Holland a la carte: hoogspanningsverbinding in Nederland

23 augustus 2017

In deze week serveren we je allerlei nieuwswaardige feiten op de kaart. Het aantal verschillende onderwerpen is groot en er is veel te bekijken en te visualiseren. Esri Nederland laat je in samenwerking met BNR Nieuwsradio deze week elke dag een andere kant van Nederland ontdekken, van de meest populaire flitsplekken tot aan de leegstand in Nederland. Kijk hier onder naar de kaart van vandaag.

24.08.2017 Hoogspanningsverbindingen in kaart

Het elektriciteitsnet in Nederland bestaat uit hoogspanningsverbindingen. Een verbinding kan een lijn (in de lucht via masten) of een kabel (ondergronds) zijn. Welke soort spanningen zijn er en waar zijn hoogspanningsverbindingen in Nederland eigenlijk bovengronds en waar ondergronds?

Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, heeft de hoogspanningsverbindingen van TenneT, netbeheerder met zijn belangrijkste activiteiten in Nederland en Duitsland, in kaart gebracht. Op en speciale manier: Kaarten over de ondergrondse en bovengrondse verbindingen liggen naast elkaar. Met de hulp van een swiper kan je makkelijk tussen de kaarten wisselen.

Hier kan je precies zien waar de verbindingen liggen, hoeveel spanning er doorloopt en welk soort verbinding het is.

In de kaart kan je een groot ruimtelijk verschil zien tussen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel tegenover de andere provincies.

Het elektriciteitsnet in Nederland bestaat op het hoogste spanningsniveau nagenoeg geheel uit bovengrondse hoogspanningslijnen. Bij spanningen van 150.000 Volt en lager worden ook veel ondergrondse kabels gebruikt. Het laagste spanningsniveau is nagenoeg geheel ondergronds. Dit zijn de midden- en laagspanningskabels in woon- en industriegebieden.

Kijk hier naar het Nieuwsbericht van BNR.