Nederland en 3D: een stap verder

24 september 2015

Aan de tweede dag van de 22e Esri GIS Conferentie namen ruim 700 mensen deel. De dag stond vooral in het teken van alle nieuwe 3D-ontwikkelingen. Het jaarlijkse evenement vond opnieuw plaats in het Beurs-WTC in Rotterdam.

Een jarige

Vrij snel na de openingsvideo werd het Kadaster toegezongen. Het Kadaster viert namelijk 200 jaar topografie en voor die gelegenheid kwamen Ulrike Schild-Kamlah, hoofd afdeling Geo-Informatie van het Kadaster en Vincent van Altena, sr. GIS-specialist van het Kadaster op het podium. Zij presenteerden de Topotijdreis onder het mom ‘Wie jarig is, trakteert’.  
Lees meer op esri.nl

3D in uw handen

In veel presentaties nam 3D een grote rol in. Professor doctor Jantien Stoter zei in haar presentatie dat 3D dichterbij is dan mensen denken. “Veel data wordt al in 3D ingewonnen, zonder dat u het weet. Hierdoor gaat veel belangrijke informatie verloren.” Een voorbeeld uit Zaanstad, Hembrugterrein laat dat zien. Niels van der Vaart liet in 3D zien wat de maximale hoogte voor het bouwen uit de bestemmingsplan zijn. Er zijn ook geluidsberekeningen gemaakt op verschillende hoogtes. 

Enterprise GIS Award voor Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is tijdens de Esri GIS Conferentie 2015 bekroond met de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’. De award is een erkenning van Esri Nederland voor de aanpak en de vooruitstrevende ambities van het Rijksvastgoedbedrijf. Ed van Ingen, directeur van GIS-marktleider Esri Nederland, reikte dit jaar de award uit aan Richard Tieskens, directeur Vastgoedbeheer van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). 
Lees meer op esri.nl

Data, content en gebruik

Ed van Ingen, directeur, en Jeroen van Winden, CTO, van Esri Nederland vertelden samen over data, content en innovatie. Zo kan met ingewonnen foto’s van CycloMedia een 3D-omgeving worden opgebouwd. In een innovatiesprint is data van Routeradar op de kaart gezet. In combinatie met andere data, zoals het weer, levert dit interessante inzichten op. Voor realtime data zijn er wel uitdagingen. Van Winden: “Kunnen we 100.000 'berichtjes' per seconden aan? Dit is big data en het antwoord is 'ja'. Voor het opslaan heb je ook een goede infrastructuur nodig.” 

Postcodevlakken als service

ArcGIS Content: dat is data waar je meteen mee aan de slag kunt, legde Van Ingen uit. “De data is verzameld in een Levende Atlas. Content komt naar je toe en je hoeft er niet voor te betalen.” Zo zijn postcodevlakken nu als service beschikbaar

3D-basiskaart van Nederland

De eyecatcher van vandaag was de 3D-basiskaart van Nederland, inclusief gebouwen (gekleurd op functie), die Esri Nederland lanceerde. De 3D-data is (in bèta) in de browser te bekijken en in het hele ArcGIS-platform. Van Ingen: “Dat betekent 10 miljoen panden met een druk op de knop in 3D op de kaart. Gaaf.”
Lees meer over deze presentatie op het live blog

Stad van de toekomst

Marc Frequin van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu nam de zaal mee naar de stad van de toekomst. Steeds meer jongeren blijven nadat ze kinderen krijgen in de stad wonen waar ze voorheen meer naar landelijk gebied trokken. Ook ouderen trekken niet meer naar het platteland maar blijven ook in de steden lopen. Dit vraagt om een andere benadering van de stad inrichten.

Ook op Esri GIS Conferentie 

Tijdens de lunch vond de - inmiddels traditionele - Ladies Lunch plaats. Het middagprogramma bestaat uit meer dan 20 sessies, waaronder Expert Round Table-discussies over onder meer geo en journalistiek. Op de beursvloer werd genetwerkt en presenteerde bedrijven uit de GIS-wereld hun producten en diensten. Op de pleinen en in het paviljoen werden thema's en innovaties verder uitgediept.

Gedurende de conferentie werd mee-getwitterd door bezoekers via #EsriGC en via het live blog was de conferentie de hele dag te volgen.

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar