Een kijkje in de ontwikkelingen die Augmented Reality & GIS doormaken

Mensen komen in hun leven steeds meer toepassingen met Augmented Reality (AR) tegen. In het bedrijfsleven vindt deze techniek maar langzaam zijn weg. Dat komt vooral omdat AR nog volop in ontwikkeling is. Waar staan we nu? Hoe werken AR en GIS samen? En welke mogelijkheden liggen er voor het oprapen?

Onderzoek naar in- en uitzoomen in een AR-app met geodata

Als student Geomatics (TUDelft) leerde ik al ontzettend veel over GIS-onderwerpen als sensing technologies, geoDBMS, indoor positioning, Data Analysing & Visualisation en meer. Maar naast het hebben van deze kennis, is het belangrijk om deze in de praktijk te kunnen brengen en ervaring op te doen binnen het bedrijfsleven. Zo kwam ik bij Esri terecht als AR/VR-stagair.

Tijdens de stage heb ik een wetenschappelijk onderzoek gedaan, om me te verdiepen in de mogelijkheden van Augmented Reality met betrekking tot GIS. Tijdens het doen van literatuurstudie, kwam ik erachter dat veel AR-apps met geo-data vanuit een first-person view worden getoond. Hierdoor wordt de gebruiker belemmerd in de hoeveelheid data hij kan zien. Zo werd dit de invalshoek van mijn onderzoek: het in- en uitzoomen in een AR-app met geodata. Zodat de gebruiker kan bepalen hoeveel data hij van een bepaald gebied wil zien. Het achterliggende doel was om een applicatie te maken met een bèta-versie van de ArcGIS Runtime SDK. Aangezien ik nog geen ervaring had met het ontwikkelen van applicaties en slechts de basis van programmeren beheerste, leek dit een hele uitdaging te worden.

ArcGIS Runtime SDK: laagdrempelig

Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat Augmented Reality een ondersteunende rol kan spelen bij het visualiseren van geo-data. De techniek achter AR is nog in ontwikkeling, waardoor er afhankelijkheid is van tools als ARKit en ARCore, maar ook van de nauwkeurigheid van GPS en Wifi voor het bepalen van de locatie. Desondanks kon ik met de ArcGIS Runtime SDK voor iOS een applicatie maken die geo-data visualiseert.

Wat deze kon? Ik kon via AR van de GPS-locatie allerlei soorten geo-data – van ondergrondse kabels en leidingen tot aan nieuwbouwplannen en BIM – in 3D tonen op het scherm van mijn device. Het mooie van de ArcGIS Runtime SDK is dat op een niet al te ingewikkelde en laagdrempelige manier een Augmented Reality-app is te ontwikkelen. Dure smartglasses zijn niet nodig; je kunt de app zo openen op een smartphone of tablet.

Antwoorden op vraagstukken

Dit biedt allerlei mogelijkheden voor antwoorden op uitdagen en problemen in de echte wereld. Tijdens het graven kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de ligging van ondergrondse kabels en leidingen. Op deze manier kunnen ongevallen en graafschade voorkomen worden. Een andere toepassing is het interactief tonen van nieuwbouwplannen, van bouwkundige constructies tot stedelijke gebieden. Een AR-app maakt het mogelijk om deze data in hun werkelijke context te plaatsen en analyses te doen, nog voordat ze gerealiseerd worden.

 

En hoe ik de stage heb ervaren? Al snel merkte ik dat Esri een heel levendige organisatie is en dat je, ook als stagair, meteen meedoet. Zo is het mogelijk om roadshows, presentaties en workshops bij te wonen, waardoor je zowel de organisatie als de software beter leert kennen. Daarnaast had ik collega’s om me heen die ontzettend veel weten over het ArcGIS-platform en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Eén van de hoogtepunten van mijn stage waren de presentaties die ik zelf mocht geven. De eerste was voor studenten uit Wageningen die op bezoek waren en de tweede tijdens de Geomatics Day op de TU Delft. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door studiegenoten en het thema ‘Innovative Applications of Geomatics‘ sloot goed aan op mijn onderzoek. Als afsluiter mocht ik mijn onderzoek nog een keer presenteren voor collega’s. Dit was tijdens onze maandelijkse bijeenkomst, de Esri-U. Nu, bijna 5 maanden later, is het einde van de stage in zicht en kijk ik terug op een hele leerzame en gezellige tijd!

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel