Laatste nieuws

Nieuwsoverzicht

Naar het productnieuws

Hier vindt u het laatste nieuws van Esri Nederland.

Leegstand

Knelpunten en kansen kantoor-en bedrijfsruimte

Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht presenteerde onlangs een leegstands- en transformatiekaart voor de provincie Utrecht. Het maakt vraag en aanbod in de provincie concreet zichtbaar. De webapp visualiseert knelpunten (leegstand en veroudering) én kansen door allerlei databronnen te combineren. Ondanks de aantrekkende economie staan er in Nederland nog altijd miljoenen vierkante meters kantoor- en bedrijfsruimte leeg. Met het in kaart brengen van de leegstands- en transformatieopgave kunnen eigenaren, initiatiefnemers en overheden worden geholpen bij het aanpakken van de knelpunten en het oppakken van de kansen. https://vastgoedjournaal.nl/news/31562/in-gesprek-met-omu-over-leegstands-en-transformatieopgave-in-utrecht

BRT achtergrondkaart

Van de alternatieve PDOK BRT-achtergrondkaart naar WMTS of andere opmaak

De alternatieve PDOK BRT-achtergrondkaart, die aangeboden wordt door Esri Nederland, wordt vanaf heden niet meer ondersteund. Er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van deze kaart. Daarom hebben wij ervoor gekozen deze uit te faseren. Lees meer over de BRT-achtergrondkaart en welke alternatieven beschikbaar zijn.

Climate Campus Zwolle opgericht om klimaatbestendig te worden

Maar liefst achtendertig partijen, waaronder Esri Nederland, zeggen ja tegen de oprichting van een Climate Campus in Zwolle en de IJssel-Vechtdelta. Ze zetten daarmee in op een stevig en innovatief antwoord op klimaatverandering.

Organisaties verminderen administratief werk rondom meldingen

Processen rondom meldingen worden steeds vaker digitaal ondersteund. Het zorgt ervoor dat organisaties sneller en gerichter aan de slag kunnen met een melding. Dit leidt tot efficiënter werken, soms vermindert het administratieve werk met 40 procent. De digitalisering merkt Esri Nederland het afgelopen halfjaar aan het toenemende gebruik van de apps en het stijgende aantal verzoeken om hulp bij de inrichting.

Esri Technical Certification – 5 antwoorden op uw vragen!

Het ‘Esri Technical Certification program’ zorgt voor erkenning van kennis en kunde in ArcGIS. Daarmee biedt het certificaat een kwalificatie voor het gebruik van Esri-technologie. Veel GIS’ers stellen ons certificerings-gerelateerde vragen. Voor iedereen die soortgelijke vragen heeft, beantwoordt docent Bart Smit daarom de meest gestelde vragen.

Esri in top-50 softwarebedrijven wereldwijd

Esri behoort volgens onderzoeksbureau PwC tot de top-50 softwarebedrijven ter wereld (plek 48). In het onderzoek blijkt Esri ook een van de 6 snelst groeiende bedrijven te zijn, samen met Apple en Microsoft. Als 22e op de lijst van snelst groeiende softwarebedrijven is het succes vooral te danken aan de brede markt-toepassingsmogelijkheden, concludeert het rapport.

Maud Soetens wint Esri Young Scholars Award 2017 met Rijkswaterstaat-kaart

Maud Soetens, student aan de HAS Hogeschool, heeft de Esri Young Scholars Award 2017 van Nederland gewonnen. Haar StoryMap, Atlas van het hoofdwatersysteem Zuid Nederland, onderdeel van haar stage bij Rijkswaterstaat, is door de jury aangewezen als beste inzending.

Top1000NL

Basisregistratie Topografie met TOP1000NL nu helemaal compleet

In ArcGIS Content is de TOP1000NL toegevoegd. Deze is onderdeel van de nieuwe release van de Basisregistratie Topografie (BRT) die nu beschikbaar is in file geodatabase via het ArcGIS-platform.

BGT Basisregistratie Grootschalige Topografie

Nieuw in ArcGIS Content

Op de Esri GIS Tech heeft het content-team van Esri Nederland nieuwe content gelanceerd, waaronder de vector basiskaart. Lees wat er allemaal nieuw is.

Op pad met... Aydemir Cetin van Movares

Hoe wordt GIS binnen een organisatie ingezet? Die vraag staat centraal in de rubriek 'Op pad met'. Deze keer gaan we op pad met Aydemir Cetin, senior adviseur systeemintegratie bij Movares. In 5 vragen geeft hij zijn visie op assetmanagement en vertelt Cetin over het Assetmanagement Event op 10 mei bij Movares. Dit evenement wordt gehost door Movares waar ze ook een presentatie houden.

Tilburg wil op koninklijke wijze samenwerken

De gemeente Tilburg opent dit jaar niet alleen voor de Koninklijke Familie haar deuren. Binnenkort volgt een speciale bijeenkomst om burgers, studenten en bedrijven met elkaar te laten spreken. Dit moet het samenwerken rondom de gemeente bevorderen.

Nol Witte van Omgevingsdienst Midden-Holland wint GIS Pro Award

Nol Witte, coördinator functioneel en gegevensbeheer bij Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), heeft tijdens de Esri GIS Tech 2017 uit handen van CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland de GIS Pro Award gekregen.

Esri GIS Tech

Esri GIS Tech 2017 - terugblik

“Het vastleggen van informatie leidt tot anders denken: een transformatie.” CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland nam de ruim 1000 deelnemers (een recordaantal!) aan de Esri GIS Tech 2017 mee in de digitale transformatie en hoe GIS’ers daar hun organisatie mee kunnen ondersteunen. Naast inzicht in de technologische ontwikkelingen werd er door de deelnemers volop offline genetwerkt met andere GIS’ers en kon in de pauzes kennis worden gemaakt met allerlei innovaties.

Planning the City of Tomorrow in 3D

Digitalisering en smart werken geeft antwoorden op de uitdagingen waar steden mee te maken hebben. GIS speelt een grotere rol in het nemen van gefundeerde beslissingen. De ervaringen van Mülheim-Süd, een gebied in Keulen, geven inzicht in hoe 3D-visualisaties van analyses deze smart community helpen. Lees het artikel

Innovatie in techhoek

Tijdens de Esri GIS Tech is dit jaar een techhoek te vinden met innovatieve digitale kaarttechnologie. Het is in deze techhoek te merken dat digitale kaarten weer een volgende stap hebben gezet. Ontwikkelingen laten dat zien in 3D (en Virtual Reality), verwerking van dronebeelden en via Samsung Gear VR kunnen zien wat er onder de grond is.

Fietstocht herbeleven met animatie

Hoe mooi is het om na een fietstocht te zien waar je bent geweest en dit te delen? Met Relive.cc kan je je fietsavonturen visualiseren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale kaarten van Esri. Met behulp van de World Imagery-achtergrondkaart en de data van een wielrenner wordt van een fietsrit een korte animatievideo gemaakt, zodat hoogtepunten van de tocht kunnen worden teruggekeken en gedeeld.

Royal HaskoningDHV wordt Gold Partner van Esri

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en GIS-marktleider Esri gaan nauwer samenwerken. Royal HaskoningDHV verlengde onlangs hun Global Enterprise Agreement (EA) bij Esri. Daarnaast is Royal HaskoningDHV nu ook Gold Partner geworden van Esri Nederland.

Tools, tips, tricks: verleg je grenzen

Iedereen heeft weleens momenten waarbij je grenzen moet verleggen. Percelen, panden, werkgebieden, terreinen, enzovoorts. In een vlakdekkende kaart betekent het verleggen van één grens, ook het verleggen van een andere grens. Hoe verleg je eenvoudig een gezamenlijke grens, zonder gaten of overlappingen? In deze Tools Tips & Tricks wordt met behulp van Map Topology een slimme oplossing gegeven om een gezamenlijke grens, zonder fouten, te verleggen.

Esri Young Scholars Award: met een StoryMap een reis winnen naar San Diego

Studenten opgelet! Esri organiseert dit jaar opnieuw de Esri Young Scholars Award. Meedoen kan door een StoryMap in te sturen. De afgevaardigde uit Nederland mag naar de Esri International User Conference in San Diego.

Gemeenten maken het inwoners eenvoudig tijdens verkiezingen

Het wordt een prachtige verkiezingsdag. Veel mensen twijfelen niet alleen op welke partij zij gaan stemmen, maar hebben ook nog niet bepaald op welke locatie zij gaan stemmen. Steeds meer gemeenten communiceren via een ArcGIS-kaart de locaties van de stembureaus, de verkiezingsvoortgang en de uitslag.

GIS en BI ontmoeten elkaar op de preconference workshop!

Business Intelligence (BI) en GIS zijn altijd twee aparte werelden geweest. Door de komst van Insights for ArcGIS kunnen ze aan elkaar worden gekoppeld. Twee specialisten uit de Verenigde Staten komen in april naar Nederland om de nieuwe omgeving toe te lichten. Deelnemers aan de preconference workshop kunnen ontdekken hoe BI en GIS elkaar vinden.

Waterschap Rivierenland aan de slag met GEONIS Blaeu

Waterschap Rivierenland is onlangs gestart met de implementatie van de waterketen-module van GEONIS Blaeu. Het neemt hiermee een nieuwe stap in het verbeteren van de informatievoorziening in de afvalwaterketen,

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van maart is er onder andere veel aandacht besteed aan hosted feature layers views en ArcGIS-apps, zoals Web AppBuilder for ArcGIS en Survey123 for ArcGIS. Hieronder vindt u een greep uit deze nieuwe functies.

CTO Jeroen van Winden 'ArcGIS 10.5 verbindt en analyseert data'

ArcGIS 10.5 is beschikbaar. Hiermee is het eenvoudiger om verschillende type data te verbinden en te analyseren. Jeroen van Winden, CTO, vertelt over de nieuwe ArcGIS-release: "De kracht van 10.5 zit in de inrichting van een Web GIS voor je organisatie." Lees meer

Vitens zet ArcGIS-platform in om meldingen inzichtelijk te maken

Vitens loopt voorop in het inzetten van innovaties. Eén van die innovaties is het gebruiken van een kaartdashboard op het storingseiland en de Centrale Waterverdeling, het hart van de Vitens operatie. Lees meer

Postcodevlakken

Update van de postcodevlakken

Het postcodevlakkenbestand, dat Esri Nederland al enige tijd kosteloos aanbiedt, is vernieuwd. Het bestand, beschikbaar als 100% open data, is onderdeel van ArcGIS Content.

Buurtonderzoek in kaarten

In Zwolle is binnen het jaarlijkse Buurt-voor-Buurt Onderzoek nauw samengewerkt tussen de onderzoekers en ArcGIS-gebruikers binnen de afdeling Onderzoek & Informatie. Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek bevat (kaart)rapportages op zowel gemeente-, stadsdeel-, wijk- en buurtniveau.

GeoWeb Gebruikersdag - Je haalt meer uit je data met GeoWeb

Op donderdag 16 februari vond de 14e GeoWeb Gebruikersdag plaats. Meer uit je data halen en meer met je data doen met behulp van GeoWeb stond centraal op deze dag. Een recordaantal bezoekers was aanwezig in Utrecht voor het laatste nieuws over GeoWeb.

Tools, Tips & Tricks: Een basiskaartgalerij maken

In deze how-to-video legt content engineer Boudewijn Boogaard uit hoe het mogelijk is om een eigen basiskaartgalerij te maken, die kan worden gebruikt in bijvoorbeeld ArcGIS Online en ArcGIS Pro. Lees meer

Sneller ondergrond in 3D

Het is voor ArcGIS-gebruikers eenvoudig geworden om data van de ondiepe ondergrond in 3D in een GIS te gebruiken. TNO en Esri hebben gewerkt aan een workflow, waardoor het mogelijk is om de 3D-data (uit het DINO-loket) te laden in ArcGIS. Deze zogenoemde voxels (GeoTOP-model) worden ontsloten als NetCDF en kunnen daardoor in ArcGIS worden gebruikt. De ondergrond van bijna heel Nederland is via TNO beschikbaar.

CIR Luchtfoto 25cm

Luchtfoto 25cm in ArcGIS beschikbaar

ArcGIS-gebruikers kunnen vanaf nu werken met een gedetailleerde luchtfoto. Begin 2017 heeft Beeldmateriaal.nl - een samenwerking tussen een aantal gemeenten, de provincies, Rijksoverheid en de waterschappen - de Luchtfoto 25cm als open data vrijgegeven. Esri Nederland heeft deze data voor ArcGIS-gebruikers gepubliceerd als webservice, om kosteloos te gebruiken in ArcGIS.

2016 toegevoegd aan Topotijdreis.nl

De kaart van 2016 is nu beschikbaar op topotijdreis.nl. Op deze website kan iedereen eenvoudig bekijken hoe een bepaald stukje Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag.

Tools, Tips & Tricks: Snel een inspectie inrichten voor assetmanagement met een kaart

Iris Theunisse van Esri Nederland vertelt in deze how-to-video hoe er snel een inspectie kan worden ingericht voor assetmanagement. Hiervoor maakt ze gebruik van het ArcGIS-platform: ArcGIS Pro (de nieuwe desktop-applicatie van ArcGIS Desktop), ArcGIS Online en voor de daadwerkelijke inspectie in het veld: Collector for ArcGIS. Lees meer

ArcGIS Pro 1.4 is nu beschikbaar

De nieuwe release van ArcGIS Pro bevat een aantal nieuwe functies en de laatste innovaties op het gebied van 2D en 3D-data. Hieronder vindt u meer informatie over ArcGIS Pro 1.4.

Voor het goede doel naar de Noordkaap en weer terug

Jan van Grootveld en Cris Smeets namen deze maand deel aan de Scan Covery Trial 2017 en registreerden hun tocht op een webmap. De jaarlijkse Scan Covery Trial is een 10-daagse auto(toertocht)avontuur kriskras door Scandinavië. De twee haalden met deze uitdagende tocht sponsorgeld op voor Hulphond, een stichting die mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag helpt door de inzet van een hulphond.

Nieuw jaar, nieuwe content: BRT TOP10NL toegevoegd

Begin dit jaar is de BRT TOP10NL-service toegevoegd aan ArcGIS Content.De BRT, ‘eigendom’ van het Kadaster, staat voor Basisregistratie Topografie. Na de al eerder toegevoegde basisregistraties, zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Digitale Kadastrale Kaart (DKK), kunt u nu in het gehele ArcGIS-platform direct gebruikmaken van de BRT TOP10NL.

Waar zijn de gladde sporen?

Bladmoes, natte en kapotgereden bladeren van de omringende bomen en struiken zorgen ervoor dat sporen glad worden. BNR Nieuwsradio vroeg zich af waar de meeste storingen op het spoor door gladheid plaatsvinden? Op een kaart die BNR onlangs publiceerde was goed te zien goed zien waar in 2016 de meeste problemen met gladde sporen waren. Doordat elk traject op de kaart is gezet, geeft dit een overzichtelijker beeld dan de oorspronkelijke tabelweergave van alle losse storingen.

ArcGIS 10.5 is nu beschikbaar

Door de nieuwe release is het eenvoudiger om verschillende type data te verbinden en te analyseren. ArcGIS 10.5 geeft u de mogelijkheid om GIS in te zetten in uw eigen infrastructuur, in de cloud en als software as a service (SaaS).

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van december is er onder andere veel aandacht besteed aan de Esri vector basiskaarten en er zijn nieuwe mogelijkheden binnen de scene viewer. Hieronder vindt u een greep uit deze nieuwe functies.

Tools, Tips & Tricks: Word lid van groep datasets

Content is de brandstof voor het ArcGIS-platform: basiskaarten of andere open data. Iedereen met een ArcGIS-account kan via de groep 'Datasets - Esri Nederland' in ArcGIS Online content in een file geodatabase-formaat downloaden (zo ook de BGT) om direct te gebruiken in ArcGIS Online, ArcGIS Desktop en GeoWeb. Hoe het lid worden van de groep verloopt legt content engineer Boudewijn Boogaard in een how-to-video uit. Lees meer

Hoe je licenties voor ArcGIS Pro beheert, dat legt de support engineer wel uit!

De support engineers van Esri Nederland krijgen regelmatig een vraag over ArcGIS Pro. De vragen lopen enorm uiteen: van early adopters, zij zijn er sinds de eerste release van ArcGIS Pro al mee aan de slag gegaan, tot gebruikers die nu op het punt staan om de mogelijkheden te ontdekken. In één van de technische artikelen die te vinden is via esri.nl, wordt uiteengezet hoe ArcGIS Pro kan worden geïnstalleerd en geautoriseerd.

Young professionals uitgedaagd tijdens ID in a Week 2016

Waar zijn zonnepanelen voordelig en helpt het tegelijk mensen financieel? Dit innovatieve idee won ID in a Week 2016. Het Kadaster en Esri Nederland nodigden onlangs weer studenten en young professionals voor ‘ID in a Week’, dé denktank voor de geo-wereld.

Provincie Zuid-Holland aanwezig bij Esri E380!

De innovatieve provincie Zuid-Holland maakt gebruik van het ArcGIS-platform om hun geografische gegevens te organiseren en te beheren via hun data-portaal. GIS-manager Evert Wind vertelt in een interview met Esri hoe de provincie deze informatie openbaar beschikbaar stelt voor inwoners, op een manier dat dit zo begrijpelijk mogelijk overkomt.
Bekijk de video

BNR Nieuwsradio en Esri Nederland: Kwart van de woningen staat onder NAP

Na een analyse van de BAG en het AHN door Esri Nederland blijkt dat een kwart van de panden met woonfunctie met hun voeten precies op of onder NAP staat. BNR Nieuwsradio bracht het nieuws onlangs in het programma BNR Bouwmeesters. Nederland wordt niet voor niets de lage landen genoemd. Ondanks dat zijn in ons land in de afgelopen decennia telkens meer woningen onder NAP gebouwd. Van de huizen die zijn gebouwd in de jaren 60 ligt 22% onder NAP, bij de woningen van 2000 tot 2010 is dit al 33%.

Met Scrum naar nieuw platform leidingnetbeheer

Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe stapten voor hun leidingnetbeheer afgelopen jaar over naar een ander systeem: ArcGIS van Esri, marktleider op het gebied van Geografische Informatie Systemen (GIS). GIS-specialist Gusta Hofstee van Waterbedrijf Groningen en GIS-consultant Pieter de Graaf van ICT-dienstverlener Tensing vertellen over het migratieproces, waarbij de Scrummethodiek een belangrijke rol speelde. Lees meer

Onderweg naar Smart Zwolle

De gemeente nog beter laten functioneren en maatschappelijke vraagstukken met alle mogelijke data beantwoorden; dat proberen de initiatiefnemers van Smart Zwolle te realiseren. De geografische insteek is daarbij het uitgangspunt.
Lees het artikel

Voldoen aan gebruiksplicht BGT met ArcGIS Content

Het content-team van Esri heeft de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) al sinds de zomer van dit jaar geïntegreerd in de topografische basiskaart van Nederland. Hiermee wordt automatisch de wettelijke gebruiksplicht correct ingevuld.

Call for papers Esri User Conference 2017

Volgend jaar juli vindt weer de jaarlijkse Esri User Conference plaats in San Diego (VS). Het insturen van een voorstel voor het programma is nog mogelijk tot en met vrijdag 28 oktober 2016.

Tools, tips, tricks: van 2D-data naar een 3D kaart

Er komt steeds meer open data beschikbaar en een steeds groter deel hiervan is 3D, zoals de BAG en de Top10NL. Dat is natuurlijk erg fijn, omdat met deze 3D-data eenvoudig 3D-kaarten zijn te maken. Wat als je ook eigen data in 3D wilt zien? De meeste (interne) datasets zijn nog steeds 2D. Hoe maak je van 2D-data een 3D-kaart? In deze Tools, Tips en Tricks beschrijft engineer Judith Kats drie manieren om eigen 2D-data eenvoudig en snel in 3D te tonen.

Aan de slag met GIS en big data; het onderwerp van de preconference workshop

Tijdens de preconference workshop gingen 35 GIS-professionals aan slag met GIS en big data. Zij leerden tijdens deze dag onder meer, hoe het mogelijk is om grote hoeveelheden data van verschillende bronnen in het ArcGIS-platform op te slaan, te visualiseren en te analyseren, om vervolgens tot nieuwe inzichten te komen.

Onderscheiding voor ProRail om inzet geo-informatie

ProRail is tijdens de Esri GIS Conferentie 2016 bekroond met de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’. De award is een erkenning van Esri Nederland voor de ontwikkeling die de spoorbeheerder de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. ProRail werkt en innoveert nu 15 jaar met ArcGIS van Esri.

Top100NL en Top250NL beschikbaar in ArcGIS-platform

De nieuwe release van de BRT, met onder meer TOP10NL en TOP50NL, is nu beschikbaar in file geodatabase. In deze release zijn ook twee nieuwe topografische bestanden toegevoegd; de TOP100NL en de TOP250NL.

Mobility week bij BNR Nieuwsradio

Bij BNR Nieuwsradio stond de afgelopen week het thema ‘mobiliteit’ centraal. In verschillende programma’s kwamen items over auto’s, reizen en openbaar vervoer aan bod. Daarbij zijn er ook diverse ArcGIS-kaarten en StoryMaps online geplaatst, gemaakt door Esri Nederland.

