Sjoerd Staats wint Esri Young Scholars Award 2018 met Great Barrier Reef-kaart

23 mei 2018

Sjoerd Staats, student aan de Wageningen Universiteit, heeft de Esri Young Scholars Award 2018 van Nederland gewonnen. Zijn StoryMap, Coral bleaching of the Great Barrier Reef, is door de jury aangewezen als beste inzending.

coralCoral bleaching of the Great Barrier Reef

De Esri Young Scholars Award is een initiatief van Esri en onderdeel van het Esri Young Scholars Program. Hiermee benadrukt Esri de bijzondere band tussen onderwijs, onderzoek en Esri zelf. Vanuit Nederland mag er elk jaar één student deelnemen aan het wereldwijde programma. Om in aanmerking te komen voor deze prijs moesten studenten een StoryMap insturen met betrekking tot een project of actueel onderwerp.

Sjoerd heeft recent te horen gekregen dat hij de winnaar is en deel gaat nemen aan het Esri Young Scholars Program, dat onder meer een reis naar de Esri User Conference in juli in San Diego bevat. Sjoerd vertelt over zijn deelname: “Mijn StoryMap gaat over coral bleaching (koraalverbleking) van het Great Barrier Reef in Australië. In mijn StoryMap heb ik beschreven wat coral bleaching betekent en welke natuurlijke en menselijke invloeden hierbij een rol spelen. Wereldwijd wordt het koraal bedreigd en in Australië gaat men er alles aan doen om dit fantastische en biodiverse leefgebied te beschermen tegen verwoesting.

Door de combinatie van een actueel thema en mijn kennis van het gebruik van geografische (relevante) data heb ik met behulp van mijn StoryMap een visualisatie voor een breed publiek gemaakt. Het raakte me dat de biodiverse leefgebieden zoals koraalriffen, die een kwart van de variatie in het zeeleven uitmaken, zo ernstig bedreigd worden. Ik voel een verantwoordelijkheid om deze serieuze bedreiging onder de aandacht te brengen.’’

Aansprekende StoryMap met een goede mix van content

De jury was enthousiast over de StoryMap van Sjoerd. Het juryrapport vermeldt dat het een zeer complete StoryMap is en er goed gebruik is gemaakt van alle vormen van content. De StoryMap is actueel en is erg volledig.

Ontvangst prijs in Verenigde Staten

Sjoerd zal, als winnaar uit Nederland, in juli zijn project presenteren tijdens de Esri International User Conference in San Diego, Verenigde Staten. Tijdens de Special Achievement in GIS-prijsuitreiking zal hij formeel de prijs in ontvangst nemen. Sjoerd vertelt enthousiast over het winnen van de prijs:
“Ik ben allereerst ontzettend blij, dankbaar en ook trots dat ik de Esri Young Scholars Award heb gewonnen! Ik verheug me erop om naar de Esri User Conference in San Diego te kunnen gaan; het lijkt me fantastisch om ook de vertegenwoordigers van andere landen te ontmoeten en te leren kennen en met hen ervaringen en kennis te delen. Tot slot wil ik Esri Nederland bedanken voor deze geweldige kans en unieke mogelijkheid om naar San Diego te gaan en me daar onder te kunnen dompelen in de internationale geowereld!’’