De brug slaan tussen GIS en het design van kaarten, dat kan zo

Natuurlijk, we kunnen prachtige kaarten maken met ArcGIS Pro. Het werk van John Nelson is daar wel het bewijs van. Maar helaas, vormgevers van organisaties werken met een eigen programma (zoals de Adobe-suite) en dan maken John’s goocheltrucs in ArcGIS Pro geen indruk. De producties voor de vormgever moeten bovendien voldoen aan een specifieke huisstijl én staat de kaart niet op zichzelf: hij heeft een rol naast andere graphics. In dit geval kun je dus niet voorbij gaan aan Adobe Illustrator. Hoe breng je GIS en design zo veel mogelijk samen?

Sinds kort schuif ik vanuit Esri Nederland aan bij het Financieele Dagblad. Hierbij heb ik het voorrecht om te werken bij de infographics-redactie, waar esthetische visualisatie van data in het nieuws topprioriteit is. Elke dag worden hier prachtige staafdiagrammen, flowcharts en natuurlijk kaarten geproduceerd. De geografische analyses die ik maak zetten we om naar mooie kaarten en infographics voor in de (digitale) krant.

Voorbeeld van een van mijn producties bij het Financieele Dagblad.

Van GIS-kaart naar design-bestand

Gelukkig heb ik ervaring opgedaan met Illustrator tijdens mijn uitwisseling aan de Universiteit van Hawaii, waar ze naast goede golven voor het surfen ook het vak Map Design and Production aanboden. De meeste projecten die ik daar maakte kwamen niet uit een GIS en ik wist al snel waarom.

De professor vond het omzetten van een kaart vanuit ArcMap naar Illustrator altijd een gedoe. Of je het nu als .ai of als .pdf exporteerde, het lukte hem niet om de lagen precies kloppend te krijgen en er verder mee te werken. En binnen ArcGIS Pro kan er niet eens meer naar .ai geëxporteerd worden! Het omzetten van een GIS-kaart naar een Illustrator-project kost de meeste vormgevers veel tijd. Wat overigens voor het handmatig digitaliseren van kaartlagen binnen Illustrator ook geldt…

Perfecte brug

Gelukkig is Esri met een oplossing gekomen. Er werd een extensie voor Illustrator ontwikkeld, waarmee eenvoudig meerdere vector kaartlagen toegevoegd kunnen worden. ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud, want zo heet de extensie, sloeg zo ook voor mij de perfecte brug tussen mijn innerlijke GIS-skills en graphic designer-hart.

Hoe het werkt? Als ik mijn analyses heb uitgevoerd in ArcGIS Pro of Online, kan ik via de extensie mijn werk eenvoudig inladen in Illustrator. Dit met een perfect georganiseerde laag en alle vrijheid om nu mijn kaart met de vele Illustrator tools op te maken.

De workflow binnen de extensie. Links: Het Mapboard waar de extent en schaal van de kaart zijn in te stellen. Midden: Preview-modus waarin alle lagen zijn toe te voegen en de opmaak is te veranderen. Rechts: De kaart die ingeladen is in Illustrator.

Gebruik maken van heel veel publieke kaarten

Als je alleen vormgever bent en je je een groentje voelt met GIS (zoals 90 procent van mijn medestudenten op Hawaii), kun je ook eenvoudig vectordata inladen met een complementair account. Hiermee heb je toegang tot alle publieke datasets die op ArcGIS Online staan (of door een collega daar wordt gedeeld) en bespaar je heel veel tijd door niet te hoeven zoeken of te digitaliseren. Verder kun je ook alvast wat aan de opmaak van je lagen doen, labelling aanpassen en zelfs nog content filteren naar de focus van de kaart.

De juiste visualisatie van ruimtelijke data wordt steeds belangrijker in een context waar mensen kritisch zijn op de content die ze voorgeschoteld krijgen. De extensie Maps for Adobe Creative Cloud maakt het mogelijk om sneller een fraaie kaart te maken voor elke doelgroep en stijl.

ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud downloaden kan via de pagina van Adobe Exchange. E-mail voor vragen of het uitwisselen van ervaringen naar contact@esri.nl.

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel