Anders leren, ander onderwijs #EGPP

De tijd vliegt. We zitten inmiddels op ongeveer de helft van ons programma, in module twee van het Esri GIS Professional Programma. Ik krijg regelmatig de vraag hoe dit programma dan zo anders is dan trainingen uit ons reguliere aanbod.

Wat mij als docent zo aanspreekt is de mix aan onderwerpen die we op een dag aanbieden en de mogelijkheid om op sommige onderdelen dieper in te kunnen gaan. We gaan niet alleen in op technische onderwerpen, maar ook juist op de softskills. Zo behandelen wij ook presentatietechnieken, feedbackprincipes en het stellen van de juiste vraag.

‘A day in the life’’ van het Esri GIS Professional Programma.

Vrijdag 7 februari 

We hebben vandaag meerdere onderwerpen op de agenda staan. Zoals altijd is dit een mix aan verschillende onderwerpen en leervormen. Deelnemers doen actief mee, een ‘dagje consumeren’ is er niet bij. De les wordt gevormd door een actieve wisselwerking tussen de docenten, gastsprekers en de deelnemers zelf. Vandaag beginnen met een les van gastspreker Peter van Capelleveen, Gemeente Zwolle. Peter gaat in op de rol van geografie bij gemeente Zwolle en welke veranderingen de organisatie recent heeft doorgemaakt. Hij heeft het over een andere manier kijken naar data, op een andere manier kijken naar Geo-informatie. “We moeten van het eiland af om succesvol te zijn”, vertelt hij. Hoe wordt vervolgens deze andere bril door de organisatie ontvangen?

Direct na de lunch lopen we als groep door de eerder gemaakte blogposts heen en bespreken we alvast de datasets die we nodig hebben voor ieders eindopdracht. De deelnemers schrijven tijdens deze module blogposts voor verschillende doelgroepen: hoe vertaal je technische onderwerpen. Hoe praat je mee met een veldwerker, een GIS-collega of de directie? De eindopdracht van het programma borduurt hierop verder: ga aan de slag met een relevant onderwerp voor jouw organisatie en ga voorbij de grenzen van de geo-afdeling.

In de middag krijgen we online les over Location Strategy van Esri collega vanuit Redlands, Californië: Frits van der Schaaf. Hij bespreekt de vier succesfactoren van een ruimtelijke strategie in een organisatie. Bij welke processen in de organisatie speelt locatie een belangrijke factor? Frits brengt ook de negen GIS-patronen binnen een organisatie aan de orde en vertelt hoe je voor allerlei cruciale processen informatieproducten kunt maken.

Over twee weken volgt er weer zo’n intensieve dag, dan staat de technologie centraal. We gaan kijken naar alle facetten die voorbijkomen bij de installatie en configuratie van een Base Deployment; ArcGIS Server, Portal for ArcGIS, ArcGIS Data Store en de ArcGIS Web Adapter. Vragen die worden behandeld zijn dan bijvoorbeeld: hoe kunnen we de prestaties en veiligheid van het systeem garanderen? Hoe werken al die componenten samen? Intensief, zowel voor ons docenten als voor de deelnemers. Ik kijk er naar uit!

Volgend Artikel

De belangrijkste voordelen van FME-workflows en automations in complexe architecturen

Lees dit artikel