‘Wij tonen lef, doen jullie dat ook!?’

23 september 2015

Ruim 850 mensen namen deel aan de eerste dag van de 22e Esri GIS Conferentie. Dit jaar vond het jaarlijkse evenement opnieuw plaats in het Beurs-WTC in Rotterdam. Het thema ‘De kaart in uw handen’ werd bij binnenkomst meteen zichtbaar gemaakt met posters van GIS-professionals die de kaart in handen geven van anderen.

'Informatie overal en in je hand' 

Mark Herbold, CEO van Esri Nederland, opende de Esri GIS Conferentie. “Overal om je heen is informatie, en nu ook in je hand.” De GIS-professional geeft anderen de kaart in handen, vertelt Herbold. Dat is precies wat de gemeente Zwolle doet. In het ochtendprogramma verzorgde de gemeentesecretaris Regina Riemersma een keynote en later op de ochtend werd ingegaan op het geheim van Zwolle door Peter van Capelleveen en Marcel Broekhaar. 

Open data in handen van iedereen

Volgens gemeentesecretaris Riemersma zijn kaarten een ‘krachtige informatiebron’ in de dialoog met de inwoners. Om de data en beschikbare informatie te delen heeft de gemeente Zwolle een open data portaal beschikbaar gesteld. Met een druk op de knop stelde Regina Riemersma het open data portaal voor iedereen beschikbaar. Regina Riemersma geeft aan dat de Gemeente Zwolle hierbij een daad wil stellen en de vakgenoten wil bewegen hieraan mee te doen. “Wij tonen lef, doen jullie dat ook!?” 

Samenwerken met apps

Directeur Jurgen ten Siethof van Esri Nederland deelde de visie van het ArcGIS-platform: “In het samenwerken vormen informatieproducten, gerichte kaarten, de schakel om in een paar klikken antwoorden op vragen te krijgen." Zo'n app is heel snel te maken, getuige een video over Wetterskip Fryslan. “Alle apps zijn verbonden met dezelfde informatiebron. Het portaal regelt het samenwerken.” Ten Siethof besluit: “Apps maken samenwerken eenvoudig. Geef de kaart in handen van iedereen door middel van apps.”

De kaart uit handen geven

Peter van Capelleveen (hoofd Onderzoek & Informatie) en Marcel Broekbaar (adviseur geo-informatie) van de gemeente Zwolle vertellen over ‘het geheim van Zwolle’. “We maken veel reclame over onze kaartinformatie en geven veel training aan andere afdelingen. Zo geven we de kaart uit handen.” Maar het echte geheim? “Het lef van het management om het te laten gebeuren. Waarom? Omdat het succes oplevert en dat geeft energie!” 

Nieuwe technologie in natuur 

Ludo Nijsten, adviseur GIS van het Wereld Natuur Fonds, vertelt over nieuwe technieken in het monitoren van de natuur. Bij het tellen van schildpadden wordt de Collector for ArcGIS-app gebruikt. Voor ontbossing maakt WNF gebruik van remote sensing, satellietdata en radars. En: om te voorkomen dat stropers zorgen voor het uitsterven olifanten worden eco-drones gebruikt.

Ook op Esri GIS Conferentie 

In de middag vonden meer dan 20 sessies plaats. Diverse GIS-toepassingen van organisaties werden gepresenteerd en besproken. De beursvloer was gevuld met veel verschillende bedrijven. Op de pleinen en het innovatiepaviljoen stonden thema's en innovaties centraal. Het nieuwe programma BNR Bouwmeesters had vanaf de Esri GIS Conferentie een live uitzending over wegenbouw met gasten van Bouwend Nederland en Rijkswaterstaat.

Gedurende de conferentie werd mee-getwitterd door bezoekers via #EsriGC en via het live blog was de conferentie de hele dag te volgen.

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar