BNR Nieuwsradio en Esri Nederland: Kwart van de woningen staat onder NAP

9 november 2016

Na een analyse van de BAG (basisregistraties) en het AHN (hoogtekaart) door Esri Nederland blijkt dat een kwart van de panden met woonfunctie met hun voeten precies op of onder NAP staat. BNR Nieuwsradio bracht het nieuws onlangs in het programma BNR Bouwmeesters. Nederland wordt niet voor niets de lage landen genoemd. Ondanks dat zijn in ons land in de afgelopen decennia telkens meer woningen onder NAP gebouwd. 

Esri Nederland maakte een kaart waarop te zien is welke huizen boven NAP gebouwd zijn (groen) en welke woningen onder water staan bij een overstroming (rood). Ed van Ingen, directeur van Esri Nederland, lichtte de kaart toe. Hij wijst erop dat liefst eenderde van alle woningen die tussen 2000 en 2010 zijn gemaakt onder NAP ligt. "Dat heeft ermee te maken dat veel Vinex-wijken en nieuwbouwlocaties eigenlijk oude polders zijn en onder NAP liggen." Van de woningen uit de periode na 1960 is minder dan 25 procent onder NAP gebouwd. 

Het nieuwsbericht en de AHN-kaart konden afgelopen weekend rekenen op extra belangstelling door de start van de serie 'Als de dijken breken', op NPO1.  

Ga naar het bericht

Ga direct naar de kaart