Holland a la carte: leegstand per gemeente

22 augustus 2017

In deze week serveren we je allerlei nieuwswaardige feiten op de kaart. Het aantal verschillende onderwerpen is groot en er is veel te bekijken en te visualiseren. Esri Nederland laat je in samenwerking met BNR Nieuwsradio deze week elke dag een andere kant van Nederland ontdekken, van de meest populaire flitsplekken tot aan de leegstand in Nederland. Kijk hier onder naar de kaart van vandaag.

23.08.2017 Leegstand per gemeente in 3D

Leegstand is het niet in gebruik zijn van een woning of een gebouw. In Nederland staan zowel kantoren, winkels als maatschappelijk vastgoed leeg. Het is al bekend: leegstaande gebouwen zijn  slecht voor de leefbaarheid. Om iets aan deze situatie te kunnen veranderen, is het belangrijk te zien waar en wat voor soort oppervlakte er leeg staat. Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, heeft de leegstand op basis van data van het Planbureau voor de Leefomgeving in een 3D kaart gevisualiseerd.

In heel Nederland is een overaanbod van winkels in de detailhandel en kantoren. Er zijn echter wel grote regionale verschillen in winkel- en kantoorleegstand.

De winkelleegstand concentreert zich vooral aan de randen van Nederland. Friesland, Groningen, Overijsel, Limburg en Brabant hebben een hoog leegstandspercentage van winkels. De grootste volumes kantooroppervlakte bevinden zich in de Randstad, ruim de helft ligt in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Om deze reden is de leegstand van kantoren vooral in de Randstad het grootst.

Gemiddeld stond in 2016 ruim 17% van de totale verhuurbare kantoorvloeroppervlakte en 10 % van de totale winkelvloeroppervlakte leeg.  

Uit het onderzoek van Esri Nederland blijkt dat in elke provincie het percentage leegstaande kantoren hoger is dan dat van leegstaande winkels. Alleen Gemeente Littenseradiel vormt met een leegstand van 65.72% van de winkels een uitzondering. 

We hebben de Top 10 gemeenten voor je verzameld. Bekijk in de kaart hoe groot de leegstand in jouw gemeente is. Je kan de kaart bekijken door op de afbeelding hieronder of door op deze link te klikken. Omdat de kaart 3D is, kan het laden even duren en is deze niet te bekijken op mobiele apparaten.

Kijk hier naar het Nieuwsbericht van BNR.