3D-omgeving zorgt voor minder water op straat

27 mei 2014

Gemeente Hoogeveen, Waterschap Reest en Wieden hebben samen een pilot uitgevoerd om inzicht te krijgen in het samenspel van boven- en ondergrondse processen tijdens hevige neerslag. In een 3D-omgeving worden de resultaten getoond van oplossingen. Hierbij is gebruik gemaakt van de CityFlood-aanpak.

Waterbeheerder kunnen in 3D effecten beter beoordelen

Neerslag wordt steeds extremer. Wat vroeger heftig was, is nu normaal en het komt ook nog eens vaker voor. De gevolgen en de bijkomende problemen van hevige neerslag zijn meer en meer zichtbaar in de openbare ruimte. Steeds vaker leidt dit tot discussies tussen ontwerpers, rioleurs, bestuurders en burgers.
Waterbeheerders zien graag hun effecten van maatregelen, maar kunnen dat eigenlijk nooit. Hoe ver willen zij nog gaan met oplossingen in onze overvolle ondergrond die niet effectief zijn? Een koppeling van een afstromingsmodel met CityEngine zorgt ervoor dat waterbeheerders in 3D de effecten kunnen beoordelen en daardoor betere beslissingen kunnen nemen. De koppeling is in een project gerealiseerd.
Tom Commandeur, GIS-specialist bij Hydrologic, heeft samen met Niels van der Vaart van Esri Nederland de koppeling met CityEngine in een project ontwikkeld. Het geheel zorgt er nu voor dat een stedelijk waterbeheerder in staat is om in de 3D-weergave van zijn stad maatregelen in te tekenen en vervolgens het effect van de maatregel te zien in dezelfde 3D-omgeving. Dit helpt de waterbeheerder om het effect van maatregelen te kunnen beoordelen en daardoor betere beslissingen te nemen.

Meer inzicht in huidige situatie

De gemeente en het waterschap hebben met het CityFlood-model meer inzicht gekregen in de huidige situatie, de robuustheid van het watersysteem en de effectiviteit van een bovengrondse maatregel. De organisaties hebben alle resultaten online binnen handbereik. Hiermee hebben ze een ‘praatkaart’ in handen om met bijvoorbeeld collega’s, bestuurders of het waterschap de mogelijke risico’s en/ of oplossingen te bespreken. De gemeente kan met de CityFlood-aanpak een weloverwogen beslissing nemen: accepteren van de water-op-straat situatie of het inzetten van een maatregel.