Waterschap Reest en Wieden zet ArcGIS-platform breder in

8 januari 2015

Waterschap Reest en Wieden heeft ervoor gekozen om het ArcGIS-platform nog breder binnen hun organisatie in te zetten. Door het afsluiten van een ELA (Enterprise License Agreement) kan het waterschap organisatie-breed aan de slag met ArcGIS. Met deze overeenkomst verankeren Esri Nederland en Waterschap Reest en Wieden hun jarenlange en goede samenwerking.

Beheer en onderhoud van water

Waterschap Reest en Wieden bestaat sinds 1 januari 2000. Reest en Wieden zorgt in Zuidwest- en Midden-Drenthe en Noordwest-Overijssel voor het beheer en onderhoud van het water. Het gebied dat Reest en Wieden beheert is zeer divers. Er is natuur, landbouw, bebouwing en open water. Een groot deel van het beheergebied van het waterschap wordt gebruikt voor landbouw, maar er is ook veel natuur met drie nationale parken in het gebied.

Breed inzetten ArcGIS-platform

Wolfram Schmidt, beleidsmedewerker ICT voor het waterschap ziet de overeenkomst als een grote stap voorwaarts: “Wij zijn als organisatie blij dat we nu het totale ArcGIS-platform kunnen inzetten bij onze processen. We merkten dat de traditionele oplossingen niet altijd meer voldeden, de ELA geeft ons de mogelijkheid om nieuwe oplossingen te ontdekken en te adopteren.

Jan Heida, business developer van Esri Nederland, is erg betrokken bij het waterschap en stelt dat de ELA op het juiste moment is gekomen: “Waterschap Reest en Wieden heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in data, of het nu gaat om de infrastructuur of om metingen. Nu zijn ze klaar om deze waardevolle data binnen en buiten de organisatie te gaan delen op allerlei manieren. Daar helpt de beschikking over het complete ArcGIS-platform bij.”

Gebruik van GIS

Het waterschap Reest en Wieden gebruikt al jaren ArcGIS als hun GIS-systeem. Door het afsluiten van de ELA kunnen zij de functies nog verder uitdiepen. Naast het gebruik van ArcGIS is waterschap Reest en Wieden ook één van de initiatiefnemers van GEONIS Blaeu, een flexibel informatiesysteem (gebaseerd op ArcGIS en GEONIS) voor onder meer belangrijke waterschapsprocessen, het beheer van het watersysteem, de waterkeringen, de persleidingen, de rioleringsgebieden en de uitvoering van de schouw.