Keynotes sprekers


Hieronder vindt u meer informatie over de keynotes van het plenaire ochtendprogramma van de Esri GIS Conferentie.

Woensdag 21 september

Locatie verbindt …. al 100 jaar

In 1916 landde het eerste vliegtuig op de grasweide in de Haarlemmermeerpolder. Niemand kon toen vermoeden dat dit het begin was van de luchthaven Schiphol. Nu, precies 100 jaar later, bevindt de luchthaven zich nog altijd op dezelfde locatie. Om de luchthaven optimaal te exploiteren is het noodzakelijk dat iedereen inzicht heeft in wat, waar en wanneer gebeurt. Floor Felten, directeur Asset Management, en Albert van Veen, CIO laten een aantal concrete toepassingen van geografische informatie binnen Schiphol zien. Ook gaan ze in op waar ze tegen aan lopen in het creëren van een data driven organisatie om een digital enabled smart airport te worden.

Floor Felten, Directeur Assetmanagement, Schiphol Group
Floor Felten is sinds 2011 Directeur Assetmanagement bij Schiphol Group. In deze functie is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de infrastructuur van de luchthaven: terminalfaciliteiten, start- en landingsbanen en de openbare voorzieningen. Ze werkt sinds 2001 bij Schiphol en heeft diverse functies bekleed binnen de organisatie, waaronder manager ICT projecten en sr manager Terminal. Voor 2001 was ze werkzaam bij Tata Steel (destijds Corus). Floor Felten heeft Bedrijfswetenschappen gestudeerd in Nijmegen, met als afstudeerrichting Bedrijfskunde. Haar passie ligt bij de luchtvaart, duurzaamheid en innovatie.


Albert van Veen, CIO, Schiphol Group
Albert van Veen is sinds 2014 CIO bij Schiphol Group. Hij is in die functie verantwoordelijk voor IT binnen Schiphol en het ‘Digital Transformation Program’ dat erop gericht is de beste digitale airport van de wereld te worden. Daarvoor heeft Albert als CIO gewerkt voor Nationale Nederlanden en ING en heeft de scheiding tussen ING en Nationale Nederlanden, op het gebied van IT, geleid. Zijn studie heeft hij gedaan aan de TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit. Behalve voor IT en Innovatie ligt zijn hart bij sport.


Design thinking als basis voor innovatie

Blink ontwikkelt al haar concepten volgens een eigen methodiek, geïnspireerd op Design Thinking. Uitgangspunt is het raken van een diepe snaar bij de (potentiële) eindgebruiker, een emotioneel gevoeld probleem. Een revolutie in onderwijsland, om te starten bij de drijfveren en behoeftes van uiteindelijke gebruikers. De concepten van Blink onderscheiden zich dan ook van bestaande leermiddelen. Voelen is onthouden is het devies, een les moet onvergetelijk zijn. En met succes, in 4 jaar tijd werkt ruim 25% van de basisscholen met een leermiddel van Blink. Vorig jaar vond een succesvolle introductie in het voortgezet onderwijs plaats. Jorien Castelein neemt je mee in het proces van design thinking aan de hand van lesvoorbeelden van het vak aardrijkskunde. Wat zou deze werkwijze voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Jorien Castelein, (co-)oprichter en directeur, Blink
Jorien Castelein (1971) is (co-)oprichter en directeur van Blink. Blink is een toonaangevende educatieve uitgeverij, die digitale lesconcepten ontwikkelt voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Jorien werkte jarenlang als uitgever, uitgeefmanager en directeur bij de grote educatieve uitgevers (ThiemeMeulenhoff, Malmberg/Sanoma) voor ze Blink oprichtte om haar droom te kunnen realiseren: het onderwijs fundamenteel helpen vernieuwen en verbeteren via de inzet van ICT. Jorien studeerde aan de Universiteit van Amsterdam waar ze zich toelegde op en specialiseerde in multidisciplinair onderzoek op de vakgebieden culturele studies, muziekwetenschap en filosofie. Naast lesmethodes geeft Blink ook tijdschriften voor kinderen en jongeren uit, waaronder National Geographic Junior.


Donderdag 22 september

Agile werken aan uitdagingen in watercyclus

Waternet viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. De uitdagingen rondom de watercyclus worden steeds groter. Veranderingen in de markt, wetgeving, het klimaat maar ook de technische mogelijkheden vragen om steeds snellere aanpassingen van Waternet. Om antwoord te kunnen geven op deze uitdagingen, wordt agile werken bij Waternet ingevoerd. Paul Stroet vertelt hoe Waternet dit aanpakt, hoe gegevens voor de solide basis kunnen zorgen en hoe geo- informatie en geo- tools verbindende factoren kunnen zijn in een agile werkomgeving.

Paul Stroet, teamleider geo-informatie, Waternet
Paul Stroet is sinds 2013 werkzaam bij Waternet als teamleider geo informatie, verantwoordelijk voor het inwinnen en ontsluiten van geo- informatie binnen Waternet. Recent is Paul gestart met het opzetten van gegevensarchitectuur binnen een groot transitieprogramma, waarbinnen agile werken wordt ingevoerd bij Waternet. Na zijn studie aan de Hogere Zeevaartschool heeft Paul diverse (project)management functies bekleed binnen de ICT.


Mobiliteit in disruptie

De ICT heeft de mobiliteitsarena bereikt. De auto heeft zich ontwikkeld van een mechanisch apparaat in een "data producerend embedded software-platform", en de cloud koppelt in een snel tempo vraag en aanbod om zeer effectief aan onze transportbehoefte te voldoen. En net zoals elke industrie die wordt geconfronteerd met de digitalisering, komen de veranderingen te snel voor veel traditionele spelers om zich tijdig aan te passen. En toch, met alle onvoorspelbaarheid die inherent is aan deze disrupties, is er een aantal uitgangspunten waarmee iedereen zich goed kan voorbereiden. Carlo van de Weijer zal de belangrijkste toekomstige trends binnen de mobiliteit presenteren, maar gebruikt het als een voorbeeld voor elke industrie die wordt geconfronteerd met snelle veranderde gedigitaliseerde markt. Hoe kan een industrie zich voorbereiden op een situatie waarin het de essentie is om waarde toe te voegen aan een explosie van de beschikbare data?

Carlo van de Weijer, directeur strategisch onderzoeksgebied 'Smart Mobility', TU Eindhoven en vice-president Traffic Solutions, TomTom
Carlo van de Weijer (1966) is afgestudeerd aan TU/e als werktuigbouwkundig ingenieur en gepromoveerd aan de Technische Universiteit in het Oostenrijkse Graz. Hij heeft gewerkt als divisiehoofd bij TNO Automotive, voordat hij in 2001 overstapte naar Siemens VDO om leiding te gaan geven aan de onderzoekseenheid voor navigatiesystemen in Eindhoven. In juni 2007 ging hij met deze onderzoekseenheid over naar TomTom, waar hij sindsdien werkzaam is. Van de Weijer is tevens verbonden aan de TU/e als directeur van het strategisch onderzoeksgebied ‘Smart Mobility’. Hij is onder andere bestuurslid bij Connekt/ITS Nederland en AutomotiveNL, en commissaris bij enkele bedrijven in de high-tech sector.


 

[Terug naar programma-overzicht]