Zomerserie À la Carte op BNR Nieuwsradio

31 juli 2015

"Kleiner, groter, meeste, snelste. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land." Zo kondigt BNR Nieuwsradio steeds de speciale zomerserie aan die het radiostation samen met Esri Nederland maakt. Elke dag wordt er nieuws gemaakt met een kaart. Naar aanleiding van de kaart gaat een verslaggever op pad. 

Geografische oorzaak

Zo is Geldermalsen één van de gemeenten met de meeste benzinestations van Nederland. Er staan er maar liefst zestien en de verslaggever meldt: "Ik ben de snelweg nog niet af of ik heb alweer twee borden van benzinestations gezien." De gemeente Alphen-Chaam leidt als het gaat om het aantal inbraken per gemeente. Volgens burgemeester Joeri Minses speelt de ligging van de gemeente een grote rol. "Er is een grote geografische oorzaak: Alphen-Chaam ligt nabij twee grote autosnelwegen en vlakbij de grens met België. Je bent zo weg."

Onderwijssteden en Urk

Als het gaat om het aantal twintigers in een gemeente is het geen verrassing dat er veel twintigers in onderwijssteden wonen. De gemeente Urk doet er niet voor onder: maar liefst 16 procent van de Urkers is twintiger. Uit een andere geografische analyse blijkt dat de helft van alle Nederlanders op slechts vijf minuten van de snelweg woont. En de bereikbaarheid van de snelweg is voor inwoners van Noord-Brabant en Limburg beter dan die van Zuid-Holland. 

Bekijk alle onderwerpen van de zomerserie...