Esri GIS Tech 2017 - terugblik

11 april 2017

“Het vastleggen van informatie leidt tot anders denken: een transformatie.” CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland nam de ruim 1000 deelnemers (een recordaantal!) aan de Esri GIS Tech 2017 mee in de digitale transformatie en hoe GIS’ers daar hun organisatie mee kunnen ondersteunen. Naast inzicht in de technologische ontwikkelingen werd er door de deelnemers volop offline genetwerkt met andere GIS’ers en kon in de pauzes kennis worden gemaakt met allerlei innovaties.

Digitale transformatie en agenda

De digitale transformatie is een term die veel wordt gebruikt. Wat het is? “Door de digitalisering van onze wereld moeten organisaties anders gaan acteren om mee te blijven komen met de steeds sneller veranderende, soms disruptieve, technologie.” Binnen de transformatie is focus voor de gebruiker, een wendbaardere organisatie en continue innovatie.

De digitale transformatie vraagt om nieuwe informatiestrategieën, vaak werkt de CIO daaraan. “Die heeft een technisch lijstje met daarop zaken als de cloud, Internet of Everything en big data.” GIS is cruciaal voor het succes rond de digitale transformatie, vertelt Van Winden. Daarmee is het ook van belang dat een GIS perfect past in het lijstje van de CIO. Dat is zo: de flexibele voorkant van het ArcGIS-platform zorgt voor wendbaarheid naar de gebruiker. De achterkant is robuust en kan omgaan met grote hoeveelheden data, big data.  

ArcGIS 10.5 als antwoord

Van Winden geeft aan dat met ArcGIS 10.5 de volgende stap is te nemen. Dat laten enkele collega’s zien met de ontwikkelingen in ArcGIS Enterprise (voorheen ArcGIS Server), ArcGIS Pro, ArcGIS Online en de apps. Zo liet Ernst Eijkelenboom de mogelijkheden zien voor het omgaan met grote hoeveelheden (realtime en big) data. Duidelijk werd dat ArcGIS Pro als ‘connected desktop’ naadloos aansluit op het online publiceren van data. De ontwikkelingen van ArcGIS Online van het afgelopen jaar werden door Marina Bösche uiteen gezet. Onder meer de OGC-ondersteuning kwam aan bod en ook het nieuwe ArcGIS Arcade voor het maken van bijzondere visualisaties. Ernst Eijkelenboom nam de bezoekers ook mee in Insights for ArcGIS, de nieuwste tool van het ArcGIS-platform die voor een heel andere omgang met data zorgt dan tot nu toe gewend.

Innovatie praktisch gemaakt

In een speciale techhoek liet de gemeente Rotterdam tijdens de pauzemomenten hun pilot met 3D zien, in het kader van de nieuwe Omgevingswet. Met de Microsoft HoloLens konden kabels en leidingen onder het stadhuis worden getoond (bekijk video). Daarnaast was er de mogelijk om van een Nederlandse stad een 3D-omgeving te maken, die vervolgens met de Samsung Gear VR-bril kon worden bekeken (video). Verderop stond een dronekooi, waarin werd gevlogen met een drone en Drone2Map werd getoond (video).

Tijdens het vervolg van het plenaire programma vertelde Glenn Heeres hoe ArcGIS omgaat met beeldmateriaal, waaronder dronefoto’s. Jeske van der Velden nam de   De praktische toepassing stond ook voorop bij de apps, die samenwerken in de keten bevorderen. Ruben Bruijning liet dit zien. Bij het samenwerken is het delen van data en informatie erg belangrijk, daarom toonde Iris Theunissen hoe de GeoHub werkt.

Verdieping en verbreding

Nol Witte, coördinator functioneel en gegevensbeheer bij omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), heeft tijdens de Esri GIS Tech 2017 uit handen van CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland de GIS Pro Award gekregen. De award is een bekroning voor de voortrekkersrol die hij op GIS-gebied binnen omgevingsdienst Midden-Holland heeft. Witte zoekt duidelijk verbreding binnen de eigen organisatie door onder andere de handhavers buiten in het veld, via een app, te voorzien van de juiste informatie op de kaart.

De parallelle sessies van het middagprogramma de Esri GIS Tech 2017 waren onderverdeeld in 5 tracks: Architectuur & Beheer; Apps; Best practices/aanpak; Nieuw in het ArcGIS-platform en Capabilities. Zo konden deelnemers zich in de middag verdiepen in de onderwerpen van hun keuze.

DevDay

Net als vorig jaar was er een speciale DevDay, want developers hebben tijdens de Esri GIS Tech behoefte aan meer ‘technische’ diepgang. De demo’s tijdens de DevDay – over JavaScript, Arcade en Runtime SDK's - werden gegeven door Fons Hissink, Mark Jagt en Peter Mallo. Het ArcGIS-platform heeft veel code beschikbaar op GitHub en ook is er veel data via ArcGIS Content beschikbaar, die direct is te gebruiken. Ook het nieuwe ArcGIS Developer Porgram werd toegelicht. 

Zo werd op verschillende manieren gekeken naar hoe het ArcGIS-platform zich richt op de gebruiker, wendbaar is en continu innoveert. En dat is dan ook de conclusie van de Esri GIS Tech 2017: het ArcGIS-platform blijkt een drijvende kracht achter de digitale transformatie.