Veel gebruik gemaakt van Esri API’s op Hack and Fly-hackathon op Schiphol

10 juni 2015

Afgelopen weekend organiseerden Amsterdam Airport Schiphol en Paris-Charles de Gaulle een simultane hackathon met de naam Hack and Fly. Het doel is de ontwikkeling van apps stimuleren “die de ultieme luchthavenbeleving geeft aan de passagiers”.De hackathon is onderdeel van de IT-strategie van Schiphol op weg naar een ‘fully digital enabled airport’. Op Schiphol kwamen zo’n 120 developers, innovators, marketeers en start-ups bij elkaar. De deelnemers maakten massaal gebruik van de kracht van locatie in de apps.

Case uit de praktijk

Vrijdagavond werden de teams gevormd en de ideeën uitgewerkt. De deelnemers konden kiezen uit een aantal domeinen om een toepassing te bedenken. De domeinen werden vanuit de business area’s geïntroduceerd. Passenger Services ziet graag uitwerkingen ter verbetering van de totaalbeleving van de reis van huis tot in het vliegtuig. Daarnaast ziet Airport Operations graag oplossingen om de hinder van wachtrijen te voorkomen.

Snel aan de slag

Schiphol lanceerde zelf tijdens deze hackathon de Schiphol API met allemaal relevante informatie over de luchthaven. Ook werd data vanuit Schiphol Maps beschikbaar gesteld via het ArcGIS-platform waar de deelnemers meteen mee aan de slag konden. Vooral indoor wayfinding met alle Points of Interest en de basiskaarten waren veelgebruikte services. Miguel van Bodegom, projectleider van de hackathon, benadrukte dat bij een ‘fully digital enabled airport’ locatiegerelateerde informatievoorziening middels interactieve kaarten een must zijn. Dat de deelnemers dit onderschrijven bleek al snel. Maar liefst 16 van de 22 groepen maakten gebruik van locatie-componenten in hun app. Developers.arcgis.com is het start punt voor gebruik van de API’s van Esri.

En de winnaar is…

Surf! Schiphol-topman Nijhuis reikte de eerste prijs uit aan deze groep. Ze ontwikkelden een indoor navigatie app met de beschikbare data en combineerden dit met augmented reality. Via de app krijgen passagiers notificaties, assistentie, informatie over het vliegveld en zelfs een signaal als ze naar de gate moeten gaan lopen.

Bekijk deze video voor een sfeerimpressie:

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar