Op pad met Pieter van Dueren den Hollander

8 oktober 2015

Deze keer gaan we op pad met Pieter van Dueren den Hollander. Hij is afdelingsleider procesoptimalisatie bij Heijmans, een onderneming die activiteiten in vastgoed, woningbouw, utilities en infra combineert in de werkgebieden wonen, werken en verbinden. In 7 vragen beantwoordt Van Dueren den Hollander (rechts op de foto) hoe Heijmans ArcGIS inzet.

Wat is je rol in de organisatie? 

"We besteden veel tijd en energie aan de kwaliteit van projecten en geven innovatie de ruimte. Als afdelingsleider mag ik samen met het team vormgeven aan procesoptimalisaties als het gaat om werken met (ruimtelijke) projectdata ter ondersteuning van allerlei werkprocessen in de organisatie."

Welke meerwaarde biedt een geografisch informatiesysteem jullie?

“Vanuit ‘Proces en Omgevingsmanagement’ faciliteren wij de organisatie bij het verzamelen, combineren, visualiseren, analyseren en ontsluiten van ruimtelijke data. Hiervoor zetten we het ArcGIS-platform in. Hierdoor stellen we onze collega’s in staat om ruimtelijke projectdata eenmalig digitaal te verzamelen, centraal te archiveren en deze meervoudig te gebruiken.”

Wie geven jullie een kaart in handen? 

“Wij geven de kaart in handen van onze collega’s: werkvoorbereiders, technisch specialisten en adviseur, inspecteurs, projectleiders en opdrachtgevers. Vanuit het team Informatie- en Datamanagement faciliteren GIS-specialisten collega’s in het veld bij het digitaal en uniform verzamelen van data. Verzamelde data wordt bevraagd en geanalyseerd, waarbij resultaten worden gevisualiseerd. Een kaart zegt immers meer dan 1000 woorden. Opdrachtgevers en projectleiders krijgen zicht op de projectvoortgang die we visualiseren in een dashboard.”

Hoe gebruiken jullie ArcGIS Online?

“ArcGIS Online zetten we in bij het verzamelen van data. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van schouw en inspectie, waarvoor we onder meer de Collector for ArcGIS-app gebruiken. Projectdata is overal ‘bij de hand’ vanuit ArcGIS Online op tablet, smartphone of op de PC. Inmiddels zijn er dagelijks zo’n 100 actieve gebruikers van ArcGIS Online bij Heijmans. Een greep uit de ‘gebruikers’: weginspecteurs, verhardingsdeskundigen, ontwerpers, omgevingsmanagers, projectleiders, managers, calculatoren en tal van adviseurs op gebied van bodem, landschap en ecologie, verharding, verkeer- en vervoer, vergunningen en geotechniek.”

Hoe stimuleren jullie dit gebruik?

“Jaarlijks organiseren wij de ‘Heijmans GIS Cycling Tour (HGCT)’ waarbij de mogelijkheden van GIS worden geïntroduceerd. Deelnemers kunnen met hun eigen smartphone of tablet op pad. Een puzzeltocht met vragen en informatie over de omgeving vanuit de GIS-app. Bij start- en finish toont een dashboard informatie over de locatie van deelnemers, verstuurde Twitter-berichten en een overzicht van beantwoorde vragen en de score per team. Komend jaar staat de Heijmans GIS Cycling Tour gepland op zaterdag 21 mei.” 

Hoe gebruiken jullie het ArcGIS-platform?

“De GIS-specialist gebruikt veelal de desktop variant terwijl werkvoorbereiders, technisch specialisten en adviseur, inspecteurs, projectleiders en opdrachtgevers de online variant gebruiken.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“De inzet van GIS is geen doel op zich, maar een middel om ruimtelijke informatie optimaal te gebruiken. Het gaat ons om het bovenliggende werkproces te verbeteren en samenwerking vanuit de organisatie te bevorderen. Zo zijn we in staat om kwaliteitsverbeteringen toe te passen in de dagelijkse praktijk door gebruik te maken van innovatieve technische mogelijkheden die onder andere het ArcGIS-platform ons biedt.”

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar