4 vragen aan de gemeente Leusden over hun ArcGIS Online-gebruik

15 augustus 2016

De gemeente Leusden vindt het belangrijk om inwoners te betrekken bij het gemeentelijk beleid. Zo ook bij het plaatsen van laadpalen. Ron Schimmel (werkvoorbereider) en Kees Waaldijk (geo-adviseur) van de gemeente Leusden beantwoorden vier vragen over hoe zij ArcGIS Online richting burgers inzetten

1. Waarom gebruiken jullie ArcGIS Online 

Ron Schimmel: “Onze inwoners en collega’s hebben veel geografische vragen en er is heel veel data beschikbaar; we geven dan graag antwoorden met kaarten. Het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat we ArcGIS Online gingen gebruiken.”

2. Voor welke projecten gebruiken jullie ArcGIS Online?  

Kees Waaldijk: “ArcGIS gebruiken we voor verschillende doelen. Bijvoorbeeld om vuilcontainers, gehandicaptenparkeerplaatsen en laadpalen in kaart te brengen.” Ron: “Om te bepalen op welke locaties vuilcontainers nodig zijn, moest er een locatieplan komen. Met ArcGIS heb je meteen overzichtelijk in kaart gebracht welke locaties geschikt zijn.” Kees: “Een ander belangrijk aspect is de communicatie met onze inwoners. Op een interactieve kaart kunnen we inwoners bijvoorbeeld informeren op welke locatie de verschillende soorten containers staan.”

3. Hoe betrekken jullie inwoners bij jullie projecten?  

“De laatste tijd zijn de laadpalen erg populair, geeft de geo-adviseur van gemeente Leusden aan. Als gemeente Leusden hebben we meegewerkt aan een proef: Elaad.NL. Er is nu een nieuwe samenwerking ontstaan vanuit Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-Elektrisch) tussen de provincies Noord- Holland, Flevoland en Utrecht, waarin wij kunnen participeren om gezamenlijk laadpalen in te kopen. Om duidelijk te maken op welke locaties we laadpalen kunnen plaatsen,  zetten we binnenkort 60 potentiële locaties in ArcGIS Online. Dit presenteren we vervolgens op onze website. Onze inwoners kunnen in de kaart op de potentiele locaties klikken, waardoor informatie en een foto tevoorschijn komen. Via het aanvraagformulier kunnen inwoners dan een verzoek indienen, wanneer zij graag een laadpaal in hun buurt willen krijgen.”


Bekijk een ArcGIS Online-webapp.

4. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Onze collega’s van de gemeente Leusden van verschillende afdelingen zijn hier erg positief over, omdat het ook erg duidelijk voor de inwoners is op deze manier. We willen dat inwoners goed kunnen reageren”, aldus de geo-adviseur. Ook biedt ArcGIS een functioneel platform om met ketenpartners en leveranciers samen te werken. Het zou mooi zijn als we in de toekomst integraal kunnen samenwerken met andere partijen.” De werkvoorbereider geeft aan: “Ook zijn we bezig met verkeerstellingen en sensoren die de snelheid meten en de locaties in te voeren in ArcGIS voor intern gebruik.”

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar .