‘Digitale kaarten delen met anderen’

14 april 2015

De bijna 1000 deelnemers aan de Esri GIS Tech 2015 (opnieuw een record) hoorden alles over wat nu mogelijk is met het ArcGIS-platform en alles wat er nog aan gaat komen. Jeroen van Winden vertelde het visieverhaal. "De kracht van de kaart wordt pas een kracht als de kaart in de handen van iemand anders handen komt. Daarom hebben we het vandaag over kaarten delen met anderen.”

Ga direct naar het live blog om de hoogtepunten van het hele event terug te kijken

Identiteit en groepen

Om het belang van een eigen ‘identiteit’ en groepen duidelijk te maken gebruikte hij zijn dochtertje Roos als voorbeeld. “Ze heeft onlangs mijn oude telefoon gekregen. Met een roze hoesje is het haar telefoon geworden. Met haar identiteit heeft ze toegang tot haar apps, kan ze gegevens delen en in Whatsapp-groepen met haar vriendinnen overleggen.” Op alle devices kun je bij de informatie van de apps door je identiteit. Waar, met welk device en wanneer je dat wilt. Dat is hoe je ArcGIS-kaarten in handen kunt krijgen. Kaarten die je maakt met je GIS-tool kun je met mensen delen via de cloud, soms alleen met bepaalde mensen. Het hebben van groepen, zoals dat ook in ArcGIS kan, maakt samenwerken rondom kaarten mogelijk.

Nieuwe content 

Boudewijn Boogaard kondigt nieuwe content in het ArcGIS-platform aan. Iedereen kan de content bekijken en de datalagen zijn voor mensen die werken met ArcGIS meteen te gebruiken in hun werk. De nieuwe content bestaat uit recente luchtfoto’s van CycloMedia, de BGT, TOP50NL en postcodevlakken. De postcodevlakken, gecreëerd via een automatisch proces, worden echter ook meteen als open data beschikbaar gesteld en zijn dus voor iedereen vrij beschikbaar. In de nieuwste editie van GIS-Magazine, die vandaag uitkomt, is een artikel te lezen over de achtergrond van deze primeurs.

Lees meer

De BGT en TOP50NL zijn ook meteen te downloaden in file geodatabase via de ArcGIS Online-groep Datasets - Esri Nederland (inloggen met een ArcGIS Named User-account is vereist)

Schade melden

Joris Bak neemt de deelnemers van de Esri GIS Tech mee naar de Sinterklaasstorm van 2013. Dé casus om te laten zien welke ArcGIS-tools er nu zijn. Allereerst maakt Ernst Eijkelenboom met de nieuwe desktopapplicatie ArcGIS Pro een kaart met relevante data voor de andere ‘betrokkenen’. Hij deelt ze via ArcGIS Online. Een van de betrokkenen is Willem-Jan Vierbergen. Hij heeft de beheerdersrol. Joris Bak: “Contentmanagement is cruciaal en daarnaast geef je machtigingen en stel je de beveiliging in. Zo geeft je mensen toegang tot de kaarten die ze nodig hebben.”

Lisanne Kraakman laat zien hoe zij verschillende sinterklaasstormkaarten - informatieproducten - kan maken met bestaande content en services die Ernst beschikbaar maakte. Caroline Herder gaat ‘het veld’ in en plaats een melding van schade van de storm in de app van de kaart. Niels van der Vaart speelt calamiteitencoördinator. Via een interactief dashboard ziet hij de meldingen van Caroline en burgers binnenkomen, inclusief details.

Speeddate

Het ochtendprogramma eindigt met een soort speeddate. “Er kwamen al een hoop verschillende apps voorbij in het programma tot nu toe. Nu geven we een overzicht van 10 apps.” ArcGIS for Explorer, Operations Dashboard for ArcGIS, GeoWeb, ArcGIS Open Data, briefingbook, geo-formulier, Collector for ArcGIS, Esri Maps for Office, Web AppBuilder for ArcGIS en StoryMaps – ze kwamen allemaal in korte tijd voorbij. Er was groot applaus voor de App Speeddate.

Eerst GIS Pro Award

Op het ontmoetingsplein waren kaartjes te vinden met een korte uitleg per app. De parallelle sessies van het programma overdag gingen dieper in op allerlei technische onderwerpen. Herman Voet van de provincie Noord-Brabant kreeg tijdens de Esri GIS Tech 2015 uit handen van Jurgen ten Siethof, directeur van Esri Nederland, de allereerste GIS Pro Award uitgereikt. “Herman stimuleert het gebruik van GIS binnen de provincie Noord-Brabant door actief andere afdelingen op te zoeken en te inspireren en te helpen met geo-informatie. Dat wordt ook buiten de organisatie opgemerkt.”

Lees meer

StoryMap Award

Er werd nog een prijs uitgereikt: de StoryMap Award. Kees Schotten van de AGGN laat de zaal stemmen op 3 genomineerde StoryMaps: Noordzee voorvallen 2010-2013 (2014) van Rijkswaterstaat/Merkator; Doe mee ideeënkaart van de gemeente Zwolle; Gladheidbestrijding in de gemeente Oss. Na het tellen van de stemmen blijkt dat met 45% de StoryMap Award dit jaar is gewonnen door Wilfred Knol van de gemeente Zwolle.

Lees meer

AppStudio for ArcGIS

In de laatste drie kwartier volgen nog ontwikkelingen als smart mapping (http://esri.nl/nieuws-media/nieuws-gis/maart-update-van-arcgis-online-beschikbaar), basiskaarten in vector (betere kwaliteit en snellere performance), route-app Navigator for ArcGIS en AppStudio for ArcGIS. "We hebben vandaag veel webapps gezien. Esri werkt aan AppStudio for ArcGIS om native apps te maken. Je configureert één keer een app die vervolgens de app maakt voor alle platformen die je kiest!" Niet helemaal nieuw is de plek waar Esri-partners hun apps aanbieden. Het is de ArcGIS Marketplace. Onder meer CycloMedia's StreetMap kun je vinden in deze 'store'. Niels van der Vaart sluit de Esri GIS Tech met een uitsmijter af: 3D-schaduwanalyses in ArcGIS Pro en 3D-webscenes.

Bekijk het live blog terug:

Het blog toont het beste in de browser Chrome. 

 


Kaart gemaakt met ArcGIS van Esri. Grotere kaart weergeven...