Esri Young Scholar Sjoerd Staats over de Esri International User Conference: ‘overweldigend’

9 augustus 2018

De Nederlandse Esri Young Scholar Sjoerd Staats nam in juli deel aan de Esri International User Conference. Hij presenteerde er onder meer zijn StoryMap ‘Coral bleaching of the Great Barrier Reef ’.
In april werd bekend gemaakt dat Sjoerd Staats, student aan de Waginingen Universiteit, de Esri Young Scholars Award 2018 van Nederland heeft gewonnen. De jury wees zijn StoryMap, ‘Coral bleaching of the Great Barrier Reef’ aan als beste inzending. Zijn prijs was een bezoek aan de Esri User Conference in San Diego. In juli was het zover en maakte Sjoerd de reis naar San Diego. Hij deelt zijn ervaringen.

Esri Young Scholar Award 2018Een unieke mogelijkheid

Sjoerd Staats: “Door het winnen van de prijs heb ik de unieke mogelijkheid gekregen om, tijdens mijn studie Geo-Information Science aan de Universiteit van Wageningen, naar de Esri User Conference 2018 in Amerika te gaan. De conferentie was mijn eerste kennismaking met de Verenigde Staten. Het was overweldigend om te zien dat maar liefst 18.000 mensen uit zoveel uiteenlopende landen geïnteresseerd zijn in dit vakgebied. Ik heb ontzettend veel geleerd en ik heb veel mensen binnen de geo-wereld ontmoet, waaronder alle andere Young Scholar-winnaars. Tijdens verschillende presentaties en lezingen, die ik die week heb gevolgd, heb ik gezien dat er veel interessante ontwikkelingen zijn op het gebied van machine learning, automatisering, nieuwe indoor navigatie-applicaties, implementatie van 3D-stadsmodellen en integratie van Building Information Models binnen ArcGIS.’’

‘Trots dat ik Nederland mocht vertegenwoordigen’

“Ik begon met het maken van mijn StoryMap met als onderwerp het Great Barrier Reef in Australië, omdat het een actueel onderwerp is. Overal ter wereld lopen riffen gevaar door veranderingen in het milieu. Ik ontdekte dat er veel gevarieerd leven is in de riffen en dat het rif eigenlijk een heel fragiel, bijzonder ecosysteem is, dat zich niet snel genoeg kan aanpassen aan veranderingen in het milieu. Door de combinatie van verschillende (open) datasets, wetenschappelijk onderzoek en beeldmateriaal werd het probleem van het Great Barrier Reef zichtbaar in mijn StoryMap en kon ik dit verhaal delen en de lezer informeren over de gevolgen van onze veranderende wereld. Ik vond het fantastisch toen ik bericht kreeg dat ik de Esri Young Scholar Award 2018 had gewonnen en ik ben heel erg trots dat ik Nederland in San Diego heb mogen vertegenwoordigen.”, vertelt Sjoerd Staats.