Online kaarten laten toegankelijkheid Enschede zien

2 maart 2016

Goede bereikbaarheid voor mensen met een beperking die Enschede bezoeken. Voor Enschede is dat prioriteit. Onlangs lanceerde wethouder Jurgen van Houdt daarom de website toegankelijkenschede.nl. “Ik ben erg blij dat Enschede nu een website heeft die de bereikbaarheid en toegankelijkheid van openbare gebouwen in Enschede in beeld brengt voor mensen met een beperking.”

Op zoek naar een oplossing

Gemeente Enschede was op zoek naar een oplossing om de toegankelijkheid van de stad voor mensen met een beperking te verbeteren. Van Houdt: “Door mijn eigen ervaring vorig jaar ben ik erachter gekomen in welke lastige situatie mensen met een beperking terecht kunnen komen als ze alleen op pad gaan.” In een aantal workshops met toekomstige gebruikers (vanuit de WMO Raad) is de afgelopen tijd nagedacht over hoe de informatie over de bereikbaarheid en toegankelijkheid het best vormgegeven kon worden. 

Toegankelijke voorzieningen in interactieve kaart 

Al snel werd duidelijk dat informatie op een interactieve kaart de juiste methode was. Bert Vermeij, business consultant van Esri Nederland licht toe waarom: “Kaarten bieden overzicht en via één klik op de kaart is alle informatie over de toegankelijkheid beschikbaar.” 

Bij het ontwerp bewees zich de kracht van ArcGIS Online. Vermeij: “We hebben heel snel diverse voorbeelden van apps en visualisaties kunnen maken om de verschillende varianten met de gebruikers op hun bruikbaarheid te beproeven.” Daarna ging de gemeente Enschede zelf aan de slag om de gekozen apps te configureren.

Branches doen mee op de website

De website is van, voor en door de samenleving van Enschede. Ondernemers en gebruikers van de website kunnen zelf de inhoud op de website verbeteren door reacties bij beoordelingen van de locaties te plaatsen of door zelf een locatie toe te voegen. De website Toegankelijk Enschede is tot stand gekomen door samenwerking tussen de commissie BTB en de gemeente Enschede en met steun van de provincie Overijssel. Bert Hassink heeft met vrijwilligers veel informatie verzameld voor dit project. Hij is een drijvende kracht namens de gebruikers/WMO raad.

Meer informatie

Bekijk de website toegankelijk.enschede.nl (ook tablet of smartphone).
Benieuwd wat deze interactieve kaarten voor uw organisatie kunnen betekenen? E-mail voor meer informatie naar Bert Vermeij via .