Gemeenten maken het inwoners eenvoudig tijdens verkiezingen

15 maart 2017

Veel mensen twijfelen niet alleen op welke partij zij moesten gaan stemmen, maar ook op welke locatie zij wilden stemmen. Steeds meer gemeenten communiceren via een ArcGIS-kaart de locaties van de stembureaus, de verkiezingsvoortgang en de uitslag.

Stembureaus en informatie in kaart 

Steeds meer gemeenten gebruiken ArcGIS om verkiezingsinformatie te communiceren naar hun inwoners. De gemeente Alphen aan de Rijn heeft bijvoorbeeld een kaart gemaakt, waardoor hun inwoners met behulp van deze kaart een stembureau kunnen opzoeken bij hen in de buurt of onderweg naar hun bestemming. Ook kunnen inwoners via een adreszoeker of op basis van hun eigen locatie een stembureau vinden en een route hier naartoe opvragen. Om meer informatie over een stembureau te zien, kunnen zij op het stembureau klikken. Bekijk ook de kaarten van een aantal andere gemeenten:

Rotterdam 
Eindhoven 
Alphen aan den Rijn
Bronckhorst
Raalte 
Tilburg
Arnhem
Sudwest Fryslan

Live op de hoogte van de uitslagen

Naast de informatie over de stembureaus, communiceerde de gemeente Groningen op de avond van de verkiezingen live de uitslagen van elk stembureau met het Operations Dashboard for ArcGIS. Inwoners uit Groningen konden daardoor realtime op de hoogte zijn van de stand van de verkiezingen. Afdelingshoofd Onderzoek & Statistiek Jeanine Vosselman geeft aan: "Het is een eervolle opdracht om juist bij verkiezingen te kunnen bijdragen aan een foutloze en mooie presentatie van de opkomstcijfers en de verkiezingsuitslagen van de Groningse gemeenten". Haar collega Martin Beuker, afdelingshoofd Geo-informatie vult aan. "Een mooie samenwerking van deze twee afdelingen. O&S en GEO-informatie voor cijfers en grafische weergave. Een samenwerking die we in krap drie weken tijd met het Groninger Forum klaargestoomd hebben."


Meer informatie

Het overzicht van alle stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen is geactualiseerd. Met deze webservices kunnen lokale overheden hun eigen webapps configureren om burgers te informeren over de locatie van stembureaus. De Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) heeft deze data ingewonnen via de gemeenten. De data is daarna gecontroleerd en met behulp van de BAG voorzien van de juiste locatie. Wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar contact@esri.nl.