Waternet kiest voor GEONIS Blaeu

“De waterketen kèn niet zonder geografische informatie”, zei Waternet al op de GIS Conferentie in 2007. Sinds de oprichting van Waternet vindt het bedrijf het belangrijk om geo-informatie eenduidig en overzichtelijk te beheren en vorm te geven. Daarom heeft Waternet onlangs de keuze gemaakt om aan de slag te gaan met GEONIS. Hiermee volgt Waternet in grote lijnen de Rijn-Oost-waterschappen, die al eerder de keuze maakten voor GEONIS Blaeu, van het consortium Esri Nederland, Royal HaskoningDHV en MUG Ingenieursbureau, als opvolger van IRIS.

Allemaal eigen systemen: verleden tijd

Het waterbeheer, de drinkwatervoorziening, de waterzuivering als ook de riolering zijn allemaal belangrijke onderdelen in de dagelijkse processen van Waternet. Al deze onderdelen hebben eigen systemen om de bijbehorende geografische gegevens te verwerken. Dat kon efficiënter, vond Waternet. Het bedrijf ging op zoek naar een nieuwe oplossing. Jan Heida, business developer bij Esri Nederland benadrukt: "Dit betekent voor de medewerkers van Waternet dat ze altijd gebruik kunnen maken van actuele en betrouwbare data - ongeacht in welke discipline ze van het bedrijf werken."

Objectgericht werken

Bij deze zoektocht werd het ‘objectgericht werken’ meteen als term geïntroduceerd om het beheer van geo-informatie onder één noemer te brengen. Na een periode van grondig onderzoek en afwegen is gekozen voor GEONIS en GEONIS Blaeu voor de gehele waterketen. Waternet zet GEONIS ook in als het beheerplatform voor de andere tak van sport: drinkwatervoorziening, riolering en waterzuivering.

2015: het jaar van de implementatie

Waternet gaat gebruik maken van het gehele ArcGIS-platform en GEONIS. Hun informatieproducten en apps worden zo voorzien van geo-informatie. 2015 wordt het jaar van inrichten, vormgeven en werken met GEONIS, zodat Waternet snel gebruik kan maken van alle mogelijkheden die het ArcGIS-platform en GEONIS bieden.