Meer artikelen

Purple Nectar 2017 - de grote oefening van defensie

Elk jaar organiseert de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS) van de Defensie Materieel Organisatie een grote oefening, Purple Nectar. Tijdens Purple Nectar heeft Ordina, samen met DataExpert, het offroad-navigatiemodel laten zien op basis van het ArcGIS Platform. Lees meer

firefly

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van december is er onder andere veel aandacht besteed aan Insights for ArcGIS, meten in de 3D-scene en hosted feature layers en hosted feature layer views. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies.

Toetsing van waterkeringen inzichtelijk maken met StoryMaps

De watersector is complex. Er zijn veel partijen betrokken en er spelen actuele onderwerpen die vragen om heldere communicatietools. Mark Broos, adviseur van het Waterschap Hollands Noorderkwartier, en Job Nijman, adviseur van KYL, illustreerden tijdens de Esri GIS Conferentie in een presentatie hoe StoryMaps hierbij kunnen helpen, met het toetsen van waterkeringen als voorbeeld.

bouwjarenkaart

Elke dag een actuele BAG-dataset en met meer mogelijkheden

Vanaf december is de nieuwe BAG-service beschikbaar. De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) wordt door de overheid als open data aangeboden. Esri Nederland investeert al jaren in het gebruik van deze gegevens laagdrempelig maken binnen het ArcGIS-platform. Op wens van ArcGIS-gebruikers is de actualiteit van de BAG-service nu aangepast van maandelijks naar dagelijks én is het datamodel verrijkt.

Een melding doen over de openbare ruimte, dat kan in Hellevoetsluis heel erg snel én eenvoudig

De gemeente Hellevoetsluis krijgt ongeveer 1500 meldingen over de openbare ruimte per jaar. Deze meldingen komen telefonisch binnen, via sociale media of via een formulier op een website. Dit zorgde voor veel administratief werk. Dat moest anders. De gemeente wilde het proces intern efficiënter stroomlijnen, meldingen inzichtelijker maken en het voor inwoners laagdrempelig maken om een melding te doen. Daarom heeft gemeente Hellevoetsluis een signaalafhandeling-systeem ingericht.

world insights

World Insights sluit aan bij het Esri Partner Network als Silver Partner

World Insights is onlangs toegetreden tot het Esri Partner Network als Silver Partner. Deze nieuwe partner biedt consultancy- en adviesdiensten aan organisaties die hun business informatie ‘insights ready’ willen maken.

Samen slimmer meldingen in de leefomgeving afhandelen

Door informatie over meldingen te koppelen aan geo-informatie kunnen handhavers in Arnhem meldingen nu efficiënter afhandelen. De gemeente Arnhem wil straks ook kunnen voorspellen wanneer en waar meldingen te verwachten zijn. Hoofd Vergunning en Toezicht van Arnhem, Robbert van Rooij, roept overheidsprofessionals daarbij op: deel informatie! Lees het artikel

ArcGIS Hub: om overheid, bedrijven en inwoners te verbinden

Hoe kunnen we in Nederland op een slimme manier samenwerken faciliteren en zo de kennis van inwoners en bedrijven gebruiken, om onze leefomgeving te verbeteren en toekomstbestendig te houden? Veel overheden en andere organisaties zoeken naar het antwoord op deze vraag. De ArcGIS Hub helpt bij het beantwoorden van deze vraag door samenwerking te ondersteunen en datagestuurd werken mogelijk te maken. Lees het artikel

Een kijkje in SmartZwolle via de SMARkT

In Brainz aan het Lübeckpelein werd onlangs SMARkT Zwolle georganiseerd. Een informatiemarkt met allerlei slimme technologieën die beleidsmedewerkers van de gemeente Zwolle kunnen toepassen binnen hun projecten. Samen met partners presenteerde de gemeente Zwolle allerlei slimme technologieën die de stad Zwolle nog beter kunnen laten functioneren. Esri Nederland was als partner van SmartZwolle ook aanwezig. Bekijk de video

Utrecht heeft de beste binnenstad van Nederland

Utrecht heeft de beste binnenstad van Nederland. Dat is de uitslag van de Ranking Retail 2017-lijst van vastgoedbureau JLL. In het onderzoek, waarbij onder meer gebruik is gemaakt van het ArcGIS-platform, laat Utrecht hiermee Amsterdam en Den Haag op de tweede en derde plaats achter zich eindigen. De reden dat Utrecht zo hoog scoort is volgens het onderzoek ‘de aanwezige balans tussen winkels, leisure, restaurants en cafés in het hart van Utrecht en de beleggers activiteit van de afgelopen jaren.’ Lees meer in het rapport van JLL.
Lees meer

Samenwerking Autodesk en Esri voor effectievere ruimtelijke ontwerpprocessen

Autodesk en Esri slaan een brug tussen de BIM en GIS-technologieën. Samen ontwikkelen ze een naadloze integratie van BIM (Bouw Informatie Model) en GIS (Geografisch Informatie Systeem). Organisaties kunnen zo gebruik maken van de gecombineerde kracht van locatie-informatie en 3D-ontwerpmodelinformatie. De marktleiders Autodesk en Esri willen daarmee een breed scala van sectoren in staat stellen een beter beeld te creëren van hun werk.

The science of where in kaart: provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland maakt gebruik van GIS en geo-informatie voor het ontwikkelen van beleid en het uitvoeren van projecten. Met behulp van ArcGIS en data open maken zorgt de provincie ervoor dat waar wij leven, wonen en werken opnieuw ingericht wordt om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn en de leefomgeving aantrekkelijker wordt. Hoe de provincie Zuid-Holland dit precies aanpakt, vertellen Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Ruimte, en Mathijs van Niel, hoofd Bedrijfsinformatie van de Provincie Zuid-Holland. De video is een opname van hun keynote tijdens de Esri GIS Conferentie 2017. Lees meer

Vergunningen waterschap Rijn en Ijssel op een nieuwe kaart

De meeste medewerkers van een waterschap werken in het werkgebied en niet op het centrale kantoor. Door het Web GIS blijft iedereen, buiten of binnen, de meest recente kaarten gebruiken. Zo ook bij waterschap Rijn en IJssel. Dit waterschap gaat alleen nog een stap verder. Binnen het vergunningverleningsproces worden ook de vergunningen die in SharePoint staan opgeslagen via de kaart opgevraagd. Lees meer

Tools, tips, tricks: projecttemplates in ArcGIS Pro

Wie de overstap heeft gemaakt van ArcMap naar ArcGIS Pro weet dat het wel even wennen is. Naast het feit dat je even moet zoeken naar de knoppen, werk je nu ook met projecten in plaats van kaarten. Elk project heeft zijn eigen connecties, symbolen, lay-outs, enzovoorts. Moet ik die nu elke keer weer toevoegen wanneer ik een nieuw project start? Nee, dat hoeft niet! Een projecttemplate kan hierbij helpen.

Gemeenten moeten nog werk maken van Digitale Agenda 2020

Zaken regelen gebeurt steeds vaker via de computer en smartphone. Gemeenten moeten aansluiten bij deze trend volgens het programma Digitale Agenda 2020. Voor BNR Nieuwsradio onderzocht Esri Nederland drie thema’s die inwoners digitaal kunnen regelen: belastingen, meldingen openbare ruimte en de bereikbaarheid van de gemeente.

Bent u binnen een kwartier te bereiken met een ambulance?

Op een dinsdagochtend in de spits zijn 535.000 Nederlanders niet binnen een kwartier te bereiken. Dat blijkt uit een analyse die de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen voor RTL Nieuws uitvoerde. Zij hebben de kwetsbare plekken van Nederland weergegeven in een kaartje. Uit het onderzoek is gebleken dat slechts 7 regionale ambulancevoorzieningen voldoen aan de landelijke norm. Bekijk hier of er binnen 15 minuten een ambulance bij u kan zijn.

Esri stelt api’s en datasets beschikbaar voor Dutch Mobility Hackathon

Op 17 en 18 november vindt de Dutch Mobility Hackathon op het ANWB hoofdkantoor plaats. Door de toenemende vraag aan mobiliteit is de vraag hoe we dit veiliger, duurzamer, flexibeler kunnen maken. Tijdens deze hackaton worden deelnemers uitgedaagd om in 24 uur een vertaling van data te maken en kansen te signaleren voor nieuwe en betere diensten. De data wordt beschikbaar gesteld door verschillende partijen zoals de ANWB, NS en Schiphol. Ook Esri Nederland stelt verschillende datasets en api’s beschikbaar aan de deelnemers, waarmee zij op verschillende platformen apps kunnen ontwikkelen.

3D-gebouwen

Doorbraak: OGC-standaard voor 3D

Het OGC heeft een geaccepteerde standaard voor het streamen van 3D-content naar web clients ontworpen. Door het volgen van deze standaard zijn 3D-datasets niet afhankelijk van specifieke technologie. Dankzij een gezamenlijke inspanning van diverse leden, waaronder Esri, van de OGC-community zijn de specificaties voor Indexed 3D Scene Layer (I3S) en het Scene Layer Package-formaat (SLPK) geaccepteerd als een OGC Community Standard.