Belangrijke rol voor ArcGIS Online bij winnaars Energy Hack NL

31 mei 2018

In het weekend van 26 mei, ontwikkelden meer dan 70 deelnemers tijdens de 48-urige Energy Hack NL vernieuwende prototypes en apps. Esri Nederland stelde twee experts en onze ArcGIS-technologie beschikbaar om de vraagstukken rond een 100% duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland te realiseren.

Energy Hack NL
De Energy Hack NL werd georganiseerd door Enpuls, Enexis Netbeheer en startup incubator Utrechtinc. Esri Nederland verzorgde tijdens de hackaton een workshop. Hierin werd onder andere uitgelegd hoe de deelnemers gebruik kunnen maken van de API’s in combinatie met ArcGIS Online om snel en eenvoudig productiewaardige oplossingen te realiseren.

Toename van zonnepanelen
De latere nummers 1,2 en 3 zijn na de workshop direct aan de slag gegaan met ArcGIS Online. Nummer 1, SONNET, van team Granny Heckle, is een slimme voorspellende tool die via realtime visualisaties op een kaart en grafieken kan voorspellen waar er in een specifiek gebied een toename van zonnepanelen verwacht kan worden. Daarnaast toont de tool het effect van de extra energie op het energienet. Netbeheerders kunnen met deze informatie slimmer investeren in hun infrastructuur.

Elektronische voertuigen
De nummer 2 ontwikkelde een open platform voor bestuurders van elektronische voertuigen, evHIVE. Een mobiele app voor bestuurders visualiseert op de kaart de route met de slimste en snelste laadplekken. Hierdoor kunnen gebruikers op flexibele tijden laden, waardoor er minder pieken in het energienet zullen zijn. De netbeheerders kunnen hierdoor hun energienet beter beheren.

Scenarioplanner
Door heatmaps laat de scenarioplanner van Unicorn zien of er een groot overschot of tekort aan warmte energie is in een bepaalde regio (bijvoorbeeld Den Bosch). Deze tool helpt bij duurzame gebiedsontwikkeling. Potentiele warmteleveranciers kunnen geplaatst worden op de locaties waar de vraag het hoogst is. Dit versterkt de efficiëntie van gebiedsontwikkeling.

Geslaagd weekend
Tijdens dit weekend werd bewezen door de winnaars dat locatie een essentiële rol speelt bij het oplossen van deze vraagstukken. Door de openheid en schaalbaarheid van het platform in combinatie met de API’s is het eenvoudig om analyses uit te voeren en het resultaat op een kaart toe te voegen aan een app. De teams, organisatoren en partners denken nu al na over de volgende stap, namelijk het verkennen van de kansen om deze prototypes door te ontwikkelen.

Ontdek ons developer platform op http://developers.arcgis.com