Laatste nieuws

Nieuwsoverzicht

Naar het productnieuws

Hier vindt u het laatste nieuws van Esri Nederland.

NVM zet informatie over woningverkoop op de kaart

Bij de koop of verkoop van een woning speelt informatie over de omgeving een cruciale rol. Die data komt van allerlei bronnen. Makelaarsvereniging NVM brengt die voor al hun makelaars met GIS bij elkaar. Lees meer

Friese Klimaatatlas concretiseert de impact van klimaatverandering

Klimaatverandering heeft een enorme impact op onze samenleving. Als maatschappij moeten we ons aanpassen aan het nieuwe klimaat en ons voorbereiden op de gevolgen van een veranderende wereld. Hoe doen we dat?

waterdiepte klimaateffectatlas

Nieuwe kaartlagen toegevoegd aan ArcGIS Content

Het content-team van Esri Nederland heeft nieuwe content gelanceerd, waaronder de gewaspercelen en aardbevingsdata. Lees wat er nieuw is.

puntenwolk in ArcGIS Online

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van december is er onder andere veel aandacht besteed aan User Types in ArcGIS Online en het verbeteren van de gebruikerservaring. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies.

Esri neemt deel aan Smart City Expo World Congress in Barcelona

Als aanjager van smart cities neemt Esri Nederland in november deel aan een van de belangrijkste smart city-events in Europa. Het jaarlijkse Smart City Expo World Congress (SCEWC) vindt plaats op dinsdag 13 november tot en met donderdag 15 november in Barcelona. Het is dé ontmoetingsplek voor bedrijven, ondernemers, startups, steden, kennis- en onderzoekscentra die zich bezighouden met smart city-vraagstukken.

KNAG Onderwijsdag

Scholieren krijgen software voor kaarten en geo-analyses via ‘ArcGIS voor op School’

Het aardrijkskundeonderwijs voor middelbare scholieren wordt verder ontwikkeld. Esri biedt vanaf nu kosteloos toegang aan tot ArcGIS Online. Hiermee kunnen scholieren kaarten maken en geo-analyses uitvoeren.

What’s coming in ArcGIS Online: User Types

In december komt er een nieuwe ArcGIS Online-update beschikbaar met onder meer nieuwe functies, een update van de user interface en een aanpassing van Named Users naar User Types.

Project bij Havenbedrijf Rotterdam valt in de prijzen bij Computable Awards

IBM heeft tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2018 de award voor serviceleverancier van het jaar gekregen. De aanleiding is een groot project bij het Havenbedrijf Rotterdam, dat IBM als hoofdaannemer in samenwerking met Esri, Cisco en Axians uitvoert. Lees meer

GeoWeb 5.4 nu beschikbaar

Per direct is GeoWeb 5.4 beschikbaar. Deze versie bevat naast verbeteringen ook veel nieuwe mogelijkheden.

Call for Presentations Esri User Conference 2019

Volgend jaar juli vindt de Esri User Conference plaats in San Diego. Ook dit jaar staat het delen van (praktijk)ervaringen met ArcGIS weer centraal. Het insturen van een voorstel voor een presentatie is mogelijk tot en met maandag 19 november 2018. Lees meer

Over Morgen sluit aan bij het Esri Partner Network als Silver Partner

Over Morgen treedt toe tot het Esri Partner Network als Silver Partner. Het partnership is vooral een bevestiging van de toch al uitstekende samenwerking van de afgelopen jaren. Over Morgen is een adviesbureau voor de duurzame leefwereld met data-gedreven adviseurs.

Nu beschikbaar: Insights for ArcGIS 3.0

Er is een nieuwe versie beschikbaar van de Location Intelligence-tool Insights for ArcGIS. De drie belangrijkste nieuwe functies in Insights for ArcGIS zijn rapportages maken, filters toepassen en een beheeroptie.

Esri Nederland aanwezig op Smart City 2018

Op 27 september vindt alweer de 3e editie van het Smart City 2018-evenement plaats. Tijdens dit evenement gaan meer dan 150 beleidsmedewerkers van overheden, directeuren en managers uit de energiemobiliteit- en IT-sector met elkaar in gesprek over smart city-vraagstukken.

Terugblik op de Esri GIS Conferentie 2018

"Deze twee dagen gaan over mensen achter technologie en de opgaven waar zij voor staan." Zo opende Mark Herbold, CEO van Esri Nederland, de 25e Esri GIS Conferentie. De Esri GIS Conferentie begon in 1994 als klein evenement met een paar honderd deelnemers. Het groeide uit tot een platform waar gebruikers van geo-informatie en partnerbedrijven inspiratie kunnen opdoen, kennis kunnen uitwisselen en ervaringen kunnen delen. Het evenement is flink gegroeid; de 25-jarige jubileumeditie van de Esri GIS Conferentie had 1600 deelnemers over twee dagen. Lees de highlights terug via het live blog

arcgis online

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van september is er onder andere veel aandacht besteed aan 3D in ArcGIS Online en ruimtelijke analyses. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies. Daarnaast zijn er updates van ArcGIS Content, de ArcGIS-apps en zijn er nieuwe mogelijkheden voor het beheren en bewerken van data.

Deze Pro’s ging aan de slag met Mapdesign tijdens de preconference workshop!

Tijdens deze editie van de preconference workshop leerden deelnemers hoe zij kaarten kunnen ontwerpen die inhoudelijk sterk, eenvoudig leesbaar en aantrekkelijk zijn. Ze ontdekten dé ins en outs van cartografie van een Esri’s beste cartograaf John Nelson.

Alliantie Smart Zwolle leidt tot digitale innovatie

Gemeente Zwolle gaat samen met enkele ondernemingen, waaronder Esri Nederland, het gebruik van data stimuleren voor maatschappelijke vraagstukken. Daartoe is de Alliantie Smart Zwolle opgericht. Lees meer

Rijkswaterstaat ontvangt award voor innovaties met geo-informatie

Rijkswaterstaat heeft de ‘Enterprise GIS Award’ ontvangen op de Esri GIS Conferentie 2018. Deze award is een erkenning voor de innovatieve inzet van geo-informatie in de kernprocessen van Rijkswaterstaat. Lees meer

4orange en Esri Nederland lanceren nieuwe visualisatie van consumentendata

4orange, de specialist op het gebied van AVG-goedgekeurde consumentendata en Esri Nederland, wereldwijd marktleider in geografische informatiesystemen, starten per vandaag met het aanbieden van ‘intelligente’ kaartlagen. Lees meer

De rol van locatie in big data-analyses

Het benutten van beschikbare realtime datastromen en het analyseren van big data dat daaruit voorkomt, kan antwoorden bieden op vraagstukken. Maar welke technische en procesmatige stappen zijn daarvoor nodig? En hoe komt een organisatie tot een bruikbaar inzicht en dus waarde voor de business? Lees meer

Integratie tussen GIS en BIM bereikt nieuwe fase

Dat de werelden van Geografische Informatiesystemen (GIS) en Building Information Modelling (BIM) elkaar kunnen aanvullen was al langer duidelijk, maar door nieuwe mogelijkheden binnen het ArcGIS-platform wordt de samenwerking nu echt concreet. Lees meer

Hoe groot is uw gemeente?

Altijd al willen weten hoeveel keer groter de Noordoostpolder is dan Amsterdam? Of hoe groot uw eigen gemeente is in verhouding tot anderen? In deze video laat gemeente Zwartewaterland zien hoe u dit voor ieder gewenste gemeente kunt vergelijken.

GeoWeb als onderdeel van een Web GIS

GeoWeb heeft in de laatste jaren een duidelijke transitie naar het Web GIS doorgemaakt. Met GeoWeb 5 zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen om content te gebruiken, aan te bieden en te delen via een Web GIS. Hoe werkt GeoWeb als onderdeel van een Web GIS?

Rotterdam volledig over op 3D

Hoe zorg je ervoor dat data op een innovatieve en laagdrempelige manier gebruikt kan worden door anderen? De gemeente Rotterdam bundelt haar krachten en ontwikkelt een integraal 3D-model dat ook voor inwoners en partners in de stad een uitkomst biedt. Lees meer

Kracht van big data, -analyse en -visualisatie leidt tot uitbreiding evenementenlocaties

Esri Nederland en Mezuro tonen hoe de kracht van big data, big data-analyse en informatie visualisatie tot nieuwe actiegerichte inzichten leidt. Bijvoorbeeld; hoeveel bezoekers komen er naar mijn stad, waar komen ze vandaan en hoe lang verblijven ze er? Gemeenten willen graag antwoord op deze vragen als een vergunning verleend moet worden voor een evenement of als een evenementenlocatie permanent wil uitbreiden. Maar ook telecomproviders willen graag inzicht in de impact die een storing in een bepaald gebied heeft. Door het combineren, analyseren en visualiseren van data zorgen Mezuro en Esri voor genuanceerde actiegerichte (klant)inzichten. Lees meer

Esri Young Scholar Award 2018

Esri Young Scholar Sjoerd Staats over de Esri International User Conference: ‘overweldigend’

De Nederlandse Esri Young Scholar Sjoerd Staats nam in juli deel aan de Esri International User Conference. Hij presenteerde er onder meer zijn StoryMap ‘Coral bleaching of the Great Barrier Reef ’. Hij deelt zijn ervaringen.

maasheggen

Over Morgen helpt Maasheggen aan UNESCO biosfeerstatus

Onder begeleiding van partner Over Morgen, en met behulp van een StoryMap, is de Brabantse Maasheggen door UNESCO aangewezen als biosfeergebied. Met deze statustoekenning worden de Maasheggen onderdeel van een wereldwijd netwerk van meer dan 650 UNESCO biosfeergebieden. De Maasheggen is het enige biosfeergebied in Nederland.

Michael Bauer Research maakt nieuwe data beschikbaar in ArcGIS Online

Michael Bauer Research maakt nieuwe data beschikbaar voor ArcGIS Online via de Esri Marketplace. Het gaat om datasets voor Consumer Lifestyle en Retail Centrality voor Nederland, wat vooral voor de vastgoed en retail markt een sterke meerwaarde kan bieden.

Data-analyse zorgt voor inzicht NPS bij storingen telecomproviders

Hoeveel gebruikers van mijn netwerk bevinden zich in een bepaalde stad, waar komen ze vandaan en hoe lang verblijven ze hier? Hoeveel bewoners, werkenden en passanten worden gedupeerd bij een storing in een bepaalde regio? Telecomproviders willen inzicht in de impact die een storing in een bepaald gebied heeft op de Net Promotor Score (NPS).

Meer dan 1000 actieve ArcGIS Online-organisaties in Nederland

Het gebruik van ArcGIS Online is sterk gegroeid; meer dan 1000 Nederlandse organisaties gebruiken actief ArcGIS Online. Bij de 1000 actieve organisaties werken meer dan 25.000 actieve gebruikers met het ArcGIS-platform. Speciale aandacht is er nu voor nummer 1000, Scouting Nederland en de allereerste organisatie die met ArcGIS Online aan de slag ging, Royal HaskoningDHV.

enterprise sites

Release van ArcGIS 10.6.1

ArcGIS 10.6.1 is nu beschikbaar. Met deze release zijn er nieuwe functies toegevoegd aan het platform om kaarten te ontdekken, gebruiken, maken en delen, waaronder ArcGIS Enterprise Sites en nieuwe symbologie.

Tools, tips, tricks: data-weergave in ArcGIS Online

Met de transitie naar het Web GIS wordt het delen van data steeds belangrijker en diverser. Data delen kan met verschillende doelgroepen, maar niet iedereen hoeft dezelfde mogelijkheden te hebben met deze data. Om hierbij te helpen is het mogelijk om een weergave te maken van de data. Hoe werkt dit? In deze Tools, Tips & Tricks schrijft technisch medewerker Lianne van Wolfswinkel over weergaves in ArcGIS Online.

Gemeente Zwolle wint Special Achievement in GIS (SAG) Award!

Jack Dangermond president en oprichter van Esri heeft onlangs op de jaarlijkse Esri User Conference de Special Achievement in GIS (SAG) Award uitgereikt aan gemeente Zwolle. De SAG Award wordt uitgereikt als blijk van waardering aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op GIS-gebied.Gemeente Zwolle, geselecteerd uit meer dan 300.000 in aanmerking komende kandidaten, ontving de prijs voor haar innovatieve toepassing van en thought leadership op het gebied van smart city.

Op pad met… Frank van Kooten

Hoe wordt GIS binnen organisaties ingezet? Deze editie gaan we op pad met Frank van Kooten, data-analist bij Citisens. Hij vertelt over het model dat Citisens heeft ontwikkeld, waar geo-data een belangrijk onderdeel in speelt. “De herkenbaarheid en bruikbaarheid van data wordt door de kaart vergroot.”

Release van ArcGIS Pro 2.2

ArcGIS Pro 2.2 is nu beschikbaar. Met deze release worden er nieuwe functies toegevoegd aan het platform om kaarten te ontdekken, gebruiken, maken en delen. Veel bestaande ArcMap-functies zijn nu beschikbaar in deze nieuwe release en er zijn nieuwe mogelijkheden toegevoegd.

bodemkaart

Nieuw in ArcGIS Content

Het content-team van Esri Nederland heeft enkele nieuwe content gelanceerd. Nieuw zijn de de Bodemkaart van Nederland en de thema's 'Overstroming' en 'Wateroverlast' uit de Klimaateffectatlas. Daarnaast zijn er verschillende updates van bestaande content.

rotterdam schets

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van juni is er onder andere veel aandacht besteed aan 3D in ArcGIS Online en de organisatiepagina. Daarnaast zijn er updates van ArcGIS Content, de ArcGIS-apps en zijn er nieuwe mogelijkheden voor het beheren en bewerken van data.

Op pad met Heerko Kloosterhuis van Quercus Boomexperts

Hoe wordt GIS binnen organisaties ingezet? Dat bekijken we via deze rubriek. Deze keer gaan we op pad met Heerko Kloosterhuis, Projectleider bij Quercus Boomexperts. In enkele vragen deelt hij zijn ervaringen met het gebruik van GIS bij het realtime in de gaten houden van bomen in verschillende omgevingen.

Gasunie Geoportaal gebaseerd op ArcGIS nu live

Op 18 juni 2018 is het nieuwe Gasunie Georportaal gebaseerd op het ArcGIS-platform in gebruik genomen. Met deze nieuwe geografische informatievoorziening kan één asset datawarehouse gerealiseerd worden. Lees meer

Smart Zwolle Hub officieel Live!

De gemeente Zwolle heeft haar eerste initiatief, genaamd SensHagen, in hun ‘Smart Zwolle Hub’ live gezet. Dit gebeurde tijdens een feestelijke opening op een mooie plek in het hart van Stadshagen. Vanaf nu kunnen inwoners en partners in de stad meedoen in het project. Lees meer

Voor de 15de keer de GeoWeb Gebruikersdag

Op dinsdag 5 juni 2018 vond alweer de 15de GeoWeb Gebruikersdag plaats waarin gebruikers met elkaar in gesprek gingen over wat hen verbindt: data combineren en visualiseren in GeoWeb. Ook kregen zij het laatste nieuws over GeoWeb gepresenteerd.

bouwjarenkaart

Elke dag een actuele BAG-dataset en met meer mogelijkheden

De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) wordt door de overheid als open data aangeboden. Esri Nederland investeert al jaren in het gebruik van deze gegevens laagdrempelig maken binnen het ArcGIS-platform. Sinds vorig jaar beschikt de bag over een nieuwe URL, per 1 juli komt de oude URL te vervallen.

Belangrijke rol voor ArcGIS Online bij winnaars Energy Hack NL

In het weekend van 26 mei, ontwikkelden meer dan 70 deelnemers tijdens de 48-urige Energy Hack NL vernieuwende prototypes en apps. Esri Nederland stelde twee experts en onze ArcGIS-technologie beschikbaar om de vraagstukken rond een 100% duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland te realiseren. Lees meer

ECW-bestanden openen in ArcGIS Pro

Sinds ArcGIS Pro 2.1.2 is het mogelijk ECW-bestanden te openen in ArcGIS Pro.
De ArcGIS Pro 2.1.2 Patch is op my.esri.com te vinden of wordt via de automatische update in de applicatie geïnstalleerd.

coral

Sjoerd Staats wint Esri Young Scholars Award 2018 met Great Barrier Reef-kaart

Sjoerd Staats, student aan de Wageningen Universiteit, heeft de Esri Young Scholars Award 2018 van Nederland gewonnen. Zijn StoryMap, Coral bleaching of the Great Barrier Reef, is door de jury aangewezen als beste inzending.

Toetsing van waterkeringen inzichtelijk maken met StoryMaps

De watersector kent veel complexiteit, betrokken partijen en actuele onderwerpen die vragen om heldere communicatietools. Mark Broos (Adviseur Waterschap Hollands Noorderkwartier) en Job Nijman (Adviseur KYL) illustreren hoe StoryMaps hierbij kunnen helpen, met het toetsen van waterkeringen als voorbeeld.

Esri-netwerk verwelkomt Accenture als Silver Partner

Ter versterking van het wereldwijde Esri Partner Network is Accenture toegetreden als Silver Partner. Accenture is een consultancybedrijf dat wereldwijd opereert. De nieuwe Esri-partner biedt diensten en oplossingen aan op het vlak van strategie, consultancy, digital, technologie en operationele dienstverlening.

KPMG pleit voor budgetteren met de kaart als vertrekpunt

Accountants- en adviesorganisatie KPMG vindt dat financiële besluitvorming een integraal onderdeel van assetmanagement moet zijn. Samen met Esri ontwikkelden ze een methodologie om proactief, op basis van de kaart, vanuit assets te kunnen budgetteren. Lees meer

GeoFort in de race voor Museumprijs 2018

GeoFort is genomineerd voor de Museumprijs 2018. Esri Nederland steunt GeoFort al vanaf het begin van het bestaan. In een korte tijd is er een prachtig, innovatief museum gerealiseerd. Dit werd in 2016 beloond met de prijs voor het beste kindermuseum van de wereld. Door de innovatieve en aansprekende manier waarop bezoekers kennis maken met technologie, zijn zij nu genomineerd voor de BankGiroLoterij Museumprijs 2018; samen met twee andere musea (Maritiem Museum Rotterdam en het Science Centre Delft) zijn ze in de race.
Lees meer

Vruchtbare middag brengt belang van GIS voor assetmanagement tot leven

Het is de derde keer dat Esri Nederland een evenement organiseert rondom GIS en assetmanagement. Zaten er twee jaar geleden nog geen vijftig mensen in de zaal, voor het evenement vandaag waren er meer dan 200 inschrijvingen. 'Dat zegt iets over het belang van GIS voor assetmanagement,' zegt Bas Bijtelaar (business manager Esri Nederland), nadat hij de aanwezigen in het hoofdkantoor van KPMG te Amstelveen welkom heeft geheten. Lees meer

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van april is er onder andere veel aandacht besteed aan 3D in ArcGIS Online en het verbeteren van de gebruikerservaring. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies.

Esri GIS Tech

Esri GIS Tech 2018 | terugblik

“De kracht van geografie blijft, de impact wordt groter.” CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland nam de ruim 1000 deelnemers aan de Esri GIS Tech 2018 mee in hoe het ArcGIS-platform als Web GIS organsiaties helpt om de digitale transformatie aan te gaan. Nadat een overzicht werd gegeven van de technologische ontwikkelingen in het platform op desktop, enterprise/online en apps, volgde een duik in wat er de komende tijd aankomt. Er werd de rest van de dag door de deelnemers volop genetwerkt.

GIS Pro Award

John Stuiver wint GIS Pro Award

John Stuiver, onderwijs en onderzoeksmedewerker van de Wageningen Universiteit heeft tijdens de Esri GIS Tech 2018 uit handen van Joris Bak van Esri Nederland de GIS Pro Award gekregen. De award is een bekroning voor de jarenlange inzet van John Stuiver voor de ontwikkeling van het GIS-onderwijs. Lees meer

verkeersongevallen

Kaartlagen verkeersongevallen en wateroverlast nieuw in ArcGIS Content

Op de Esri GIS Tech heeft het content-team van Esri Nederland nieuwe content gelanceerd, waaronder de verkeersongevallenkaart. Lees wat er nieuw is.

Bodemrisicokaart 100.000 keer bekeken

Stantec’s Bodemrisicokaart is de afgelopen twee jaar al honderdduizend keer gebruikt om snel het risico op bodemverontreiniging in te schatten. De kaart is gemaakt in ArcGIS Online en helpt netbeheerders, aannemers, gemeenten, projectontwikkelaars om met een simpele klik op de kaart direct advies te krijgen over de veiligheidsklasse en verontreiniging. Desgewenst kunnen archeologische beperkingen en risico’s op explosieven hieraan toegevoegd worden. Bekijk de kaart op:www.bodemrisicokaart.nl Lees meer

Esri presenteert op het Beyond Data Event

Op donderdag 29 maart vindt in Eindhoven het Beyond Data Event plaats, hét data-evenement voor iedereen die zich in slimme steden en smart communities bezighoudt met dataprojecten. Koplopers op het gebied van gerealiseerde (open) data projecten uit binnen- en buitenland delen hun ervaringen op het podium. Ook Esri is onderdeel van dit programma.

Update van de postcodevlakken

Het postcodevlakkenbestand, dat Esri Nederland al enige tijd kosteloos aanbiedt, is vernieuwd. Het bestand, beschikbaar als 100% open data, is onderdeel van ArcGIS Content. De nieuwste versie van het postcodevlakkenbestand is gebaseerd op de BAG van februari 2018 Lees meer

Elektrisch Vervoer-Prognose Atlas gemaakt in ArcGIS

Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, heeft de EV-Prognose Atlas beschikbaar gesteld voor alle 156 gemeenten binnen het Enexis-verzorgingsgebied. De EV-Prognose Atlas is opgebouwd op basis van openbare en niet-openbare data en is gebaseerd op het SparkCity-model. SparkCity is ontwikkeld door de TU Eindhoven, EVConsult en Over Morgen en voorspelt de verkoop van elektrische voertuigen in Nederland. Lees meer

Inspiratiesessie signaalafhandeling: 40 deelnemers in gesprek over het belang van de kaart

Gemeenten en uitvoerders gingen onlangs met elkaar in gesprek tijdens de inspiratiesessie ‘signaalafhandeling’ bij Esri Nederland. Zij deelden hun ervaringen en stelden hun vragen. Ruim 40 deelnemers waren aanwezig vanuit verschillende sectoren. Lees meer

Klimaateffectatlas

Nieuw in ArcGIS Content: thema ‘overstroming’ uit de Klimaateffectatlas

In samenwerking met Climate Adaptation Services (CAS) stelt Esri Nederland informatie uit de Klimaateffectatlas beschikbaar als onderdeel van ArcGIS Content. Het eerste thema ‘overstroming’ is al online. Binnenkort volgen de overige thema’s: wateroverlast, droogte en hitte. Handig voor onder meer lokale overheden, die klimaatstresstesten gaan uitvoeren.

Scholieren aan de slag met geo-informatie

Tijdens de ‘GLOBE dag’ op dinsdag 27 maart 2018 gaan scholieren aan de slag met ArcGIS om hun data te visualiseren en te analyseren. Die dag vertellen wetenschappers van onder meer Universiteit Utrecht, RIVM en Wageningen Universiteit hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Lees meer

Smart werken met inwoners en partners in de stad met de ArcGIS Hub

Esri, wereldmarktleider in geografische informatiesystemen (GIS), introduceert de ArcGIS Hub: een smart platform waarbij de overheid, bedrijven, partners uit de stad en inwoners gezamenlijk aan uitdagende vraagstukken kunnen werken en zo doelen kunnen bereiken. De visie erachter is dat door slim samen te werken het mogelijk is om onze leefomgeving te verbeteren en toekomstbestendig te houden. Dat kan alleen met een integrale aanpak die de krachten en kennis in de stad bundelt en optimaal inzet. Lees meer

‘Elke organisatie ondergaat Web GIS-transitie’

GIS-afdelingen zijn volop in beweging, zegt CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland. “We worden via hen veel gevraagd om voor andere delen van de organisatie uit te leggen wat geografie organisatiebreed kan betekenen. Van gemeenten en rijksoverheid tot adviesbureaus en offshorebedrijven.” Lees meer

Nieuw dashboard voor Telecom-bedrijven

Het nieuwe Telecom-dashboard, ontwikkeld door Esri, geeft organisaties de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de status van hun vaste of glasvezelnetwerken. Het dashboard bevat allerlei informatie en een overzichtelijke kaart. De gebruiker kan op een intuïtieve manier ontdekken wat er staat. Lees meer

Nieuw dashboard voor Telecom-bedrijven

Het nieuwe Telecom-dashboard, ontwikkeld door Esri, geeft organisaties de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de status van hun vaste of glasvezelnetwerken. Het dashboard bevat allerlei informatie en een overzichtelijke kaart. De gebruiker kan op een intuïtieve manier ontdekken wat er staat. Lees meer

Op pad met… Ben van der Lei

Hoe wordt GIS binnen organisaties ingezet? Deze editie gaan we op pad met Ben van der Lei, medewerker Procesbeheer bij Waterbedrijf Groningen. Hij vertelt over het calamiteitenportaal dat samen met Esri-partner Tensing GIS Consulting is ontwikkeld. Bij een calamiteit is zo snel mogelijk een beeld nodig van de situatie, vinden Waterleidingmaatschappij Drenthe en Waterbedrijf Groningen. Samen met Tensing ontwikkelden ze daarom een calamiteitenportaal. “Met een kaart kunnen we op basis van diverse informatiebronnen de omvang van een calamiteit snel en efficiënt inschatten.”

Esri zet volop in op utility netwerk beheer

GIS-marktleider Esri brengt deze week de eerste release van de ArcGIS Utility Network Management-extensie uit. Met de ArcGIS Utility Network Management-extensie zijn organisaties in staat om alle assets van hun drinkwaternet, gasnet of elektriciteitsnet te modelleren, editen en analyseren. Lees meer

Esri organiseert samen met haar partners het tweede Europese Geo Business Seminar

Tijdens dit kosteloze evenement, op 21 maart, komt de Europese community van marktonderzoekers, locatieplanners en -analisten, projectontwikkelaars, vastgoedanalisten en geomarketing-specialisten samen. Zij bespreken hoe zij geo-informatie en andere gegevens inzetten om winkels en retail-assets kunnen plannen of verplaatsen. Lees meer

Hydrologic sluit aan bij het Esri Partner Network als Silver-partner

Hydrologic is onlangs toegetreden tot het Esri Partner Network als Silver-partner.. Hydrologic en Esri Nederland, wereldmarktleider in geografische informatiesystemen (GIS), werken al langere tijd samen in het waterbeheer. Dit is een goede match, want beide organisaties hebben de passie om met hun mensen en software een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving.

Op pad met… Ilona Kemeling van Tauw

Hoe wordt GIS binnen organisaties ingezet? Dat bekijken we via deze rubriek. Deze keer gaan we op pad met Ilona Kemeling, adviseur Geo-ICT bij Tauw. In enkele vragen deelt zij haar ervaringen met het gebruik van GIS bij advies aan gemeenten en andere klanten over biodiversiteit en natuurbescherming die aangetast kunnen worden door bebouwing. “Dankzij de inzet van GIS kunnen de ecologen doen waar ze goed in zijn: de natuur bestuderen en analyseren.”

Barend vlogt #3 - Op bezoek bij een gemeente

Business developer Barend Sneller volgde eerder dit jaar een training ArcGIS Pro (vlog #1) en deed ervaring op (vlog #2). Hij gaat in zijn derde vlog op bezoek bij een organisatie om te vragen waarom er met ArcGIS Pro wordt gewerkt en wordt verrast door een bijzonder verhaal. Hun projecten gaan van registreren van data in 2D en 3D tot aan VR! Bekijk de video

Purple Nectar 2017 - de grote oefening van defensie

Elk jaar organiseert de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS) van de Defensie Materieel Organisatie een grote oefening, Purple Nectar. Tijdens Purple Nectar heeft Ordina, samen met DataExpert, het offroad-navigatiemodel laten zien op basis van het ArcGIS Platform. Lees meer

Purple Nectar 2017 - de grote oefening van defensie

Elk jaar organiseert de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS) van de Defensie Materieel Organisatie een grote oefening, Purple Nectar. Tijdens Purple Nectar heeft Ordina, samen met DataExpert, het offroad-navigatiemodel laten zien op basis van het ArcGIS Platform. Lees meer

firefly

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van december is er onder andere veel aandacht besteed aan Insights for ArcGIS, meten in de 3D-scene en hosted feature layers en hosted feature layer views. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies.

Toetsing van waterkeringen inzichtelijk maken met StoryMaps

De watersector is complex. Er zijn veel partijen betrokken en er spelen actuele onderwerpen die vragen om heldere communicatietools. Mark Broos, adviseur van het Waterschap Hollands Noorderkwartier, en Job Nijman, adviseur van KYL, illustreerden tijdens de Esri GIS Conferentie in een presentatie hoe StoryMaps hierbij kunnen helpen, met het toetsen van waterkeringen als voorbeeld.

Een melding doen over de openbare ruimte, dat kan in Hellevoetsluis heel erg snel én eenvoudig

De gemeente Hellevoetsluis krijgt ongeveer 1500 meldingen over de openbare ruimte per jaar. Deze meldingen komen telefonisch binnen, via sociale media of via een formulier op een website. Dit zorgde voor veel administratief werk. Dat moest anders. De gemeente wilde het proces intern efficiënter stroomlijnen, meldingen inzichtelijker maken en het voor inwoners laagdrempelig maken om een melding te doen. Daarom heeft gemeente Hellevoetsluis een signaalafhandeling-systeem ingericht.

bouwjarenkaart

Elke dag een actuele BAG-dataset en met meer mogelijkheden

Vanaf december is de nieuwe BAG-service beschikbaar. De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) wordt door de overheid als open data aangeboden. Esri Nederland investeert al jaren in het gebruik van deze gegevens laagdrempelig maken binnen het ArcGIS-platform. Op wens van ArcGIS-gebruikers is de actualiteit van de BAG-service nu aangepast van maandelijks naar dagelijks én is het datamodel verrijkt.

world insights

World Insights sluit aan bij het Esri Partner Network als Silver Partner

World Insights is onlangs toegetreden tot het Esri Partner Network als Silver Partner. Deze nieuwe partner biedt consultancy- en adviesdiensten aan organisaties die hun business informatie ‘insights ready’ willen maken.

Samen slimmer meldingen in de leefomgeving afhandelen

Door informatie over meldingen te koppelen aan geo-informatie kunnen handhavers in Arnhem meldingen nu efficiënter afhandelen. De gemeente Arnhem wil straks ook kunnen voorspellen wanneer en waar meldingen te verwachten zijn. Hoofd Vergunning en Toezicht van Arnhem, Robbert van Rooij, roept overheidsprofessionals daarbij op: deel informatie! Lees het artikel

Een kijkje in SmartZwolle via de SMARkT

In Brainz aan het Lübeckpelein werd onlangs SMARkT Zwolle georganiseerd. Een informatiemarkt met allerlei slimme technologieën die beleidsmedewerkers van de gemeente Zwolle kunnen toepassen binnen hun projecten. Samen met partners presenteerde de gemeente Zwolle allerlei slimme technologieën die de stad Zwolle nog beter kunnen laten functioneren. Esri Nederland was als partner van SmartZwolle ook aanwezig. Bekijk de video

Utrecht heeft de beste binnenstad van Nederland

Utrecht heeft de beste binnenstad van Nederland. Dat is de uitslag van de Ranking Retail 2017-lijst van vastgoedbureau JLL. In het onderzoek, waarbij onder meer gebruik is gemaakt van het ArcGIS-platform, laat Utrecht hiermee Amsterdam en Den Haag op de tweede en derde plaats achter zich eindigen. De reden dat Utrecht zo hoog scoort is volgens het onderzoek ‘de aanwezige balans tussen winkels, leisure, restaurants en cafés in het hart van Utrecht en de beleggers activiteit van de afgelopen jaren.’ Lees meer in het rapport van JLL.
Lees meer

Samenwerking Autodesk en Esri voor effectievere ruimtelijke ontwerpprocessen

Autodesk en Esri slaan een brug tussen de BIM en GIS-technologieën. Samen ontwikkelen ze een naadloze integratie van BIM (Bouw Informatie Model) en GIS (Geografisch Informatie Systeem). Organisaties kunnen zo gebruik maken van de gecombineerde kracht van locatie-informatie en 3D-ontwerpmodelinformatie. De marktleiders Autodesk en Esri willen daarmee een breed scala van sectoren in staat stellen een beter beeld te creëren van hun werk.

The science of where in kaart: provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland maakt gebruik van GIS en geo-informatie voor het ontwikkelen van beleid en het uitvoeren van projecten. Met behulp van ArcGIS en data open maken zorgt de provincie ervoor dat waar wij leven, wonen en werken opnieuw ingericht wordt om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn en de leefomgeving aantrekkelijker wordt. Hoe de provincie Zuid-Holland dit precies aanpakt, vertellen Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Ruimte, en Mathijs van Niel, hoofd Bedrijfsinformatie van de Provincie Zuid-Holland. De video is een opname van hun keynote tijdens de Esri GIS Conferentie 2017. Lees meer

Vergunningen waterschap Rijn en Ijssel op een nieuwe kaart

De meeste medewerkers van een waterschap werken in het werkgebied en niet op het centrale kantoor. Door het Web GIS blijft iedereen, buiten of binnen, de meest recente kaarten gebruiken. Zo ook bij waterschap Rijn en IJssel. Dit waterschap gaat alleen nog een stap verder. Binnen het vergunningverleningsproces worden ook de vergunningen die in SharePoint staan opgeslagen via de kaart opgevraagd. Lees meer

Tools, tips, tricks: projecttemplates in ArcGIS Pro

Wie de overstap heeft gemaakt van ArcMap naar ArcGIS Pro weet dat het wel even wennen is. Naast het feit dat je even moet zoeken naar de knoppen, werk je nu ook met projecten in plaats van kaarten. Elk project heeft zijn eigen connecties, symbolen, lay-outs, enzovoorts. Moet ik die nu elke keer weer toevoegen wanneer ik een nieuw project start? Nee, dat hoeft niet! Een projecttemplate kan hierbij helpen.

Gemeenten moeten nog werk maken van Digitale Agenda 2020

Zaken regelen gebeurt steeds vaker via de computer en smartphone. Gemeenten moeten aansluiten bij deze trend volgens het programma Digitale Agenda 2020. Voor BNR Nieuwsradio onderzocht Esri Nederland drie thema’s die inwoners digitaal kunnen regelen: belastingen, meldingen openbare ruimte en de bereikbaarheid van de gemeente.

Bent u binnen een kwartier te bereiken met een ambulance?

Op een dinsdagochtend in de spits zijn 535.000 Nederlanders niet binnen een kwartier te bereiken. Dat blijkt uit een analyse die de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen voor RTL Nieuws uitvoerde. Zij hebben de kwetsbare plekken van Nederland weergegeven in een kaartje. Uit het onderzoek is gebleken dat slechts 7 regionale ambulancevoorzieningen voldoen aan de landelijke norm. Bekijk hier of er binnen 15 minuten een ambulance bij u kan zijn.

Esri stelt api’s en datasets beschikbaar voor Dutch Mobility Hackathon

Op 17 en 18 november vindt de Dutch Mobility Hackathon op het ANWB hoofdkantoor plaats. Door de toenemende vraag aan mobiliteit is de vraag hoe we dit veiliger, duurzamer, flexibeler kunnen maken. Tijdens deze hackaton worden deelnemers uitgedaagd om in 24 uur een vertaling van data te maken en kansen te signaleren voor nieuwe en betere diensten. De data wordt beschikbaar gesteld door verschillende partijen zoals de ANWB, NS en Schiphol. Ook Esri Nederland stelt verschillende datasets en api’s beschikbaar aan de deelnemers, waarmee zij op verschillende platformen apps kunnen ontwikkelen.

3D-gebouwen

Doorbraak: OGC-standaard voor 3D

Het OGC heeft een geaccepteerde standaard voor het streamen van 3D-content naar web clients ontworpen. Door het volgen van deze standaard zijn 3D-datasets niet afhankelijk van specifieke technologie. Dankzij een gezamenlijke inspanning van diverse leden, waaronder Esri, van de OGC-community zijn de specificaties voor Indexed 3D Scene Layer (I3S) en het Scene Layer Package-formaat (SLPK) geaccepteerd als een OGC Community Standard.

Utilities gaan naar één geografisch systeem

In de utility-sector wordt de registratie en het ontsluiten van data steeds vaker vanuit één systeem gedaan. Daar schrijft vakblad GIS-Magazine over in het artikel 'Assetdata registreren, delen en analyseren'. ArcGIS wordt binnenkort ook als een 'System of Records' ingezet; het nieuwe informatiemodel Utility Network Management maakt dit mogelijk. Het ArcGIS-platform biedt ook nieuwe mogelijkheden, vertelt Martin Lubach in GIS-Magazine.

Esri op European Utility Week

Dit jaar vindt de European Utility Week plaats in de RAI in Amsterdam. Dit evenement wordt door 12.000 bezoekers bezocht. Esri heeft dit jaar een stand op dit Europese evenement. Stand 3D63. Op de stand laten we zien hoe GIS kan ondersteunen in processen binnen het Utility-domein. Denk aan Assetmanagement, Realtime Network Operations, Field Mobility, Stakeholder Engagement en Advanced Analytics.

Terugblik op de Esri GIS Conferentie 2017

De Esri GIS Conferentie 2017 had ruim 1600 deelnemers: het grootste, jaarlijkse GIS-evenement in Nederland. De twee dagen waren gevuld met bijna 40 praktijkverhalen, 6 technische sessies en 5 Expert Round Tables. Daarnaast was er een gevulde beursvloer met meer dan 15 standhouders in de verschillende paviljoens.

wms-service

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van september is er onder andere veel aandacht besteed aan het clusteren van data, het opmaken van puntenwolken, en WMS-services in de scene viewer. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies.

Alliander krijgt award voor innovaties met geo-informatie


Alliander heeft op de Esri GIS Conferentie 2017 de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’ uit handen van de directeur van Esri Nederland, Ed van Ingen, gekregen. De award is een erkenning voor de continue ontwikkeling die het bedrijf doormaakt bij de inzet van geo-informatie. Het gaat onder andere om de ontwikkelingen rondom (predictive) analytics, integratie van real time data in het geo-informatie platform en mobiele toepassingen voor monteurs.

Krinkels gaat ontwerpen, inrichten en beheren met ArcGIS-platform

Op de Esri GIS Conferentie 2017 heeft Krinkels BV een overeenkomst gesloten met Esri voor het ontwerpen, inrichten en beheren van GIS. Krinkels wil de meest innovatieve speler op het gebied van beheer en onderhoud van openbare ruimten in Nederland worden en kiest Esri als partner om hen te adviseren bij de inrichting van het ArcGIS-platform en hun technisch volledig te ontzorgen. Dit gebeurt met behulp van mobiele devices waarop het te beheren areaal in de vorm van digitale kaarten beschikbaar is.

Een kijkje in het klimaat van 2050 met online atlas

Op Prinsjesdag is de vernieuwde Klimaateffectatlas gelanceerd. De atlas geeft inzicht in de effecten van klimaatverandering, van hoosbuien tot hittestress. Veel kennisinstellingen, zoals KNMI, Alterra en Deltares hebben bijgedragen aan de nieuwe atlas. Climate Adaption Services coördineert de Klimaateffectatlas. Arjen Koekoek, adviseur klimaatadaptie, van Climate Adaption Services legt uit hoe er wordt samengewerkt.

AGCOM brengt internetnetwerk Italië in kaart

AGCOM, Telecom leverancier in Italië vertelt in de video hoe zij ArcGIS inzetten om beschikbare internetnetwerken in Italië in kaart te brengen. Zij hebben een portaal neergezet waar informatie over de infrastructuur en de diensten te vinden is. Te denken valt aan informatie over koper en glasvezel, draadloze technologie en 2G-, 3G- en 4G-cellulaire netwerken. Bekijk hier de video.

Tools, tips, tricks: huizen bouwen met ArcGIS Pro

Wie is er niet steeds weer naar op zoek? Handige tools en werkprocessen om de mooiste kaarten te maken, zowel in 2D als in 3D. In deze Tools, Tips & Tricks behandelen we één van die werkprocessen: de Extract Roof Forms.

Op pad met…. Martijn Pellegrom van de gemeente Wageningen

Hoe wordt GIS binnen organisaties ingezet? Dat bekijken we via deze rubriek. Deze keer gaan we op pad met Martijn Pellegrom, geo-informatie adviseur bij de gemeente Wageningen. In 4 vragen deelt hij zijn ervaringen op het signaalafhandeling-systeem én geeft hij tips aan andere gemeenten. “Het voordeel van de locatie-aanpak is dat we nu meldingen integraal met projecten kunnen oppakken. Veel efficiënter.”!

Stedin maakt ligging laagspanningsnet inzichtelijk

Netbeheerder Stedin biedt de ligging van het laagspanningsnet aan als open data via een ArcGIS Online kaart op haar website. Door deze gegevens openbaar te maken helpt Stedin partijen om keuzes te maken voor de realisatie van bijvoorbeeld laadpalen. Hoe dichter deze op het energienet van Stedin worden aangesloten, hoe goedkoper de elektriciteitsaansluiting wordt. Stedin helpt op deze manier andere partijen sneller stappen te maken. Lees meer

UTZ bespaart audit-tijd met ArcGIS

Er komt veel kijken bij het certificeren van producten zoals koffie en cacao. Om dit proces te innoveren zet UTZ in op digitalisatie en visualisatie van informatie.

Hoe gebruik je GIS bij connected cars?

Zelfrijdende auto’s kunnen sneller werkelijkheid worden dan sommigen van ons dachten. Esri heeft samen met Microsoft gewerkt aan de ‘connected car showcase’ op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.
Lees meer.

Wat is er allemaal nieuw in GeoWeb 5.3?

De nieuwe versie van GeoWeb komt eraan! Wat kunt u van deze versie verwachten? Er wordt gebruikgemaakt van de allernieuwste workflow-technologie, waardoor u workflows offline kunt gebruiken. Ook kunt u in de nieuwe versie met meerdere collega’s realtime, waar ook ter wereld, samenwerken via de kaart. Kortom: volop nieuwe mogelijkheden in versie 5.3!

Holland a la carte: overzicht van de serie

In een speciale zomerserie heeft BNR Nieuwsradio, in samenwerking met Esri Nederland, voor het derde jaar op rij allerlei nieuwswaardige feiten op de kaart 'geserveerd'. Nederland werd in 'Holland a la carte' van verschillende kanten bekeken en gevisualiseerd: van leegstand en flitskaart tot hoogspanningslijnen.

Holland a la carte: werelderfgoederen in Nederland

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft tien werelderfgoederen, negen in Nederland en een in Curaçao. Ze vertellen de bijzondere geschiedenis met betrekking tot waterbeheer, burgersamenleving en landontwerp.
Esri Nederland heeft de negen werelderfgoederen met gegevens van de Stichting Werelderfgoed Nederland in kaart gebracht.

Provincie Zuid-Holland keynote op de Esri GIS Conferentie 2017

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Ruimte en Mathijs van Niel, hoofd Bedrijfsinformatie van de provincie Zuid-Holland verzorgen op woensdag 20 september 2017 een keynote op de Esri GIS Conferentie.

Holland a la carte: hoogspanningsverbinding in Nederland

Het elektriciteitsnet in Nederland bestaat uit hoogspanningsverbindingen. Een verbinding kan een lijn (in de lucht via masten) of een kabel (ondergronds) zijn. Welke soort spanningen zijn er en waar zijn hoogspanningsverbindingen in Nederland eigenlijk bovengronds en waar ondergronds?

Holland a la carte: leegstand per gemeente

In Nederland is er een overaanbod van winkels en kantoren. Hierdoor staan veel winkels en kantoren leeg. BNR heeft in samenwerking met Esri Nederland de leegstand in Nederland in een 3D kaart gevisualiseerd.

Holland a la carte: meest populaire flitspalen

De A13 tussen Rotterdam en Den Haag is de snelweg met de hoogste flitsdichtheid van Nederland. In 2016 is de flitspaal bij Rotterdam 202 keer gemeld bij Flitsmeister. In vrijwel heel Nederland wordt regelmatig geflitst, maar de meeste snelrijders zijn in het Westen van Nederland op de weg.

Holland a la carte: meest voorkomende straatnamen

De meeste Kerkstraten zijn in de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Marne en Overbetuwe te vinden. Dat blijkt uit een analyse van BNR in samenwerking met Esri Nederland. We hebben onderzocht wat de meest voorkomende straatnamen in Nederland zijn en waar ze te vinden zijn.

Jaguar Land Rover innovatief in de wereldwijde automobielindustrie

Jaguar Land Rover heeft klanten op elk continent en moet daarom rekening houden met de verscheidenheid van de diverse landen, denk aan rijomstandigheden, bij het ontwerp van nieuwe modellen. ArcGIS van Esri geeft het bedrijf wereldwijd inzicht die het nodig heeft om veilige auto’s te ontwikkelen En de klant tevreden bestuurders te laten zijn. Lees dit artikel om meer inzicht te krijgen hoe Jaguar Land Rover ArcGIS gebruikt. Lees meer

Deelnemers preconference workshop gaan aan de slag met Mapdesign!

Over een paar maanden is het alweer zover: de preconference workshop! Deze editie leren deelnemers hoe zij kaarten kunnen ontwerpen met impact voor hun doelgroep. Ze ontdekken dé ins en outs van cartografie van Esri’s wereldwijde beste cartografen (Kenneth Field en Edie Punt).

Esri Young Scholar Maud Soetens vertelt over haar ervaringen op de Esri User Conference

De Nederlandse Esri Young Scholar Maud Soetens nam in juli deel aan de Esri International User Conference. Zij presenteerde er onder meer haar StoryMap “Atlas van het hoofdwatersysteem Zuid Nederland”. Zij vertelt over haar ervaringen.

Hoogbouw in 3D bij BNR Nieuwsradio

De hoogste gebouwen komen meestal voor het in het centrum van een stad, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo is in Maastricht de hoogbouw in het zuiden te vinden. De verschillen zijn goed te zien op de 3D-kaart die BNR Nieuwsradio onlangs publiceerde.

Smart Airport Schiphol: met geo-informatie de beste digitale luchthaven ter wereld worden

Schiphol wil in 2018 de beste digitale luchthaven ter wereld zijn. Om een smart airport te worden ziet Schiphol geo-informatie niet als enkel een beheermiddel, maar als basis om in samenwerking met anderen nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Lees hoe Schiphol Group de kaart inzet om een Smart Airport te worden.
Lees het artikel

Sentinel-2 satellietbeelden beschikbaar in ArcGIS

Het ArcGIS-platform is zeer sterk in ontwikkeling op het gebied van imagery. Nu zijn ook de Sentinel-2-beelden van ESA beschikbaar, naast het andere beeldmateriaal dat al via ArcGIS Content vrij beschikbaar is en meteen te gebruiken. Lees meer

Waarom locatie belangrijk is

We bewegen steeds sneller naar een 'connected' wereld. De mogelijkheden voor de telecommarkt zijn significant. Van nieuwe connectiviteitsaanbod tot een Internet of Things-infrastructuur die helpt om deel te nemen aan de data markt. Omdat alles wat met IoT te maken heeft gebaseerd is op een locatie, is het gebruiken van een GIS cruciaal. Lees het E-book om te ontdekken hoe GIS een rol speel bij IoT voor Telecomaanbieders.

Download whitepaper

De uitrusting van de dijkwacht: Survey123

In Nederland is 55 procent van het landoppervlak gevoelig voor overstromingen. Om te voorkomen dat er daadwerkelijk een overstroming komt, heeft Nederland bijna 18.000 kilometer (waterkerende) dijken. Ter vergelijking: de Chinese Muur is ‘slechts’ 6.000 kilometer lang. De waterschappen dragen de zorg voor deze waterkeringen en inspecteren daarom regelmatig. Als de nood aan de man is, is méér mankracht nodig om een dijk goed in de gaten te houden. Meerdere waterschappen hebben daarom een dijkwacht of een dijkleger. Lees meer

Inspectie met app bij historisch gemaal

Zelden is het contrast van het digitale tijdperk met de geschiedenis zo duidelijk als bij de inspectie van het Friese Woudagemaal. Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is een honderd jaar oud stoomgemaal dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Via de app Survey123 for ArcGIS worden de machinegegevens geregistreerd om de werking van het gemaal te kunnen analyseren. Het gemaal speelt een prominente rol in het boezembeheer van Wetterskip Fryslân. Lees meer

Dé workshop voor GIS-gebruikers die werken aan de Omgevingswet

Overheden zijn of gaan aan de slag met de nieuwe Omgevingswet. Ook GIS-afdelingen gaan hier veel van merken. 3D wordt een belangrijk aspect bij de uitvoering van de Omgevingswet over een paar jaar. Daarom introduceert Esri Nederland een nieuwe workshop voor iedere GIS-gebruiker: 3D in het ArcGIS-platform: kansen voor de Omgevingswet. In één dag is de kracht te ervaren van ArcGIS als 3D-omgevingsplatform.
Lees meer

Insights for ArcGIS 2.0 is nu beschikbaar

Insights for ArcGIS 2.0 bevat geoptimaliseerde analyse tools om meer patronen, trends en verbanden te vinden in uw data. Daarnaast bevat deze nieuwe versie ondersteuning voor Oracle-databases en is de toegang tot uw eigen gegevens verbeterd.

Smart werken begint met smart technology

Wanneer ben je een slimme organisatie? Wanneer werk je smart? Wat is er eigenlijk nodig om een smart community technisch te faciliteren? Samenwerken, kennis delen en data combineren vraagt om slimme technologie. In een interview met Bart Koffeman, teamlead Process & Analytics bij Esri Nederland, legt hij uit dat smart technology van het ArcGIS-platform een oplossing biedt. Lees het artikel

Tools, tips, tricks: handige weetjes

Wanneer het meeste werk gebeurt in ArcGIS Desktop, kunnen juist de kleine handige weetjes een groot verschil maken. Er zijn veel instellingen waarmee het gebruik is aan te passen aan persoonlijke wensen. Allemaal om de werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze Tools, Tips & Tricks worden 5 handige tips gegeven die kunnen helpen bij de dagelijkse werkzaamheden.

ArcGIS 10.5.1 en ArcGIS Pro 2.0 zijn nu beschikbaar

ArcGIS 10.5.1 en ArcGIS Pro 2.0 zijn nu beschikbaar. ArcGIS 10.5.1 bevat verbeteringen op het gebied van ArcMap (ArcGIS Desktop) en ArcGIS Enterprise. ArcGIS Pro 2.0 bevat nieuwe innovaties en meer workflow-mogelijkheden. Hieronder vindt u meer informatie over ArcGIS 10.5.1 en ArcGIS Pro 2.0.

ruimtelijke plannen

Ruimtelijke plannen nu als kaartlaag beschikbaar!

ArcGIS Content is per direct uitgebreid met de ruimtelijke plannen. Deze kaartlaag wordt dagelijks geüpdatet en is nu in bèta beschikbaar. Via deze kaartlaag heeft u direct een compleet overzicht van alle ruimtelijke plannen in Nederland.

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van juni is er onder andere veel aandacht besteed aan het verbeteren van de gebruikerservaringen, hosted services en 2D en 3D-kaarten. Hieronder vindt u een greep uit de nieuwe functies.

Luchtfoto’s van meerdere periodes beschikbaar!

Eerder dit jaar is de Luchtfoto 25 cm beschikbaar gesteld als open data door beeldmateriaal.nl. Esri Nederland biedt, naast de Luchtfoto 25 cm van 2016, samen met CycloMedia ook de luchtfoto’s van 2012, 2013, 2014 en 2015 aan.

Leegstand

Knelpunten en kansen kantoor-en bedrijfsruimte

Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht presenteerde onlangs een leegstands- en transformatiekaart voor de provincie Utrecht. Het maakt vraag en aanbod in de provincie concreet zichtbaar. De webapp visualiseert knelpunten (leegstand en veroudering) én kansen door allerlei databronnen te combineren. Ondanks de aantrekkende economie staan er in Nederland nog altijd miljoenen vierkante meters kantoor- en bedrijfsruimte leeg. Met het in kaart brengen van de leegstands- en transformatieopgave kunnen eigenaren, initiatiefnemers en overheden worden geholpen bij het aanpakken van de knelpunten en het oppakken van de kansen. https://vastgoedjournaal.nl/news/31562/in-gesprek-met-omu-over-leegstands-en-transformatieopgave-in-utrecht

BRT achtergrondkaart

Van de alternatieve PDOK BRT-achtergrondkaart naar WMTS of andere opmaak

De alternatieve PDOK BRT-achtergrondkaart, die aangeboden wordt door Esri Nederland, wordt vanaf heden niet meer ondersteund. Er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van deze kaart. Daarom hebben wij ervoor gekozen deze uit te faseren. Lees meer over de BRT-achtergrondkaart en welke alternatieven beschikbaar zijn.

Climate Campus Zwolle opgericht om klimaatbestendig te worden

Maar liefst achtendertig partijen, waaronder Esri Nederland, zeggen ja tegen de oprichting van een Climate Campus in Zwolle en de IJssel-Vechtdelta. Ze zetten daarmee in op een stevig en innovatief antwoord op klimaatverandering.

Organisaties verminderen administratief werk rondom meldingen

Processen rondom meldingen worden steeds vaker digitaal ondersteund. Het zorgt ervoor dat organisaties sneller en gerichter aan de slag kunnen met een melding. Dit leidt tot efficiënter werken, soms vermindert het administratieve werk met 40 procent. De digitalisering merkt Esri Nederland het afgelopen halfjaar aan het toenemende gebruik van de apps en het stijgende aantal verzoeken om hulp bij de inrichting.

Esri Technical Certification – 5 antwoorden op uw vragen!

Het ‘Esri Technical Certification program’ zorgt voor erkenning van kennis en kunde in ArcGIS. Daarmee biedt het certificaat een kwalificatie voor het gebruik van Esri-technologie. Veel GIS’ers stellen ons certificerings-gerelateerde vragen. Voor iedereen die soortgelijke vragen heeft, beantwoordt docent Bart Smit daarom de meest gestelde vragen.

Esri in top-50 softwarebedrijven wereldwijd

Esri behoort volgens onderzoeksbureau PwC tot de top-50 softwarebedrijven ter wereld (plek 48). In het onderzoek blijkt Esri ook een van de 6 snelst groeiende bedrijven te zijn, samen met Apple en Microsoft. Als 22e op de lijst van snelst groeiende softwarebedrijven is het succes vooral te danken aan de brede markt-toepassingsmogelijkheden, concludeert het rapport.

Maud Soetens wint Esri Young Scholars Award 2017 met Rijkswaterstaat-kaart

Maud Soetens, student aan de HAS Hogeschool, heeft de Esri Young Scholars Award 2017 van Nederland gewonnen. Haar StoryMap, Atlas van het hoofdwatersysteem Zuid Nederland, onderdeel van haar stage bij Rijkswaterstaat, is door de jury aangewezen als beste inzending.

Top1000NL

Basisregistratie Topografie met TOP1000NL nu helemaal compleet

In ArcGIS Content is de TOP1000NL toegevoegd. Deze is onderdeel van de nieuwe release van de Basisregistratie Topografie (BRT) die nu beschikbaar is in file geodatabase via het ArcGIS-platform.

BGT Basisregistratie Grootschalige Topografie

Nieuw in ArcGIS Content

Op de Esri GIS Tech heeft het content-team van Esri Nederland nieuwe content gelanceerd, waaronder de vector basiskaart. Lees wat er allemaal nieuw is.

Op pad met... Aydemir Cetin van Movares

Hoe wordt GIS binnen een organisatie ingezet? Die vraag staat centraal in de rubriek 'Op pad met'. Deze keer gaan we op pad met Aydemir Cetin, senior adviseur systeemintegratie bij Movares. In 5 vragen geeft hij zijn visie op assetmanagement en vertelt Cetin over het Assetmanagement Event op 10 mei bij Movares. Dit evenement wordt gehost door Movares waar ze ook een presentatie houden.

Tilburg wil op koninklijke wijze samenwerken

De gemeente Tilburg opent dit jaar niet alleen voor de Koninklijke Familie haar deuren. Binnenkort volgt een speciale bijeenkomst om burgers, studenten en bedrijven met elkaar te laten spreken. Dit moet het samenwerken rondom de gemeente bevorderen.

Nol Witte van Omgevingsdienst Midden-Holland wint GIS Pro Award

Nol Witte, coördinator functioneel en gegevensbeheer bij Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), heeft tijdens de Esri GIS Tech 2017 uit handen van CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland de GIS Pro Award gekregen.

Esri GIS Tech

Esri GIS Tech 2017 - terugblik

“Het vastleggen van informatie leidt tot anders denken: een transformatie.” CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland nam de ruim 1000 deelnemers (een recordaantal!) aan de Esri GIS Tech 2017 mee in de digitale transformatie en hoe GIS’ers daar hun organisatie mee kunnen ondersteunen. Naast inzicht in de technologische ontwikkelingen werd er door de deelnemers volop offline genetwerkt met andere GIS’ers en kon in de pauzes kennis worden gemaakt met allerlei innovaties.

Planning the City of Tomorrow in 3D

Digitalisering en smart werken geeft antwoorden op de uitdagingen waar steden mee te maken hebben. GIS speelt een grotere rol in het nemen van gefundeerde beslissingen. De ervaringen van Mülheim-Süd, een gebied in Keulen, geven inzicht in hoe 3D-visualisaties van analyses deze smart community helpen. Lees het artikel

Innovatie in techhoek

Tijdens de Esri GIS Tech is dit jaar een techhoek te vinden met innovatieve digitale kaarttechnologie. Het is in deze techhoek te merken dat digitale kaarten weer een volgende stap hebben gezet. Ontwikkelingen laten dat zien in 3D (en Virtual Reality), verwerking van dronebeelden en via Samsung Gear VR kunnen zien wat er onder de grond is.

Fietstocht herbeleven met animatie

Hoe mooi is het om na een fietstocht te zien waar je bent geweest en dit te delen? Met Relive.cc kan je je fietsavonturen visualiseren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale kaarten van Esri. Met behulp van de World Imagery-achtergrondkaart en de data van een wielrenner wordt van een fietsrit een korte animatievideo gemaakt, zodat hoogtepunten van de tocht kunnen worden teruggekeken en gedeeld.

Royal HaskoningDHV wordt Gold Partner van Esri

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en GIS-marktleider Esri gaan nauwer samenwerken. Royal HaskoningDHV verlengde onlangs hun Global Enterprise Agreement (EA) bij Esri. Daarnaast is Royal HaskoningDHV nu ook Gold Partner geworden van Esri Nederland.

Tools, tips, tricks: verleg je grenzen

Iedereen heeft weleens momenten waarbij je grenzen moet verleggen. Percelen, panden, werkgebieden, terreinen, enzovoorts. In een vlakdekkende kaart betekent het verleggen van één grens, ook het verleggen van een andere grens. Hoe verleg je eenvoudig een gezamenlijke grens, zonder gaten of overlappingen? In deze Tools Tips & Tricks wordt met behulp van Map Topology een slimme oplossing gegeven om een gezamenlijke grens, zonder fouten, te verleggen.

Esri Young Scholars Award: met een StoryMap een reis winnen naar San Diego

Studenten opgelet! Esri organiseert dit jaar opnieuw de Esri Young Scholars Award. Meedoen kan door een StoryMap in te sturen. De afgevaardigde uit Nederland mag naar de Esri International User Conference in San Diego.

Gemeenten maken het inwoners eenvoudig tijdens verkiezingen

Het wordt een prachtige verkiezingsdag. Veel mensen twijfelen niet alleen op welke partij zij gaan stemmen, maar hebben ook nog niet bepaald op welke locatie zij gaan stemmen. Steeds meer gemeenten communiceren via een ArcGIS-kaart de locaties van de stembureaus, de verkiezingsvoortgang en de uitslag.

GIS en BI ontmoeten elkaar op de preconference workshop!

Business Intelligence (BI) en GIS zijn altijd twee aparte werelden geweest. Door de komst van Insights for ArcGIS kunnen ze aan elkaar worden gekoppeld. Twee specialisten uit de Verenigde Staten komen in april naar Nederland om de nieuwe omgeving toe te lichten. Deelnemers aan de preconference workshop kunnen ontdekken hoe BI en GIS elkaar vinden.

Waterschap Rivierenland aan de slag met GEONIS Blaeu

Waterschap Rivierenland is onlangs gestart met de implementatie van de waterketen-module van GEONIS Blaeu. Het neemt hiermee een nieuwe stap in het verbeteren van de informatievoorziening in de afvalwaterketen,

ArcGIS Online-update is nu beschikbaar

Voor de ArcGIS Online-update van maart is er onder andere veel aandacht besteed aan hosted feature layers views en ArcGIS-apps, zoals Web AppBuilder for ArcGIS en Survey123 for ArcGIS. Hieronder vindt u een greep uit deze nieuwe functies.