Special Achievement in GIS Award voor a.s.r. vastgoed vermogensbeheer

Jack Dangermond president en oprichter van Esri heeft onlangs de Special Achievement in GIS Award (SAG) award uitgereikt aan a.s.r. vastgoed vermogensbeheer. De SAG-award wordt uitgereikt als blijk van waardering aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op GIS-gebied.

Over de OGC-ondersteuning van ArcGIS Online en wat er nieuw is

ArcGIS Online is gebouwd als een open platform. Het ondersteunt verschillende data, service standaarden zoals KML, OGC Web Map Services (WMS) en OGC Web Map Tile Services (WMTS) en formele metadata standaarden, zoals FGDC, ISO 19139 en INSPIRE.

Zomerserie met kaarten als nieuwsbron op BNR Nieuwsradio

"Kleiner, groter, minste, meeste. Of het nu om auto's, supermarkten of zonnepanelen gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land." Zo kondigde BNR Nieuwsradio de afgelopen weken steeds nieuwsitems uit de speciale zomerserie aan. Twee weken lang was er elke dag een kaart, samen met Esri Nederland gemaakt, op het radiostation aanleiding voor het nieuws.

Nieuwe ArcGIS-apps beschikbaar!

ArcGIS-apps geven u de mogelijkheid om direct toepassingen te configureren voor uw eindgebruikers, zoals voor inspecties in het veld. De ontwikkelingen rondom de ArcGIS-apps gaan continu door. Zo zijn onder andere Survey123 for ArcGIS en Workforce for ArcGIS vanaf nu beschikbaar. Hieronder vindt u een overzicht van alle ontwikkelingen.

Esri Young Scholar Ken Arts vertelt over zijn ervaringen op de Esri User Conference

De Nederlandse Esri Young Scholar Ken Arts nam in juli deel aan de Esri International User Conference. Hij presenteerde er onder meer zijn StoryMap. “Atlas van de Ondergrond van Eindhoven”.

Havenbedrijf Rotterdam wint Special Achievement in GIS Award

Jack Dangermond, president en oprichter van Esri, reikte op de Esri International User Conference in San Diego voor de tweede maal een Special Achievement in GIS Award (SAG) award uit aan het Havenbedrijf Rotterdam.

ArcGIS Pro 1.3 is nu beschikbaar

Er is een nieuwe versie van ArcGIS Pro beschikbaar. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies in ArcGIS Pro.

Volg nu de preconference workshop over big data en GIS!

Over een paar maanden is het alweer zover: de preconference workshop. Deze editie leren deelnemers hoe zij grote hoeveelheden data van verschillende bronnen in het ArcGIS-platform kunnen organiseren, visualiseren en analyseren om vervolgens tot nieuwe inzichten te komen. Mansour Raad, senior software architect en big data-expert bij Esri Inc., komt voor deze workshop speciaal naar Nederland om zijn kennis, ervaring en inzichten te delen.

Gemeente Enschede op weg naar een 'smart city'

Gemeente Enschede wil een moderne stad zijn. In de huidige samenleving nemen technologie, digitalisering en informatisering een steeds grotere rol in. Van de kansen die dat biedt wil de gemeente uit Twente profiteren. Hans Koenders, bestuursadviseur informatievoorziening van de gemeente Enschede, legt uit hoe de gemeente laat zien dat het een ‘smart city’ in wording is. Lees het artikel

Esri International User Conference 2016: werken aan een slimmere wereld

In het Convention Center van San Diego (VS) ging maandag 27 juni de Esri International User Conference van start. Jack Dangermond, directeur en oprichter van Esri, ging in op ArcGIS-gebruik van organisaties wereldwijd. Onder meer kaarten van Buiting Advies en MWH Global kwamen voorbij tijdens de 'plenary'.

Nieuw in ArcGIS Content

ArcGIS Content bevat nu ook mapservices voor het Bestand Bodemgebruik. Daarnaast zijn diverse datasets geactualiseerd, waaronder de Digitale Kadastrale Kaart.

Esri Nederland wil samen innoveren bij het GEOcongres

Het GEOcongres 2016 Metropoolregio Rotterdam Den Haag, staat dit jaar volledig in het teken van de thema’s Innovatie en Veiligheid. De gemeenten Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer organiseren dit jaar het congres op 30 juni. Esri Nederland is ook te gast bij het GeoCongres.

ArcGIS Online update is nu beschikbaar

Met de ArcGIS Online update van juni is er veel aandacht besteed aan de functionaliteit en de opmaak van de item-pagina’s. Hieronder vindt u een greep uit deze nieuwe functies.

Esri Nederland denkt mee tijdens DataLand-congres over Omgevingswet

Het jaarlijkse DataLand-congres staat op 16 juni aanstaande helemaal in het teken van de Omgevingswet. Via het thema: ‘Omgevingswet – the Movie - Samen werken aan het script’ worden gemeenten geïnformeerd, maar ook opgeroepen om samen te werken. Esri Nederland denkt mee over dit belangrijke thema over de leefomgeving. Bezoek onze stand tijdens dit congres!

Inspiratie tijdens Campus Party

Van 25 tot 29 mei 2016 vond in de Jaarbeurs de Campus Party plaats: een 24/7-technologiefestival waar vele hackers, ontwikkelaars, gamers met hun devices een week in tenten bivakkeren en aan de conferentie, sessies en hackaton deelnemen. Met een brede focus op technologische innovatie worden vaak ook overheden, universiteiten en studenten uitgenodigd om het beste talent op technologisch en internet gebied bij elkaar te brengen, om ervaring en ontwikkelingen voor een ‘beter morgen’ samen te brengen.

App levert inspecteurs van ProRail een hoop tijdwinst op

Inspecteurs van de afdeling ICT-Operations van ProRail kunnen tot 3 keer sneller werken dankzij een ArcGIS-app, aangevuld met een digitaal formulier. Informatie over het geïnspecteerde werk is bovendien sneller, nauwkeuriger en breder voor de organisatie beschikbaar. Lees meer

Tools, tips, tricks: ArcGIS Online Assistant

ArcGIS Online is bij velen het medium om data te delen binnen de organisatie, maar ook buiten de organisatie. Soms is het nodig om data te kopiëren, zodat meerdere medewerkers dezelfde basislaag in hun verschillende projecten kunnen gebruiken of om over te dragen aan personen buiten de eigen organisatie. Dit betekent normaal gesproken dat u de data opnieuw moet publiceren. De ArcGIS Online Assistant maakt kopiëren van content en het aanpassen van webmaps en webapps eenvoudiger, schrijft Glenn Heeres, technisch specialist van Esri Nederland.

Topografische Basiskaart

ArcGIS Content vernieuwt topografische basiskaart en biedt speciale add-in

De topografische basiskaart die Esri Nederland aanbiedt heeft een nieuw design. Het is één van de vernieuwingen die ArcGIS Content deze maand beschikbaar stelt. Er is ook een speciale add-in voor ArcGIS Pro beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn diverse datasets geactualiseerd, waaronder de postcodevlakken.

Valkenburg aan de Geul uitgelicht: evenementen-stad informeert bezoekers

Twee dagen lang straattheater, dans, muziek en toneel in het historische centrum van vestingstad Valkenburg. Dit staat bij Valkenburg aan de Geul op 4 en 5 juni 2016 op het programma. Om de inwoners effectief te informeren over dit evenement, gebruikte de gemeente een StoryMap.

