Interactieve kaart ondersteunen gemeenten rondom verkiezingen

21 maart 2014

Veel gemeenten hebben gebruik gemaakt van interactieve ArcGIS-kaarten om te communiceren over stembureaus, de voortgang en/of uitslagen van de verkiezingen.

Informatie over verkiezingen is belangrijke basis

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen staan alle gemeenten op scherp. Om de teruglopende opkomst een halt toe te roepen is goede informatie over verkiezingen een belangrijke basis. Kaarten communiceren die informatie ’op een effectieve manier. Dat merkte Esri rond de workshops die voor gemeenten werden georganiseerd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Praktische handvaten om kiezers beter te informeren 

Jeroen Lieverdink, business developer van Esri Nederland, gaf in die workshop gemeenten een aantal praktische handvatten hoe zij met interactieve kaarten kiezers beter kunnen informeren. Elementen hierin waren een actueel overzicht van stembureaus, voortgang of uitslag van de verkiezingen. Een informatieve app informeert burgers over waar en wanneer er gestemd kan worden. Een uitslagen-dashboard met diagrammen presenteert tijdens een ‘Uitslag-bijeenkomst’ de tussen- en eindresultaten. Een kaart op de gemeentewebsite, aangevuld met een app, communiceert de einduitslag aan burgers en media.

Gemeente Tilburg toont dashboard

Veel gemeenten hebben dit opgepakt en zich tijdens de verkiezingen goed gepresenteerd. Gemeente Tilburg presenteerde tijdens de uitslagen groot op een dashboard, gemaakt door het team Geo Informatie van de afdeling Informatievoorziening. Peter Bekkers, teammanager Geo Informatie gemeente Tilburg vertelt: “Wij hebben de ‘workshop Verkiezingen’ gevolgd omdat een belangrijke taak en uitdaging van onze afdeling Informatievoorziening is omdat wij van data informatie willen maken. En wat heeft nu een groter bereik, zowel intern als extern, dan gemeenteraadsverkiezingen? Daarnaast sloot de workshop aan op het innovatieve karakter van het team Geo Informatie.”

De voorbereiding

Ter voorbereiding heeft gemeente Tilburg een aantal presentaties verzorgd voor het projectteam verkiezingen. Deze presentaties waren op basis van een ‘maptour’ met stembureaus en het ‘standaard’ dashboard dat tijdens de workshop ter sprake kwam. Het bleek dat het projectteam een tweetal dashboards wilden; één dashboard voor overdag in het coördinatiecentrum om de voortgang en drukte per stembureau te monitoren. Voor de verkiezingsavond wilde de gemeente een dashboard waarop in real-time de getelde stemmen per partij werden gepresenteerd.

De kaart fungeerde als basis

Voor het team Geo Informatie was het belangrijk om in beide dashboards een ‘webmap’ (kaart van Tilburg) te tonen die als basis fungeerde voor de dashboards. Beide dashboards werden gevoed middels een hosted-feature service van het ArcGIS Online-account.

De verkiezingsavond

De verkiezingsdag van 2014 bij de gemeente Tilburg was ten opzichte van 2010 een wereld van verschil. Toen werd er nog gewerkt met papieren sheets en eenvoudige PowerPoint-presentaties. Het dynamische was er toen nog niet. De reacties waren dan ook overweldigend. “Met name de aandacht voor het dashboard tijdens de verkiezingsavond was enorm”, vertelt Peter enthousiast. “In het begin hadden we een 40-inch-scherm tot onze beschikking gekregen. Maar aangezien iedereen zich om dit scherm heen boog, werd snel in overleg gekozen voor het grote scherm in de zaal. Continu maakten collega’s en aanwezigen foto’s en twitterden over wat op het scherm live gevolgd kon worden.”

Nu en in de toekomst

Joris Herrijgers, een specialist binnen het team, heeft het dashboards gebouwd. Wat opviel was de eenvoud waarmee snel en duidelijk dashboards kunnen worden gemaakt middels diagrammen en andere widgets. “We gaan dit vast en zeker nog eens vaker inzetten.”
 
Hieronder een overzicht van hoe andere gemeenten rondom de gemeenteraadsverkiezingen ArcGIS-kaarten gebruikten: