Nieuw in ArcGIS voor Leefomgeving: 3D BAG en Rijksmonumenten

9 februari 2016

Esri Nederland heeft nieuwe leefomgevingsdatasets gepubliceerd in ArcGIS Online. Iedereen die zich bezighoudt met werk in de leefomgeving en toegang heeft tot het ArcGIS-platform kan de data vrij gebruiken.

ArcGIS biedt een grote hoeveelheid landelijke basisdata om te gebruiken in omgevingsprojecten. Deze data is een verzameling van open data van de overheid en van eigen bronnen. Esri Nederland publiceert de datasets, waardoor ze zijn geoptimaliseerd om overal in het ArcGIS-platform te gebruiken om te delen met iedereen en voor ruimtelijke analyses. Sinds kort is een aantal nieuwe datasets beschikbaar.

Informatiehuizen

Het Digitale Stelsel Omgevingswet bevat informatiehuizen. Esri Nederland volgt bij het publiceren van data dezelfde rubricering: water, lucht, natuur, bodem, geluid, afval, ruimte, water, externe veiligheid en cultuurhistorie. Behalve thematische data stelt Esri een groot aantal referentiebestanden beschikbaar, zoals basisregistraties, luchtfoto’s en satellietbeelden, hoogtegegevens en topografie. Nu zijn ook de BAG in 3D, de risicokaart en de rijksmonumenten beschikbaar.

Thema externe veiligheid

Ook is er al veel content beschikbaar rond het thema externe veiligheid? Bijvoorbeeld de risicokaart, maar ook de locaties van politiebureaus, ambulanceposten, politiebureaus en grensbestanden, zoals die van de veiligheidsregio’s.

Meer content voor de leefomgeving

In 2016 breidt Esri Nederland stapsgewijs het aanbod van leefomgeving-gerelateerde content verder uit. Dit bericht is de start van een serie berichten. Elke maand informeren wij over de vorderingen en welke nieuwe leefomgevingscontent u kunt vinden in ArcGIS.

Hoe kunt u deze data gebruiken?

De data is kosteloos te downloaden via een groep in ArcGIS Online. Iedereen die werkt met ArcGIS kan de meest recente content van de datasets vinden in de groep Datasets - Esri Nederland. U kunt lid worden van deze groep door in te loggen op ArcGIS Online en te gaan naar de groep. Daar vraagt u een lidmaatschap aan voor deze groep. Om lid te worden dient u te beschikken over een named user-account voor ArcGIS Online. Alle organisaties met onderhoud op ArcGIS hebben de beschikking gekregen over één of meerdere named user-accounts. Lees meer over de datasets en het lid worden van de groep.