Project bij Havenbedrijf Rotterdam valt in de prijzen bij Computable Awards

31 oktober 2018

IBM heeft tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2018 de award voor serviceleverancier van het jaar gekregen. De aanleiding is een groot project bij het Havenbedrijf Rotterdam, dat IBM als hoofdaannemer in samenwerking met Esri, Cisco en Axians uitvoert. Dit Smart Infra-project heeft tot doel het verder digitaliseren van de Rotterdamse haven, waardoor het Rotterdamse havenbedrijf voorbereid is op de autonome scheepvaart.

Met behulp van verschillende sensoren wordt er veel realtime data in en rondom de Rotterdamse haven verzameld. Aan de hand van deze realtime informatie kunnen de processen binnen het havenbedrijf een stuk efficiënter verlopen. Dit komt omdat er met deze data voorspellingen gemaakt kunnen worden, die ervoor zorgen dat schepen de haven zo efficiënt mogelijk bezoeken. De totale tijd die besteed wordt om aan te leggen, te laden, te lossen en te vertrekken kan met al deze informatie flink verminderd worden. De technologie kan voorspellen hoe lang de schepen hier per schip voor nodig hebben, rekening houdend met factoren als de infrastructuur, het weer, het water, de lucht, et cetera. 

De eerste stap in het Smart Infra-project, het transport in de haven veiliger en efficiënter laten verlopen, omvat het ontwikkelen van een dashboard dat de verschillende soorten informatie samenbrengt. Uiteindelijk kan IBM's cloud- en Internet of Things-technologie deze data analyseren en vertalen naar relevante inzichten voor de Rotterdamse havenorganisatie.