Strooiroutes communiceren met kaart vergroot betrokkenheid

21 januari 2015

Overheden, in het bijzonder gemeenten, zetten zich regelmatig schrap als de kans op sneeuw, nachtvorst, ijzel en daarmee gladheid toeneemt. Voor elke gemeente is het een grote uitdaging om de gladheid te bestrijden om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Veel gemeenten gebruiken kaarten om hun burgers te informeren over de strooiroutes. 

Delen in een informatieproduct

Jeroen Lieverdink, businessconsultant van Esri Nederland, merkt dat het aantal ‘strooi-routekaarten’ rap toeneemt. “Het is belangrijk om als overheidsinstelling goed en duidelijk te communiceren waar je strooit. Mensen rekenen erop dat zij geïnformeerd worden waar de gemeente werkt aan begaanbare wegen. De data voor het strooien was altijd al beschikbaar, maar nu is de technologie ook beschikbaar om deze informatie te delen in een informatieproduct.” De gemeente Elburg verwees in december bijvoorbeeld naar hun strooi-routekaart in een Facebook-bericht

Reageren op een kaart

Een informatieproduct, zoals een strooi-routekaart, helpt naast het communiceren ook in het managen van verwachtingen, stelt Lieverdink. “Het geeft bovendien de mogelijkheid om te reageren op de kaart. Door de informatie rondom het bestrijden van gladheid als open data beschikbaar te stellen is het mogelijk om de beschikbare service te gebruiken en daar iets op toe te voegen: dus door een kaart terug te sturen. dat vergroot de betrokkenheid van de burger.”

De afbeelding is afkomstig van de strooi-routekaart van de gemeente Oud-Beijerland.

Gemeenten die nog meer een strooi-routekaart hebben zijn onder meer:

E-mail voor meer informatie naar