Frits van der Schaaf naar Verenigde Staten

7 april 2015

Directeur business development Frits van der Schaaf van Esri Nederland is onlangs verhuisd. Hij gaat vanaf nu werken voor Esri in de Verenigde Staten. “Ik neem veel goede herinneringen en werkplezier mee en heb 15 jaar ervaring in Nederland waar ik op kan blijven doorbouwen”, zegt Van der Schaaf. Met de overstap van Esri Nederland naar Esri, Inc. verlaat een bijzonder persoon de directie van Esri Nederland.

Zeldzame combinatie

Esri Nederland zonder Frits van der Schaaf is wel even anders. De CEO van Esri Nederland, Mark Herbold, is blij dat Van der Schaaf onderdeel was van het directieteam. “De rol van Frits als directeur business development paste 1-op-1. Het is een zeldzame combinatie om iemand zo volgroeid te zien met zijn plek. De uniciteit van Frits is daardoor ook niet zomaar te vervangen." De taken van Van der Schaaf worden daarom verdeeld onder de huidige directieleden van Esri Nederland.

Inspirerende teamsport

Frits van der Schaaf herinnert zich de tijd van werken bij Esri Nederland als een ‘inspirerende teamsport’. “In teamsport ben je bezig met elkaar aanvullen met kennis en inzichten, met elkaar richt je je op hetzelfde doel, maar geef je ook elkaar de ruimte. Mijn focus is altijd geweest op het bouwen van teams, niet alleen intern maar ook in omgeving met klanten en partners. Ik heb altijd de ruimte gekregen om te ontdekken hoe wij vanuit Esri het beste waarde kunnen toevoegen.”

Internationaal karakter

De verhuizing van Frits is niet heel verrassend. Zijn baan had al een internationaal karakter en Van der Schaaf woonde al eerder in de Verenigde Staten. “In het begin lag mijn focus bij Esri Nederland op Olie & Gas. Na een aantal jaar heb ik mij gericht op de utilities-markt, mainports en multinationals. Met bedrijven zoals Shell en Agip kregen we de kans om organisatiebreed ArcGIS over de hele wereld in te zetten. Shell werd uiteindelijk de eerste organisatie die hiervoor een wereldwijd contract voor afsloot.”

Verandering

Is er in de afgelopen 15 jaar veel veranderd? “Eerst lag de nadruk op datamanagement en applicatiebeheer. Met de introductie van ArcGIS Online heb ik meegemaakt hoe de nadruk is verschoven van applicatiebeheer naar functioneel beheer. Een enorme verandering in de informatievoorziening, geo-informatie in de handen van iedereen - waar ze ook zijn. Dit heb ik vooral kunnen ervaren bij de laatste twee organisatie waarbij ik de laatste tijd betrokken bij was: Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol Airport.”

Wereld wordt kleiner

Frits van der Schaaf denkt hij nog regelmatig in Nederland te vinden zal zijn en vanuit zijn nieuwe rol bij Esri, Inc. nog steeds contact zal hebben met diverse klanten. “GIS is nooit ver weg en de wereld wordt kleiner.” Alle medewerkers van Esri Nederland wensen Frits van der Schaaf succes toe in zijn nieuwe rol.