Esri Maps voor betere onderbouwde beslissingen

2 juni 2014

De vier basisprincipes voor Esri Maps-applicaties
De Esri Maps-applicaties voegen de kracht van het ArcGIS-platform toe aan bedrijfssystemen. Organisaties analyseren grote hoeveelheden data in deze bedrijfssystemen. Daarbij wordt er niet naar locatie gekeken. Toch is in 80% van de data, databases en registraties, locatie aanwezig. De Esri Maps-applicaties halen meer uit de data en registraties door locatie beter te benutten. Uiteindelijk draagt het bij aan beter onderbouwde beslissingen.

Combineer geografische data met operationele data

Esri Maps-applicaties combineren geografische data van assets, infrastructuur en de omgeving met operationele data van de organisatie en haar klanten. Ze brengen de kracht van ArcGIS-functies en methodieken naar vertrouwde business systemen als Business Intelligence (BI) en Customer Relationship Management (CRM), evenals Microsoft Office en Microsoft SharePoint. Iedereen kan voordelen halen uit het analyseren van de locatiecomponent in gegevens – we noemen dit ‘Location Analytics’. 

In onderstaande tabel een overzicht van de beschikbare Esri Maps-applicaties.

Business Inteligence
Esri Maps for IBM Cognos
Esri Maps for MicroStrategy
Esri Maps for SAP BusinessObjects
Customer Relationship Management
Esri Maps for Dynamic CRM
Esri Maps for Salesforce (Q3)
Samenwerking en productiviteit
Esri Maps for Office
Esri Maps for Sharepoint

Data op kaart visualiseren en analyseren

Meestal hebben business analisten, operationele managers en andere besluitvormers geen toegang om data op een kaart te visualiseren en te analyseren. Daarnaast zijn de meeste gebruikers van bedrijfssystemen niet bewust van de waarde van ‘locatie’. Een veel voorkomende misvatting is dat het visualiseren op de kaart gewoon het toevoegen van punten op de kaart is. Het visualiseren van data op een kaart maakt ook patronen zichtbaar die tabellen en grafieken niet tonen.

Basisprincipe #1. Ga verder dan punten op de kaart

Het op de kaart visualiseren van de data is eenvoudig en gemakkelijk met tal van beschikbare producten. Echter het visualiseren van grote hoeveelheden data als punten op de kaart geeft een erg onduidelijk en onoverzichtelijk kaartbeeld. Gelukkig geven de Esri Maps-applicaties het juiste gereedschap in handen voor het automatisch clusteren (gelijksoortige punten samenvoegen), heatmaps (dichtheid van punten visualiseren), aggregatie (data consolideren naar groter gebieden) en kleurcoderingen. Hiermee haalt de gebruiker meer waardevolle informatie uit de data.  

Basisprincipe #2. Verrijk de blik op de wereld

Beslissingen zijn zelden gebaseerd op één enkel gegeven. Iemand die een huis koopt gaat niet alleen af op wat de makelaar vertelt, maar zoekt ook naar informatie over de reistijd naar het werk, over scholen, winkels en voorzieningen in de buurt en over kenmerken van de wijk. Een sterke eigenschap van geografie is dat op basis van locatie koppelingen met andere (externe) databestanden gemaakt kunnen worden. Dit noemt men ‘geo-enrichment’. Geo-enrichment kan aan bijvoorbeeld voorzieningen op basis van de locatie, informatie over demografie, inkomen en andere sociaal-economische kenmerken van de omgeving toevoegen. 

Basisprincipe #3. Doe geografische analyses

Location Analytics maakt van de kaart niet alleen een visueel hulpmiddel maar ook een analysetool. De data kan bevraagd worden en er kunnen selecties gedaan worden. Omdat de kaart is gekoppeld aan de data reflecteert dat direct de wijzigingen. En omgekeerd, selecties op de kaart weerspiegelen in de grafieken direct de aandachtsgebieden. Selecteer aandachtsgebieden voor verdere analyses met geo-enrichment. Geografische hot-spot analyses en afstand- en reistijdmodellen geven een nog scherper inzicht in de problematiek.

Basisprincipe #4. Gebruik kaarten om samen te werken

Een organisatie werkt efficiënter als iedereen over dezelfde informatie beschikt. Kaarten zijn een mooi communicatiemiddel. Zij zijn een soort van gemeenschappelijke taal die iedereen begrijpt. Daarom slechten ze barrières tussen afdelingen en stellen beleidsmedewerkers, onderzoekers, ontwerpers, technisch specialisten en toezichthouders in staat om vanuit hetzelfde gezichtspunt te denken. Esri Maps-applicaties faciliteren organisaties om interactieve, dynamische kaarten te delen met anderen via mobile devices, in bedrijfssystemen of in PowerPoint-presentaties. 

Esri Maps vrij beschikbaar

Alle Esri Maps-applicaties zijn inbegrepen bij een ArcGIS Online of  Portal for ArcGIS-abonnement. Voorheen waren dit alleen Esri Maps for Office en Esri Maps for Sharepoint. Alle applicaties zijn binnenkort als download beschikbaar op de ArcGIS Marketplace. De Esri Maps-applicaties worden geïnstalleerd als aparte widget of plugin op het bedrijfssysteem. De functionaliteit is toegankelijk met de identiteit van de ArcGIS-organisatie. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Esri Maps-applicaties neem dan contact op met Marco Wagemakers, product consultant bij Esri Nederland.