Gebruik van StoryMaps steeds populairder

19 maart 2014

Sinds de invoering van de StoryMaps maken veel bedrijven gebruik van de eenvoudig te configureren templates om via een dynamische kaart een verhaal te vertellen. Naast de interactieve kaarten wordt er ook gebruik gemaakt van tekst, foto’s en multimediale functies. Er zijn eindeloos veel toepassingen. StoryMaps zijn te gebruiken om bezienswaardigheden in de omgeving te tonen, maar ook om beleid te communiceren, burgers te betrekken, gebiedsontwikkelingen te presenteren, informeren over gebeurtenissen of gewoon om te inspireren.

Wedstrijd rondom StoryMaps

Ter gelegenheid van de Esri GIS Tech 2014 lanceert Esri Nederland samen met de AGGN (ArcGIS Gebruikersgroep Nederland) een StoryMap-wedstrijd. Doe ook mee! Deelnemers van de wedstrijd vertellen hun verhaal in een interactieve StoryMap, en maak kans op een unieke StoryMap Award. Lees meer informatie op onze website.

Voorbeelden en inzendingen

Bijna 20 inzendingen zijn er inmiddels voor de wedstrijd. Hieronder een aantal voorbeelden.

Met de Top-100 presenteert de vakwereld van historisch-geografen onder auspiciën van de Dr. A.A. Beekman-stichting zich aan de buitenwereld. In deze StoryMap zijn 99 historisch-geografische objecten, landschappen en/of landschapselementen verzameld. 
 
Inwoners van Noord- en Midden Limburg kunnen met de hoogwatercheck, middels de kaart of het invullen van hun adres of postcode opzoeken wat er met hun woning gebeurd tijdens hoogwater.
 
Uitgestelde Koffie is een systeem, heel eenvoudig, waarbij iemand van tevoren een kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. Het hoeft niet perse een koffie te zijn, het mag natuurlijk ook een andere (warme) drank zijn of een boterham of in sommige gevallen zelfs een complete maaltijd. Deze traditie is begonnen in Napels (Italië), maar begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden.
 
Ook de medaillespiegel en de stadions van de Olympische Spelen zijn door Esri in kaart gebracht.

Hoe maak ik een StoryMap  

Er zijn diverse StoryMap-templates beschikbaar. Deze templates worden gevuld met een of meerdere webmaps die eenvoudig kunt maken met ArcGIS Online. Voorbeelden van verschillende templates zijn te vinden op de vernieuwde website. We hebben een handige verzameling van hulpbronnen samengesteld om u te helpen om aan de slag te gaan. U vindt er handleidingen, presentaties, filmpjes en meer.

Inschrijven

Stuur je StoryMap in via het online inschrijfformulier voor 1 april 2014. Vermeld op het formulier de link naar de StoryMap en het verhaal achter de kaart.

Bekijk hier de inzendingen.

Mocht u vragen hebben over de wedstrijd, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via contact@esri.nl.