Rotterdam deelt ervaringen automatisch genereren van kleinschalige basiskaart

22 februari 2015

Onlangs vond de inspiratiemiddag ‘Van Groot naar Klein’ rondom het onderwerp automatische generalisatie plaats, de gemeente Rotterdam was gastheer. Heel Nederland gaat gebruik maken van de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). De gemeente Rotterdam gaat de kleinschalige basiskaart hieruit automatisch genereren. Deze kennis wilde ze graag delen met andere gemeenten en daar werd volop gebruik van gemaakt, er waren ruim 40 deelnemers.

Automatische generalisatie naar de kleinschalige basiskaart

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Rotterdam gewerkt aan het automatisch generaliseren van de kleinschalige basiskaart (KBK) vanuit de Grootschalige Basiskaart (GBK). Deze 1:10.000-kaart kan door alle medewerkers van de gemeente (onder meer door de afdelingen Stadsbeheer en Stadsontwikkeling) en externe Rotterdamse partners (zoals de Veiligheidsregio) gebruikt worden als overzichtskaart en achtergrond om eigen informatie op te plaatsen.

Sneller een actuele kaart

Voorheen produceerde de gemeente Rotterdam de grootschalige en kleinschalige basiskaart via twee aparte processen. Het nieuwe proces zorgt ervoor dat data die eenmalig wordt ingewonnen, op meerdere manieren gebruikt kan worden. De KBK hoeft niet meer apart bijgehouden te worden. Ook zorgt de automatische generalisatie vanuit de grootschalige kaart voor minder inhoudelijke verschillen tussen de kaartproducten en is het mogelijk op elk moment, snel, een nieuwe KBK te genereren.

Veel interactie en inspiratie

Arthur van Bijleveld en Satya Henkes (respectievelijk procesbeheerder en teamleider basisinformatie van de gemeente Rotterdam) begonnen de middag met een presentatie. Zij vertelden hoe de automatische generalisatie is toegepast. De middag werd vervolgd met een presentatie van Barend Sneller, business developer en John van Smaalen, generalisatie-expert van Esri Nederland. Van Smaalen werkte al eerder aan automatische generalisatie bij het Kadaster. Van Smaalen: “Dit proces is toch weer anders dan de generalisatie van TOP10 naar TOP50. Displacement van objecten speelt op deze schaal nog geen rol; je heb te maken met andere vraagstukken zoals het opknippen van objecten die voor het generalisatieproces te groot en complex zijn”. Na de pauze was er tijd voor twee workshops met veel interactie en inspiratie over de toepassing en de techniek van de generalisatie.

Meer informatie

John van Smaalen is al jaren bezig met automatische generalisatie. Zo schreef hij onder andere mee aan artikelen over dit onderwerp:

Smaalen, J. van, R. Nijhuis and J. Stoter, 2011. Automated generalisation of land cover data in a planar topographic map. 14th Workshop of the ICA commission on Generalisation and Multiple Representation, Paris. Lees het artikel

Stoter, J., R. Nijhuis, M. Post, V. van Altena, J. Bulder, B. Bruns and J. van Smaalen, 2011. Feasibility study on an automated generalisation production line for multiscale topographic products. 14th Workshop of the ICA commission on Generalisation and Multiple Representation, Paris. Lees het artikel

E-mail voor meer informatie naar Evert Bontenbal van de gemeente Rotterdam of John van Smaalen van Esri Nederland via contact@esri.nl