Kinderatlas inspiratie voor vervolg

Deze week vindt in Nederland de jaarlijkse Geoweek plaats, een moment in het jaar waarop kinderen kennis kunnen maken met het geo-vakgebied. Onlangs maakte Reni de Moel, tijdens haar opleiding Cartografie, met hetzelfde doel een kinderatlas over haar woonplaats Hilversum.

Ken Arts wint Esri Young Scholars Award 2016

Ken Arts, student aan de HAS Hogeschool, heeft de Esri Young Scholars Award 2016 van Nederland gewonnen. Zijn StoryMap, Atlas van de Ondergrond van Eindhoven, onderdeel van zijn stage bij de gemeente Eindhoven, is door de jury aangewezen als beste inzending.

GeoWeb centraal middel bij provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland zet GeoWeb organisatiebreed in om verschillende bedrijfsprocessen te ondersteunen. Arny Plomp, GIS-coördinator en adviseur bij de provincie Noord-Holland legt uit waarom GeoWeb een belangrijke rol inneemt hun organisatie.

Esri Nederland neemt deel aan het Ultimo Congres

Veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Een boordevol programma tijdens het Ultimo Congres in 't Spant! (Bussum) op 14 april benadrukt deze ontwikkelingen. Ook Esri Nederland is hier aanwezig met een stand. Bezoekers kunnen de stand van Esri Nederland bezoeken om te ontdekken wat ArcGIS voor voordelen oplevert.

Blik op Web GIS tijdens Esri GIS Tech 2016

“Onze wereld wordt steeds slimmer. Een Web GIS is een logische volgende stap die we moeten zetten om alles wat op ons af komt te kunnen ondersteunen.” Met dit statement van CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland als uitgangspunt kregen de bijna 1000 deelnemers aan de Esri GIS Tech 2016 alles te horen over wat nu al in het ArcGIS-platform kan, wat gaat komen en werd er genetwerkt met andere GIS’ers.

Carla Oosterheert van KPN wint GIS Pro Award

Carla Oosterheert, specialist geo-informatie bij KPN heeft tijdens de Esri GIS Tech 2016 uit handen van Jeroen van Winden, CTO van Esri Nederland, de GIS Pro Award gekregen. De award is een bekroning voor de substantiële bijdrage die zij op GIS-gebied aan KPN levert.

32 GIS’ers leren over systeemarchitectuur

Tijdens de preconference workshop van de Esri GIS Tech gingen 32 deelnemers aan de slag met de System Architecture Design Strategy, een methodiek om het ArcGIS-platform te implementeren. Dave Peters, dé expert op het gebied van system design bij Esri Inc. (VS), kwam speciaal voor deze preconference workshop naar Nederland.

Incidentenbestrijding bij Shell met ArcGIS

Voor Shell is het ArcGIS-platform cruciaal bij incidentenbestrijding. Voor het plannen en het uitvoeren van de reactie op de ramp. De kaarten bieden een Common Operating Picture aan iedereen die dan betrokken is.

Waterschap Zuiderzeeland aan de slag met GEONIS Blaeu

Waterschap Zuiderzeeland is gestart met GEONIS Blaeu, het nieuwe informatiesysteem voor waterschappen. Met GEONIS Blaeu legt het waterschap een stevig fundament voor informatievoorziening voor primaire processen. Waterschap Zuiderzeeland profiteert nu van het samenwerkingsverband ‘Waterkracht’ waar zij deel van uitmaken.

Kaart in app Schiphol

Schiphol lanceerde onlangs op hun app de Indoor Wayfinding-functie. Mobiele ontwikkelaar M2mobi voerde onlangs een update uit in de Schiphol Airport App. De belangrijkste veranderingen: een nieuwe plattegrond, locatiebepaling en indoor navigatie. Bij deze laatste twee wordt gebruik gemaakt van beacon technologie, waardoor Indoor Wayfinding mogelijk is. Het kaartmateriaal en de kaartinformatie wordt beheerd vanuit het ArcGIS-platform. Het magazine GIM International besteedde er aandacht aan. Lees meer

Tools, tips, tricks: Cachen met desktop

Als het gaat om luchtfoto's is het mogelijk om meer uit het ArcGIS-platform te halen... Een tiled mapservice is een manier om luchtfoto's snel te ontsluiten. ArcGIS Online kan de tiles maken en ook ArcGIS for Server kan dit, maar veel mensen weten niet dat dit ook met ArcGIS for Desktop kan. Product consultant Boudewijn Boogaard van Esri Nederland en stagiair Bas Tromp Meesters leggen uit hoe je een cache aanmaakt vanuit ArcGIS for Desktop.

Nieuwe omgevingsdata toegevoegd in ArcGIS Online

ArcGIS biedt een grote hoeveelheid landelijke basisdata om te gebruiken in omgevingsprojecten in de leefomgeving. Deze data is een verzameling van open data van de overheid en van eigen bronnen. Esri Nederland publiceert de datasets, waardoor ze zijn geoptimaliseerd om overal in het ArcGIS-platform te gebruiken.

Data over de leefomgeving in ArcGIS

De inrichting van Nederland wordt bepaald door waar we wonen, werken en uitgaan. Data speelt een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuzes. De komende jaren is de overheid druk met het schrijven en implementeren van de Omgevingswet.
Lees meer

Wist u dat....

We hebben weer nieuwe informatie, tips of antwoorden, die interessant voor u kan zijn. Graag willen we dit met u delen.

GeoWeb focust met versie 5.1 op HTML5-technologie

GeoWeb biedt in versie 5.1 een applicatie die op HTML5 is gebaseerd en zo klaar is voor de toekomst. Met het uitbrengen van deze nieuwe release bieden Esri Nederland en Grontmij een product dat in HTML5 zelfs meer functies bevat dan in de huidige Silverlight-viewer. GeoWeb 5.1 wordt overigens ook als Silverlight-applicatie aangeboden.

Snelle, actuele luchtfoto's voor een veilig en florerend gebied

Een luchtfoto legt de wereld vast zoals hij is: hoe we de wereld zelf ook waarnemen. Ook voor waterschap Drents Overijsselse Delta is het een belangrijk instrument om hun omgeving te interpreteren. “Hiermee zien we in ons gebied elementen die we vanaf de grond niet zien.”
Lees meer in het Esri Magazine

‘Ga nu al aan de slag in de geest van de nieuwe omgevingswet’

Esri Nederland heeft onlangs samen met partners Rho Adviseurs voor leefruimte, MUG Ingenieursbureau, softwareproducent Roxit en 3D-stadsmodelontwikkelaars Tygron een kennissessie gehouden over het platform voor omgevingsprojecten. Dit platform biedt de mogelijkheid om nu al te werken in de geest van de nieuwe omgevingswet die in 2018 van kracht gaat.

GeoBGT gecertificeerd door Geonovum voor het horizontale berichtenverkeer

Esri Nederland heeft zich met GeoBGT gecertificeerd voor het horizontaal berichtenverkeer in de BGT-keten. Dat betekent dat GeoBGT voldoet aan de gestelde eisen voor het Geo-BOR berichtenverkeer. De certificering is op 8 maart afgenomen door Geonovum en succesvol doorlopen voor GeoBGT versie 3.0.

Elke community kan 'smart' zijn

Smart cities, smart communities en smart solutions zijn wereldwijd thema’s waar veel over gesproken wordt. Door ‘smart’ denken kunnen kansen ontstaan om maatschappelijke uitdagingen zoals bevolkingsgroei, vervuiling, veiligheid, gezondheidszorg en klimaatverandering aan te pakken met een nieuw perspectief. Door samen te werken, kennis te delen en data te combineren kunnen er efficiënte en betere beslissingen worden genomen. Lees het artikel

ArcGIS Online update is nu beschikbaar

Met de update van maart zijn er nog meer functies toegevoegd aan het platform. Hieronder vindt u enkele nieuwe functies.

Online kaarten laten toegankelijkheid Enschede zien

Goede bereikbaarheid voor mensen met een beperking die Enschede bezoeken. Voor Enschede is dat prioriteit. Onlangs lanceerde wethouder Jurgen van Houdt daarom de website toegankelijkenschede.nl. “Ik ben erg blij dat Enschede nu een website heeft die de bereikbaarheid en toegankelijkheid van openbare gebouwen in Enschede in beeld brengt voor mensen met een beperking.”

ArcGIS 10.4 en ArcGIS Pro 1.2 zijn nu beschikbaar

ArcGIS 10.4 is de nieuwste versie van het ArcGIS-platform en per direct beschikbaar. Deze release bevat weer nieuwe mogelijkheden voor zowel ArcGIS for Desktop als ArcGIS for Server. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functionaliteit in ArcGIS 10.4.

Esri aanwezig op de Waterinfodag

Esri is aanwezig op de jaarlijkse Waterinfodag. Deze dag, een netwerkdag, staat in het teken van informatievoorziening in de watersector. Overheden, bedrijven en kennisorganisaties informeren elkaar over ervaringen, nieuwe ontwikkelingen en ambities.

Esri Young Scholar Award: Win een reis naar San Diego met jouw StoryMap!

Studenten opgelet! Esri organiseert dit jaar weer de Esri Young Scholar Award. Wil jij hier aan mee doen? Stuur dan nu jouw StoryMap in! De afgevaardigde uit Nederland ontvangt een certificaat en een speciale Esri Young Scholars Award, die tijdens de Esri International User Conference in San Diego wordt uitgereikt

Esri aanwezig op de Waterinfodag

Esri is aanwezig op de jaarlijkse Waterinfodag. Deze dag, een netwerkdag, staat in het teken van informatievoorziening in de watersector. Overheden, bedrijven en kennisorganisaties informeren elkaar over ervaringen, nieuwe ontwikkelingen en ambities. Lees meer

Waterschap Drents Overijsselse Delta verankert locatie en kaarten

Het nieuwe fusiewaterschap Drents Overijsselse Delta kiest ervoor om het ArcGIS-platform op alle vlakken van de organisatie een rol te laten spelen.

Tools, tips, tricks: Run tool run

Daar ga je weer, denk je misschien… Elke dag weer data importeren op dezelfde manier, dat moet toch makkelijker kunnen?! Het maken van ModelBuilder-modellen helpt hier natuurlijk bij, maar we willen meer. We willen het compleet automatisch!

Nieuw in ArcGIS voor Leefomgeving: 3D BAG en Rijksmonumenten

Esri Nederland heeft nieuwe leefomgevingsdatasets gepubliceerd in ArcGIS Online. Iedereen die zich bezighoudt met werk in de leefomgeving en toegang heeft tot het ArcGIS-platform kan de data vrij gebruiken.

TomTom kiest voor leermethode distance learning van Esri Nederland

Blijven leren en investeren in kennisontwikkeling is belangrijk. De tijd hiervoor vinden blijkt een steeds grotere uitdaging, zeker als het gaat om meerdaagse trainingen volgen. TomTom ervaart dit ook en volgde daarom trainingen via de methode distance learning van Esri Nederland. Wilfried Coppens, teamcoördinator van de afdeling Maps bij TomTom, deelt zijn ervaringen over dit traject: “Dit was de juiste leermethode en het past bij ons bedrijf.”

WNF volgt zeeschildpadden met ArcGIS-app

Hoe gaat het met de schildpadden in zee? Dat goed bijhouden is lastig en tijdrovend. Maar, er is nu een oplossing om makkelijk te onderzoeken hoe het gesteld is met de zeeschildpadden in Australië: de Collector for ArcGIS-app.

Cushman & Wakefield zet volgende stap in transparantie met GIS

Vastgoed adviesbedrijf Cushman & Wakefield gebruikt het geografisch informatiesysteem ArcGIS om vernieuwd inzicht te krijgen in eigen en externe data. Een eigen geografisch specialist analyseert de data voor collega’s.

Schiphol lanceert Indoor Wayfinding

Mobiele ontwikkelaar M2mobi lanceerde onlangs een update van de Schiphol Airport App. De belangrijkste veranderingen: een nieuwe plattegrond, locatiebepaling en indoor navigatie. Bij deze laatste twee wordt gebruik gemaakt van beacon technologie, waardoor Indoor Wayfinding mogelijk is. Het kaartmateriaal en de kaartinformatie wordt beheerd vanuit het ArcGIS-platform. Lees meer

Schaalinvoerveld

Wist u dat het in GeoWeb 5.0 mogelijk is om een schaalinvoerveld toe te voegen aan de HTML5 viewer waarmee u rechtstreeks naar de gewenste schaal kunt zoomen? In de Silverlight viewer is het kiezen van een schaal standaard mogelijk met behulp van een drop-down menu of door de schaal handmatig in te voeren. Een dergelijk schaalinvoerveld kunt u ook configureren voor de HTML5 viewer:

Bodemrisicokaart voor grondroerders

Wat is de staat van de bodem en het veiligheidsniveau ervan? Advies- en ingenieursbureau MWH maakte met ArcGIS de Bodemrisicokaart, een digitale kaart van Nederland waarop alle informatie over de kwaliteit van de bodem bij elkaar komt.

Waterbedrijven in het noorden kiezen ArcGIS als nieuwe basis

Waterbedrijf Groningen (WBG) en Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) vervangen beiden hun huidige gezamenlijke leidingregistratiesysteem door het ArcGIS-platform van Esri. De drinkwaterbedrijven gaan het systeem gebruiken voor het vastleggen van hun assets.

Tensing Gold Partner van Esri

Tensing is onlangs benoemd tot Esri Gold Partner. Met deze stap bevestigen beide organisaties de jarenlange intensieve samenwerking. Het is eveneens een erkenning van de kennis en focus die Tensing heeft opgebouwd in geo-ICT.

Nog 1 week early bird registratie User Conference

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, netwerken en ervaringen uitwisselen met 16.000 Esri GIS-gebruikers? De Esri User Conference in San Diego is hiervoor dé plek! Het is nog mogelijk om in te schrijven voor het early bird tarief tot en met vrijdag 15 januari.

Whitepaper vervolgacties in inspectieproces

Lees in een whitepaper van business consultant Jan de Wit van Esri Nederland meer over hoe je de vervolgacties van een inspectieproces inricht met ArcMap, de app Collector for ArcGIS en Operations Dashboard for ArcGIS.
Lees meer

Sneller schouwen

Waterschappen hebben de schouw van het najaar afgesloten. De voorbereidingen van de schouw van het voorjaar zijn alweer in volle gang. De app Collector for ArcGIS ondersteunt de verschillende schouwprocessen van begin tot het eind.

Digitale kadastrale kaart per direct beschikbaar in ArcGIS

Het Kadaster heeft per 1 januari de Digitale kadastrale Kaart beschikbaar gesteld als open data. Deze kaart is nu ook per direct beschikbaar als onderdeel van ArcGIS Content. ArcGIS-gebruikers kunnen er eenvoudig mee werken in ArcGIS Online en ArcGIS for Desktop (ook in ArcGIS Pro).

Ontwikkelingen rondom ArcGIS-apps

ArcGIS-apps geven u de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan met het ArcGIS-platform. De ontwikkelingen rondom de ArcGIS-apps gaan daarom continu door. Zo is onder andere AppStudio for ArcGIS nu beschikbaar en komt de nieuwe app Workforce for ArcGIS binnenkort in bèta.

Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG)

BAG voortaan beschikbaar via nieuwe URL

Op dinsdag 29 december wordt er tussen 08.00 en 17.00 uur onderhoud uitgevoerd aan de infrastructuur van ArcGIS Content. Met dit bericht willen wij u informeren over de wijzigingen die doorgevoerd worden.

Gemeenten zetten de wensen van inwoners op de kaart

Hoe is dit aan te pakken? Is er een manier waarop de betrokkenheid van mensen kan worden vergroot? Hoe regel ik dit eenvoudig en veilig ? Op deze vragen kregen deelnemers in de workshop ‘Burgerparticipatie inrichten binnen ArcGIS Online’ een antwoord.

Extra zoomniveaus verbeteren kwaliteit

De basiskaarten van het Rijksdriehoekstelsel (RD_New) werden een aantal maanden geleden uitgebreid met twee extra zoomniveaus: 15 en 16. Dit voorziet bij Heijmans in een behoefte. Vooral voor veldmedewerkers die in hun eigen gebied assets, die dicht bij elkaar liggen, willen bekijken of intekenen zijn de extra niveaus erg handig.

Zo begint u een smart community!

Bent u ook bezig met hoe u uw stad of leefruimte kunt verbeteren? Of het nu gaat om het verminderen van de criminaliteit, het verbeteren van de volksgezondheid of het vergroten van de werkgelegenheid: het doel is een veilige, gezonde, leefbare, welvarende en goed beheerde omgeving. Dit levert grote uitdagingen op. Om dit te realiseren moeten de overheid, het bedrijfsleven en burgers sector-overstijgend samenwerken. Oftewel: ze moeten zich organiseren als smart community. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Lees het blog

Blik op de Open Data Battle

De app 'WegWijs op het Water' van Esri Nederland is genomineerd voor de Open Data Battle-award, een wedstrijd die georganiseerd wordt door Rijkswaterstaat en KNMI. De nominatie is reden voor collega Jan Willem van Eck (directeur strategie) om even terug te kijken op 5 jaar open data en hoe Esri aan de slag is gegaan in deze wedstrijd. Lees meer

Voorraad OV-fietsen op een realtime kaart

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een realtime OV Fietskaart gemaakt. Elke 5 minuten geeft de ArcGIS-kaart het aantal beschikbare ov-fietsen op alle huurlocaties in Nederland weer. OpenOV leverde een API en het ArcGIS-platform van Esri biedt de benodigde technologie.

Tools, tips, tricks: Wat u moet weten over creditverbruik in ArcGIS Online

Werkt u met ArcGIS Online? Elk abonnement bevat een of meerdere named users die toegang geven tot het platform. Daarnaast zijn er servicecredits. Het creditverbruik kan voor verwarring en onduidelijkheden zorgen. Vaak is onbekend waarmee credits worden verbruikt en misschien nog wel belangrijker: hoe er controle op het creditverbruik wordt gehouden. Wat moet u echt weten over creditverbruik?

Nieuw datamodel voor TOP10NL beschikbaar

Het Kadaster heeft samen met gebruikers gewerkt aan een nieuw datamodel voor TOP10NL: TOP10NL 1.2. Deze levering van november 2015 is de eerste levering van TOP10NL volgens het datamodel 1.2.

Wist u dat...

Vaak beschikken wij over informatie, tips of antwoorden, die interessant voor u kan zijn. Graag willen we dit met u delen.

Geografie verrijkt informatievoorziening sociaal domein

Passende, betaalbare en toegankelijke zorg, dichtbij de mensen, in de wijk. Dat was een van de drijfveren achter de decentralisaties in het sociaal domein. Maar dan is de vraag, welke zorg moet er in welke wijk komen? Om dit goed te regelen is er beleid nodig. Beleid, met een ruimtelijk gedifferentieerde aanpak: de ene buurt heeft andere zorg nodig dan de andere buurt.
Lees het artikel in het Esri Magazine

Update ArcGIS Online is live – november 2015

Met de update van november zijn er nog meer functies toegevoegd aan het platform. Hieronder vindt u enkele nieuwe functies.

Zonnebril op, een kaart in je hand en genieten maar

De meeste evenementen van dit jaar zijn achter de rug. De voorbereidingen voor het festivalseizoen 2016 worden inmiddels op alle fronten getroffen. Een evenement met digitale kaart is gangbaar; zo zien de bezoekers via hun smartphone waar ze moeten zijn en kunnen omwonenden en veiligheidsdiensten geïnformeerd worden.

De nieuwe versie van Esri CityEngine is nu beschikbaar: Esri CityEngine 2015.2

Esri CityEngine 2015.2 is nu voor iedereen beschikbaar. Esri CityEngine is een tool die stedenbouw, architectuur en design ondersteund door het maken van 3D geometrie eenvoudig te maken. Esri CityEngine 2015.2 bevat verbeteringen die ervoor zorgen dat u efficiënter kunt gaan werken. Lees meer

ArcGIS Gebruikers Groep Nederland duikt in thema 'GIS en statistiek'

De combinatie GIS en statistiek biedt het beste van twee werelden: geo-mensen zien bij uitstek dat er ruimtelijke samenhangen zijn tussen verschijnselen en willen die graag op de kaart tonen, statistici zijn altijd op zoek naar manieren om hun informatie inzichtelijk te presenteren. Daarom houdt de ArcGIS Gebruikers Groep Nederland (AGGN) op donderdagmiddag 19 november een gebruikersmiddag met het thema 'GIS en statistiek: er gaat een wereld voor je open!'

Utrecht aan de slag met basisregistraties

De provincie Utrecht is een van de eerste provincies die centraal gebruik kan maken van de basisregistraties. Via GeoBasis, een geografisch gegevensmagazijn dat ook analysemogelijkheden biedt, gaan medewerkers van zo’n 6 afdelingen werken met de officiële registraties uit het Stelsel van Basisregistraties.

Intelligent monitorsysteem Vitens genomineerd voor innovatie-award

Waterbedrijf Vitens is genomineerd voor de Aquatech Innovation Award, een prestigieuze prijs in de watersector. Met een slim systeem houdt Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, realtime de waterdruk en kwaliteit bij op een interactieve kaart om direct op de hoogte te zijn wanneer er problemen ontstaan. Hierdoor is het drinkwaterbedrijf al vóór de klant iets merkt bezig het probleem op te lossen.

KPN en Esri Nederland gaan samenwerking aan

Esri Nederland, marktleider op het gebied van GIS-technologie (geografische informatiesystemen), en KPN, leverancier van telecommunicatie en IT-services hebben een strategische samenwerking ondertekend met als doel het aanbieden en ontwikkelen van Nederlandse cloud-diensten voor het ArcGIS-platform. Met ArcGIS kunnen organisaties kaarten maken en geografische analyses doen, onderhoud registreren, plannen maken en online delen.

Esri Developer Summit Europe in Berlijn

Honderden developers uit Europa komen van 10 tot en met 12 november 2015 bijeen om de laatste ontwikkelingen met elkaar te bespreken en te delen tijdens de Esri Developer Summit Europe.
Lees meer

Gericht aan de slag als je de wereld beter begrijpt

De explosieve toename van data vraagt om een structuur: het kunnen scheiden van relevante en irrelevante informatie. Een geografisch informatiesysteem is daarvoor een geschikt middel. “Een kaart creëert context van de wereld om je heen en je kunt zeer specifiek inzoomen naar die ene plaats waarin je bent geïnteresseerd”, zeggen CTO Jeroen van Winden en CEO Mark Herbold van Esri Nederland in het magazine iBestuur. Lees meer

Call for papers Esri User Conference 2016

De jaarlijkse Esri User Conference vindt in 2016 plaats van 27 juni tot en met 1 juli. Ruim 16.000 deelnemers komen ieder jaar naar dit grootste, wereldwijde GIS-evenement in San Diego (USA). Het insturen van een voorstel voor het programma is nog mogelijk tot en met 30 oktober. Lees meer

Tools, tips, tricks: Smart Mapping

Smart Mapping is een hulpmiddel om visueel aantrekkelijke kaarten te maken, maar ook om bepaalde patronen te ontdekken in data. Boudewijn Boogaard van het contentteam van Esri Nederland, geen cartograaf, deelt tips om snel en eenvoudig mooie en bruikbare kaarten te maken. Lees meer

Esri Nederland en Atos gaan partnership aan

Atos in Nederland is onlangs toegetreden tot het Esri Partner Network als Silver-partner. Atos biedt in haar digitale diensten innovatie oplossingen aan haar klanten en verzorgt implementatie hiervan. Lees meer

Terugkijken op Esri GIS Conferentie 2015

Ruim 1500 mensen namen deel aan de 22e Esri GIS Conferentie. Dit jaar vond het jaarlijkse evenement opnieuw plaats in het Beurs-WTC in Rotterdam. Terugkijken op het evenement kan met de video's, het live blog, de dagverslagen en het nieuws. Lees meer

Terugkijken op Esri GIS Conferentie 2015

Ruim 1500 mensen namen deel aan de 22e Esri GIS Conferentie. Dit jaar vond het jaarlijkse evenement opnieuw plaats in het Beurs-WTC in Rotterdam. Terugkijken op het evenement kan met de video's, het live blog, de dagverslagen en het nieuws.

Onderscheiding voor Rijksvastgoedbedrijf om aanpak geo-informatie

Het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is tijdens de Esri GIS Conferentie 2015 bekroond met de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’. De award is een erkenning van Esri Nederland voor de aanpak en de vooruitstrevende ambities van het Rijksvastgoedbedrijf. Lees meer

Kadaster: 'wie jarig is, trakteert!'

Het Kadaster lanceerde tijdens de Esri GIS Conferentie topotijdreis.nl, een website die 200 jaar topografie ontsluit. Ulrike Schild en Vincent van Altena van bij het Kadaster presenteerden de Topotijdreis onder het mom ‘Wie jarig is, trakteert’. Lees meer

Nu al aan de slag met doelen van de omgevingswet

Op de Esri GIS Conferentie op 24 september 2015 hebben MUG Ingenieursbureau, Rho Adviseurs en Esri Nederland laten zien hoe ze nu al met klanten werken op de manier waarop het Digitaal Stelsel Omgevingswet over een aantal jaren bedoeld is. Lees meer

Esri voegt nieuwe content toe aan het ArcGIS-platform

Tijdens de plenaire sessie op van de Esri GIS Conferentie 2015 is aangekondigd dat er nieuwe content is toegevoegd aan de Levende Atlas. De nieuwe content bestaat onder meer uit 3D-gebouwlagen, het AHN3 en 200 jaar aan historische kaarten. Lees meer

Nederland en 3D: een stap verder

Aan de tweede dag van de 22e Esri GIS Conferentie namen ruim 700 mensen deel. De dag stond vooral in het teken van alle nieuwe 3D-ontwikkelingen. Het jaarlijkse evenement vond opnieuw plaats in het Beurs-WTC in Rotterdam. Lees meer

‘Wij tonen lef, doen jullie dat ook!?’

Ruim 850 mensen namen deel aan de eerste dag van de 22e Esri GIS Conferentie. Dit jaar vond het jaarlijkse evenement opnieuw plaats in het Beurs-WTC in Rotterdam. Het thema ‘De kaart in uw handen’ werd bij binnenkomst meteen zichtbaar gemaakt met posters waarop GIS-professionals staan en aangegeven wie zij de kaart in handen geven. Lees meer

Esri Nederland verwelkomt Orbit GT bij het Esri Partner Network als Silver partner

Orbit GT is onlangs toegetreden tot het Esri Partner Network als Silver partner. De nieuwe partner Orbit Geospatial Technologies heeft generieke oplossingen voor Mobile Mapping, die alle aanbieders van 360°-panoramafoto’s ondersteunt. Lees meer

Test Article 2

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, netwerken en ervaringen uitwisselen met 16.000 Esri GIS-gebruikers? De Esri User Conference in San Diego is hiervoor dé plek! Het is nog mogelijk om in te schrijven voor het early bird tarief tot en met vrijdag 15 januari.

‘Overheden, ga aan de slag met open data’

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) stelt dat data en informatie van de overheid ‘die liggen te verstoffen op de planken’ waar mogelijk openbaar gemaakt moeten worden. Dat zei hij onlangs tegen NU.nl. Lees meer

Esri Young Scholar Anne van der Veen vertelt over zijn ervaringen op de Esri User Conference

De Nederlandse Esri Young Scholar Anne van der Veen nam in juli deel aan de Esri International User Conference. Hij presenteerde er onder meer zijn inzending. “Ik heb een geweldige tijd gehad”, blikt hij terug. Lees meer

Directeur-generaal Alida Oppers op werkbezoek bij het DevelsteinCollege

Zwijndrecht – Nieuwe ICT-toepassingen binnen het onderwijs. Daarover bracht directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het ministerie van OCW, Alida Oppers, op 7 september een werkbezoek aan de middelbare scholengemeenschap DevelsteinCollege in Zwijndrecht. Lees meer

Esri Edu-dag 2015

De Edu-dag: een dag voor en door docenten en onderzoekers uit het onderwijs. Afgelopen week kwamen professionals van verschillende onderwijsinstellingen bijeen tijdens de Esri Edu-dag op de Has Hogeschool. Lees meer