Digital Twin

GIS biedt een framework om Digital Twins te creëren en te integreren

An illustration of several layers of digital representations stacked vertically, including land, infrastructure, and buildings

E-book | Geografie als platform voor Digital Twins

Downloaden

Een Digital Twin, ook wel digitale tweeling genoemd, is een virtuele representatie van de echte wereld, met inbegrip van fysieke objecten, processen, relaties en gedrag. Een Digital Twin is altijd een abstractie of een model van de werkelijkheid. GIS is geworteld in de geografie, waarbij locatie ten grondslag ligt aan de integratie van allerlei soorten data. GIS helpt ons om onze wereld in kaart te brengen, en creëert dus een Digital Twin van onze omgeving.

GIS-technologie verbindt verschillende data en systemen op basis van geografische locatie om één beeld te creëren dat gedurende de gehele levenscyclus van een project kan worden geraadpleegd. GIS verbetert het inwinnen van gegevens, de integratie, zorgt voor betere visualisatie in realtime, biedt geavanceerde analyse en automatisering om voorspellingen te doen en maakt het mogelijk informatie te delen en samen te werken met anderen. Denk hierbij aan koppeling met sensoren die de status van een asset weergeven om zo het onderhoudsproces te verbeteren.

Door in een Digital Twin objecten in context te plaatsen en relaties te leggen, helpen ze om business vraagstukken sneller op te lossen.

Framework voor het creëren en integreren van Digital Twins

Onze wereld transformeert en digitaliseert in hoog tempo. Digital Twins vormen de brug tussen de fysieke en virtuele wereld. Ze verbeteren bedrijfsprocessen, verminderen risico's, optimaliseren operationele efficiëntie en verbeteren de besluitvorming door uitkomsten te voorspellen. Digital Twins bieden meer context om (ruimtelijke) opgaven op te lossen door relaties te leggen en workflows te stroomlijnen. Locatie informatie vormt de basis voor elke Digital Twin.

Ontdek meer (EN)
A virtual digital twin of a bridge construction project and related infrastructure

Elementen van een Digital Twin

Data inwinning en integratie

Digital Twins moderniseren de manier waarop organisaties gegevens inwinnen en visualiseren, data integreren en informatie analyseren.

 • Datamodellering
 • Systeemintegratie en -beheer
 • Reality capture, bijvoorbeeld met drones of point clouds
 • Aanmaken van objecten 
Een persoon die kijkt naar een virtuele 3D-weergave van een gebouw en informatie daarover

Realtime en visualisatie

Maak gebruik van realtime informatie om betere besluiten te nemen, nieuwe patronen te ontdekken of tot nieuwe inzichten te komen Dashboards en rapportages.

 • Realtime IoT (Internet of Things) integratie
 • Inzichten en analyses
 • Geavanceerde visualisatie
3D-weergave van een stad met een selectie van gebouwen gearceerd in verschillende kleuren om de ontwikkeling weer te geven

Delen en samenwerken

GIS-technologie ondersteunt slimme (‘smart’) organisaties en communities door het delen van informatie te verbeteren, datasilo's te doorbreken en de interne en externe betrokkenheid te vergroten.

 • Dynamische visuele communicatie
 • Betrokkenheid en samenwerking
 • Altijd en overal toegang tot (autoritatieve) gegevens
 • Transparantie van informatie
 • Oplevering van projecten
Twee mensen bekijken en bespreken een digitale tweeling op een scherm

Analyseren en voorspellen

Analyseer en maak nauwkeurige voorspellingen met krachtige tools op het gebied van statistiek, Machine Learning (ML), Deep Learning (DL) en Kunstmatige Intelligentie (AI).

 • Automatisering (AI/ML/DL)
 • Notebooks en modellering
 • Simulatie en scenariomodellering
 • Voorspellen
Een persoon die een digitale tweeling op een laptop bekijkt en vergelijkt met informatie op een mobiel toestel

BLOG

ArcGIS: de basis voor Digital Twins

Krijg antwoorden op veelgestelde vragen over de rol van GIS in een Digital Twin-strategie.

Lees de blog

Partners

Esri's Partner Netwerk is een rijk ecosysteem van organisaties die samenwerken om de technologie van Esri uit te breiden. Partners leveren oplossingen, content en diensten om u te helpen uw doelen te bereiken.

Previous
Next

Vraag nu een demo aan

Ontdek vrijblijvend samen met een ArcGIS-expert de meerwaarde van een Digital Twin voor uw organisatie.

Aanvragen