WNF controleert ontbossingskaarten met app

26 augustus 2015

Waar begint een bos? Op een kaart is ‘bos’ of ‘weiland’ een duidelijk afgebakend gebied, maar in werkelijkheid is deze grens niet zo scherp. Het WNF-kantoor in het Mekongstroomgebied (Cambodja) karteerde daarom met de app Collector for ArcGIS de grenzen van het bos om zo ontbossing te meten en te monitoren.

Controleren

Ludo Nijsten, GIS-specialist van WNF Nederland, ging mee op veldwerk om zijn collega’s te trainen in het gebruik van ArcGIS in het veld. “Het doel was meetpunten te verzamelen om accurate boskaarten te maken. Die worden primair gemaakt door middel van satellietbeeldinterpretatie, maar metingen op de grond zijn noodzakelijk voor controle en correcte interpretatie. De grens van de rand van het bos is namelijk niet zwart-wit, maar geleidelijk en zelfs per gebied varieert de definitie van wat er precies onder bos word verstaan. De meetpunten op de grond helpen dus bij het maken van een nog betere kaart.

Waar sta ik op de kaart?

De collega’s in het Mekonggebied waren erg blij met de nieuwe app. “Het geeft een veel beter beeld van de nauwkeurigheid van de boskaarten. Je ziet via GPS waar je op de kaart staat: in het bos of niet. Je kijkt om je heen of het klopt maakt een foto en eventueel maak je een aanpassing.” Er is door het veldwerk een significant deel van de grens aangepast. De app Collector for ArcGIS werkt ook offline, waardoor de medewerkers van het WNF zich geen zorgen hoefden te maken over de internetverbinding. 

Meer informatie

Lees meer over de app Collector for ArcGIS

E-mail voor meer informatie naar  

Lees meer over hoe WNF gebruik maakt van ArcGIS

Ludo Nijsten geeft op de Esri GIS Conferentie 2015 in september een keynote-presentatie over hoe het WNF kaarten inzet bij de wereldwijde natuurbescherming.

Schrijf u in voor het evenement om ook deel te nemen