Havenbedrijf Rotterdam sluit contract met Esri voor nieuw informatiesysteem

12 februari 2014

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een overeenkomst gesloten met Esri - wereldwijd marktleider in geografische informatiesystemen (GIS) - voor de ontwikkeling en onderhoud van een nieuw GIS. Alle actuele en volledige informatie van de haven is nu voor medewerkers via dit informatiesysteem (met de naam PortMaps) te benaderen, omdat het integreert met de andere informatiesystemen van het Havenbedrijf.

Efficiënter werken

Het Havenbedrijf kan zo efficiënter werken. Het Havenbedrijf is beheerder en regisseur van het gehele haven- en industriegebied. Geografische informatie is dan ook van groot belang voor het werk van het Havenbedrijf. Ze wordt onder meer gebruikt voor milieu en veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn het verkeersbegeleidingssysteem, gebiedsplannen, milieumanagement, havenontwikkeling en incidentenbestrijding.

Ingang voor alle informatie

Het contract tussen Havenbedrijf Rotterdam en Esri loopt tot en met 2023. PortMaps wordt in de nabije toekomst voor de meerderheid van de medewerkers van het Havenbedrijf de ingang om informatie te vinden. Een nauwkeurige plattegrond van de Rotterdamse haven is het uitgangspunt van het systeem. Informatie van het Havenbedrijf heeft immers altijd betrekking op een locatie in de haven. PortMaps verbindt informatie uit ArcGIS (registratie van objecten zoals steigers, de geografische analyses), uit het SAP-systeem (contracten, projecten) en eDocs (beschrijvingen).

In een klik informatie inzichtelijk

Via deze architectuur kan een medewerker vanuit de kaart (ArcGIS) met een klik, bijvoorbeeld direct naar het contract dat van toepassing is op het stuk kade (SAP) of naar de beschrijving van de kade (eDocs). De naadloze verbinding maakt het werk van de medewerkers stukken eenvoudiger en efficiënter. Informatie kan nu door iedereen, overal en altijd worden opgevraagd. Afdelingen kunnen laagdrempelig en zonder training informatie opvragen en met elkaar delen. Zowel op kantoor als onderweg met een smartphone of tablet.

Meer informatie

Wilt u meer weten over ArcGIS en de mogelijkheden voor uw organisatie? E-mail voor meer informatie naar contact@esri.nl