Blik op Web GIS tijdens Esri GIS Tech 2016

12 april 2016

“Onze wereld wordt steeds slimmer. Een Web GIS is een logische volgende stap die we moeten zetten om alles wat op ons af komt te kunnen ondersteunen.” Met dit statement van CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland als uitgangspunt kregen de bijna 1000 deelnemers aan de Esri GIS Tech 2016 alles te horen over wat nu al in het ArcGIS-platform kan, wat gaat komen en werd er genetwerkt met andere GIS’ers.

Antwoord op technische en gebruikersontwikkelingen

Er is steeds meer slimme technologie beschikbaar om veel gegevens te verzamelen. Een Web GIS is een patroon waarmee een antwoord gegeven kan worden op de technische en gebruikersontwikkelingen van dit moment. Van Winden: “Mensen verwachten in deze tijd dat je op elk device, over en altijd informatie kan gebruiken om hun werk te doen. Hier is een Web GIS voor nodig.” Alles wat in het Web GIS gebeurt, is gebaseerd op services.

Ga direct naar het live blog om de hoogtepunten van het hele event terug te kijken

Bekijk foto's van de Esri GIS Tech

Een app voor iedereen

De product consultants van Esri Nederland presenteren onder leiding van Joris Bak 7 ideeën hoe je beter kunt werken met het ArcGIS-platform. Onder meer ArcGIS Pro, open data (“ArcGIS Content bespaart tijd en hoort bij het platform, u kunt er nu al gebruik van maken.”), realtime, luchtfoto's en een app voor iedereen kwamen aan bod.

Bekijk de ambitie van Borgman Beheer Advies met de extra apps die beschikbaar komen:

Insights for ArcGIS en Drone2Map

Na de koffiepauze neemt Joris Bak de deelnemers mee naar de toekomstige ontwikkelingen van het ArcGIS-platform. In release 10.5 van het ArcGIS-platform komen deze ontwikkelingen beschikbaar. Extra aandacht was er voor Insights for ArcGIS. Dit is een andere, nieuwe werkwijze om meer uit data te halen als je niet goed weet wat voor data je in handen hebt. Daarnaast werd stilgestaan bij het nieuwe product Drone2Map. Het is mogelijk om binnen 1 uur met een drone een luchtfoto te maken, een 3D-puntenwolk van dat gebied, inclusief een hoogtemodel.

Bekijk beelden van de test van Drone2Map:

Koken met apps

De ochtend sluit af met de GIS Cook-off: een kookwedstrijd die gerechten gaan bereiden met het ArcGIS-platform. Een speelse manier om alle apps die beschikbaar zijn en hun samenspel te demonstreren. 

Organisatiebreed GIS-gebruik bij KPN

Carla Oosterheert, specialist geo-informatie bij KPN, heeft tijdens de Esri GIS Tech 2016 uit handen van CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland de GIS Pro Award gekregen. De award is een bekroning voor het starten van het organisatiebrede GIS-team binnen de nieuwe afdeling PQE Customer Experience. Geografie is het middel om verschillende afdelingen binnen KPN dichter bij elkaar te brengen. 

Lees meer over de uitreiking van deze award

DevDay: 'Open platform voor innovatie'

Dit jaar is er gekozen om een speciale DevDay te organiseren, want de Esri GIS Tech is voor developers soms niet ‘technisch’ genoeg. Jurgen ten Siethof opent de DevDay. “Esri ontwikkelt ArcGIS als een open platform om ruimte te bieden voor innovatie. Jullie als developers zijn creatief en kritisch, maak daarmee het verschil in je organisatie.” 

Ten Siethof benadrukt ‘configure first, customize second’. Standaard ArcGIS zal niet voor alle organisatie helemaal voldoen aan de wensen van het werk. Uiteraard zijn dan de diverse builders, API’s en SDK’s beschikbaar om verder mee te bouwen. De demo’s tijdens de DevDay - over Service Object Interceptors (SOI), JavaScript 4.0, .NET Runtime en Xamarin - werden gegeven door Fons Hissink, Mark Jagt, Maarten van Hulzen en Antoon Uijtdehaag. Het ArcGIS-platform heeft veel code beschikbaar op GitHub en ook is er veel data via ArcGIS Content die direct is te gebruiken. 

Middagprogramma

De parallelle sessies van het middagprogramma de Esri GIS Tech 2016 vielen onder 6 tracks: Architectuur & Beheer; Nieuwe technologie vereist andere aanpak; Een wereld aan apps; Beheren van data, heel veel data...; Desktop GIS. Zo kregen deelnemers een uitgebreide duik in alle elementen van het Web GIS. 


Bekijk het live blog terug: (het blog toont het beste in de browser Chrome)