BAG-filegeodatabase en webservice zijn geactualiseerd

22 januari 2014

Veel ArcGIS-gebruikers maken gebruik van de BAG, de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Esri Nederland vindt het belangrijk dat ArcGIS-gebruikers probleemloos met open data van de overheid kunnen werken. Gebruik maken van de BAG kan op verschillende manieren: via een download van de BAG-geodatabase (update elke 6 maanden), via de BAG-webservice (update elke maand) of via het product GeoBasis-BAG (altijd actueel).

BAG-geodatabase bijgewerkt

Om de gegevens van de BAG toegankelijk te maken voor gebruikers van ArcGIS is de BAG-filegeodatabase gemaakt. Het bevat de contouren van bouwvlakken, maar ook aanvullende gegevens, zoals het bouwjaar. Van elk adres is bovendien de locatie en het gebruiksdoel bekend. De BAG-geodatabase wordt twee keer per jaar geactualiseerd en beschikbaar gesteld. In deze release van de BAG is er een aantal aanpassingen gedaan: 

  • De actualiteit van de data is bijgewerkt naar januari 2014
  • Er is metadata toegevoegd op de file geodatabase en de feature classes
  • De definition query (filter) op de laag pand is aangepast.

Panden met de status 'bouwvergunning verleend' worden nu standaard niet meer getoond in de mxd. Het downloaden en gebruiken van de BAG in het formaat filegeodatabase is alleen beschikbaar - en geheel kosteloos - voor klanten met onderhoud op een product van Esri Nederland. Bij het downloaden krijgt u naast de geodatabase ook een beschrijving van de inhoud van geografische gegevens en een .mxd-bestand met voorbeeldopmaak.

Vraag de BAG aan via esri.nl/bag...

Krachtige BAG-webservice

Voor meer actuele BAG-gegevens kan gebruik worden gemaakt van de BAG-webservice van Esri Nederland. Ook deze webservice is kosteloos beschikbaar voor ArcGIS-gebruikers. Deze webservice wordt maandelijks geactualiseerd en ontsluit de inhoud van de BAG-geodatabase via een webservice.

Wat is er nieuw in de januari update van de BAG-webservice?

  • De actualiteit van de data is bijgewerkt naar januari 2014
  • De definition query op de laag pand is aangepast. Voorheen werden panden getoond die de status 'bouwvergunning verleend' hebben. Deze panden worden er nu niet meer getoond in de webservice.

Sinds de webservice begin 2013 beschikbaar is gesteld, is het gebruik enorm gestegen. Naast GIS-professionals die de webservice raadplegen in ArcGIS for Desktop, nemen ook steeds meer organisaties de webservice op in bestaande WebGIS-toepassingen, zoals GeoWeb. Ook developers kunnen aan de slag met de webservice. Zo maakte 2Coolmonkeys de Open Huis-app (gratis, voor iOS en Android). Deze app gebruikt naast de BAG-webservice ook nog de CBS Wijk- en Buurtkaart en de topografische basiskaart van Esri Nederland.

De BAG-webservice biedt ondersteuning voor een veelvoud aan toepassingen. Of er nu adressen moeten worden geraadpleegd, een kaart gemaakt moet worden om bouwjaren te visualiseren of alle verblijfsobjecten binnen een pand opgevraagd moeten worden. Het is allemaal mogelijk met deze dynamische webservice. Onderstaande interactieve kaart waarin het bouwjaar wordt gevisualiseerd is hiervan een goed voorbeeld.

Zelf ook een kaart maken met daarin onder meer de BAG gevisualiseerd? Ga dan naar ArcGIS.com en begin met het maken van eigen kaarten.

Altijd actuele BAG-gegevens

Liever de meest actuele stand van zaken van de BAG gebruiken? In dat geval is GeoBasis-BAG de oplossing. Het is de motor achter de eigen BAG-webservices van Esri Nederland. Het biedt de mogelijkheid om automatisch de meest actuele BAG-gegevens in een eigen omgeving beschikbaar te hebben. GeoBasis-BAG is één van de producten in de GeoBasis-productlijn.

Inspiratie

Benieuwd wat er mogelijk is met de BAG? Bekijk hieronder voorbeelden van het gebruik van de BAG binnen het ArcGIS-platform: