Gemeente Rotterdam stelt generalisatiemodel Kleinschalige Basiskaart (KBK) beschikbaar aan andere gemeenten

29 april 2015

Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die door automatische generalisatie vanuit de Grootschalige Basiskaart (GBK) een nieuwe Kleinschalige Basiskaart (KBK) heeft weten te maken. Gemeente Rotterdam stelt nu het model dat gebruikt is, aan andere gemeenten beschikbaar onder de naam ‘Het Rotterdams Model’. Met behulp van dit model kunnen andere gemeenten vanuit een BGT-bestand met ArcGIS een eigen Kleinschalige Basiskaart genereren. 

Twee aparte processen zijn niet meer nodig

Voorheen beheerde de gemeente Rotterdam de grootschalige en kleinschalige basiskaart via twee aparte processen. Het nieuwe proces zorgt ervoor dat de gemeente de data maar eenmalig hoeft in te winnen en op meerdere manieren kan gebruiken. De KBK hoeft hierdoor niet meer apart bijgehouden te worden. Ook zorgt de automatische generalisatie, vanuit de grootschalige basiskaart voor minder inhoudelijke verschillen tussen de kaartproducten. Bovendien is het door het nieuwe proces  mogelijk om op elk moment, snel, een nieuwe KBK te genereren en met zelfs voor ieder thema een aparte kleinschalige ondergrond. Voor de fietsroutekaart is er een andere detaillering dan voor bijvoorbeeld de wandelroutekaart.

Innovatie, vooruitgang en verbetering

Satya Henkes, teamleider basisinformatie van de gemeente Rotterdam vertelt waarom zij het model vrij beschikbaar maken voor andere gemeenten: “Deze innovatie is ontstaan op basis van kennisdelen en een gezamenlijke focus op vooruitgang en verbetering”. Het delen van het Rotterdamse Model tot generaliseren volgt deze gedachtegang en staat symbool voor hoe de afdeling Basisinformatie van de gemeente Rotterdam met geo-informatie wil bijdragen aan stedelijke ontwikkel- en beheerprocessen.

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar Evert Bontenbal van de gemeente Rotterdam of John van Smaalen van Esri Nederland.