Op pad met... Marcel Broekhaar van de gemeente Zwolle

Elke nieuwsbrief lopen we een stukje mee met een organisatie om te kijken hoe GIS binnen deze organisatie wordt ingezet. Deze keer gaan we op pad met Marcel Broekhaar, adviseur geo-informatie bij de gemeente Zwolle. In 5 vragen geeft hij zijn visie op de meerwaarde van geo-informatie en op hun Geo Informatie Portaal. 

Wat is je rol  in de organisatie

“Als adviseur geo-informatie houd ik me bezig met vraagstukken van de gemeente Zwolle waarbij locatie een rol speelt: hoe we dus meer inzicht kunnen krijgen door de rol van geografie. Ik overleg veel met mensen hierover en ik geef advies. Bij mijn werkzaamheden hoort ook het opdoen van innovatieve ideeën, daarom ben ik ook bezig met thema’s zoals ‘open data’ en ‘big data’.”

Hoe gebruiken jullie het ArcGIS-platform?

“We maken intensief gebruik van het ArcGIS-platform. Als basis hebben we ArcGIS for Desktop, waar onze GIS-experts vooral de voorbereidende werkzaamheden verrichten zoals het maken van webmaps. Het Geo Informatie Portaal van de gemeente Zwolle bevat een veelheid aan toepassingen van geo-informatie. Ook hebben we een portaal voor open data toegevoegd. Afhankelijk van de vraag kiezen wij het gepaste instrument. Als iemand bijvoorbeeld stappen in een workflow wil zien, gebruiken we GeoWeb, en als we informatie op een laagdrempelige manier naar buiten willen communiceren gebruiken we ArcGIS Online.” 

Welke meerwaarde biedt het geo-portaal jullie?

“Het Geo Informatie Portaal is voor onze collega’s een plek om aan te geven wat voor (informatie)producten er beschikbaar zijn. Welke informatie we aan onze inwoners aanbieden, is ook afhankelijk van de vraag. Ze vinden de kaarten op de plek waar ze het verwachten. Een kaart van de kermis vind je dus bij de informatie over de kermis.”

Om effectief vanuit de vraag te werken, ontwikkelde de gemeente het ‘OKE’-model: ‘Need to Operate’, ‘Know’ en ‘Explore’. ‘Operate’ staat voor het zelf laten werken van gebruikers met geo-informatie: kaarten maken en notities toevoegen. ‘Know’ gaat om het op maat aanbieden van geo-informatie aan partijen die vooral baat hebben bij specifieke informatie. Ten slotte staat ‘Explore’ juist voor het breed aanbieden van data waarbij je rekening houdt met het feit dat de klant vrijheid nodig heeft om zelf door de data te grasduinen. Iedere behoefte heeft zo zijn eigen geschikte instrumenten. Onze taak is om de vraag te begrijpen en daar passende data bij te vinden in een geschikte vorm.

Wie geven jullie de kaart in handen? 

“We geven enerzijds de kaart in handen van onze collega’s zodat zij interne vraagstukken kunnen oplossen. Daarnaast informeren wij onze partners (bijv. woningcorporaties en zorginstellingen) en het bestuur. Als een proces erom vraagt, maken we een kaart.

Anderzijds geven we de kaart aan onze inwoners om te informeren waar wij mee bezig zijn, maar ook om hun mening te vragen. Zo hebben we een project gedaan met de Fietspaaltjes-app. We merken dat soms de fietspaaltjes niet altijd nodig zijn. Via deze app hebben we onze inwoners mee laten denken met 2 vragen om beleid aan te passen: ‘Waar staan de fietspaaltjes precies?’ en ‘Welke fietspaaltjes zijn overbodig?’.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Op dit moment zijn we bezig met City Intelligence om te kijken hoe de stad er voor staat en waar we willen uitbouwen. We willen nog meer gebruik maken van ArcGIS-dashboards, 3D-analyses en 3D-visualisaties. We willen dit onder meer gebruiken voor het project ‘Spoor zone’, waarbij de stationsruimte opnieuw wordt ingericht. Er komt een busbaan die over het spoor heen gaat. Met 3D-analyses kunnen we bijvoorbeeld visualiseren welk effect deze busbaan heeft voor de zichtlijnen of de schaduw hiervan.”

Meer informatie

E-mail voor meer informatie naar