Holland a la carte: meest voorkomende straatnamen

21 augustus 2017

In deze week serveren we je allerlei nieuwswaardige feiten op de kaart. Het aantal verschillende onderwerpen is groot en er is veel te bekijken en te visualiseren. Esri Nederland laat je in samenwerking met BNR Nieuwsradio deze week elke dag een andere kant van Nederland ontdekken, van de meest populaire flitsplekken tot aan de leegstand in Nederland. Kijk hier onder naar de kaart van vandaag.

21.08.2017 Kerkstraat is de meest voorkomende straatnaam in Nederland

De meeste Kerkstraten zijn in de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Marne en Overbetuwe te vinden. Dat blijkt uit een analyse van BNR in samenwerking met Esri Nederland. We hebben onderzocht wat de meest voorkomende straatnamen in Nederland zijn en waar deze te vinden zijn.

De meest voorkomende straatnamen in Nederland zijn Kerkstraat, Schoolstraat, Molenstraat, Dorpstraat en Molenweg.

Er zijn meer dan 500 kerkstraten in Nederland. Gemiddeld is een Kerkstraat in Nederland 390,34 m lang. De kortste Kerkstraat is 32 m lang en is te vinden in Woerden. De langste Kerkstraat is 5.4 km lang en te vinden in Haulerwijk.

Wat zegt dat over Nederland?

Het is opvallend dat de traditionele straatnamen in Nederland betrekking hebben tot een gebouw. Betekend dit dat Nederland traditioneel is? Dit is niet overal zo.

De populairste straatnamen in Europa zijn:

  • Kerkstraat in België (betekenis: Kerkstraat)
  • High Street in Engeland (betekenis: Hoofdweg)
  • Rue de l'Église in Frankrijk (betekenis: Kerkstraat)
  • Hauptstraße  in Duitsland (betekenis: Hoofdweg)
  • Calle Mayor in Spanje (betekenis: Hoofdweg)
  • Main street in Ireland (betekenis: Hoofdweg)
  • Bahnhofstrasse in Zwitserland (betekenis: Stationsweg)
  • Hauptstraße  in Oostenrijk (betekenis: Hoofdweg)
  • Via Roma in Italië (betekenis: weg naar Roma)

Het blijkt dat Nederland, naast Frankrijk en België, een van de meest traditionele landen in Europa is, tenminste qua straatbenaming. In andere landen is de Hoofdweg een van de meest voorkomende straatnamen.

Het antwoord op de vraag naar welke personen de meeste straten in Nederland vernoemd zijn, is niet verrassend. Dit zijn allemaal leden van de koninklijke familie. Juliana, Wilhelmina, Beatrix, Bernhard en Emma zijn de meest gekozen namen. Rembrandt van Rijn is de persoon die je het meest op straatborden kan zien wanneer je het koningshuis achterwege laat.

Maar wat is nu de verdeling van Kerkstraten in Nederland en hoe ziet dat er in jouw gemeente uit? Bekijk hier deze kaart van Esri Nederland.

Kijk hier naar het Nieuwsbericht van BNR.