Een unieke Esri User Conference

De Esri User Conference is uniek dit jaar zoals het gehele jaar uniek is. Vanwege COVID-19 is de Esri User Conference voor het eerst volledig virtueel. San Diego is stil dit jaar. Niemand hoeft dit keer te vliegen om het helemaal mee te maken. Een mooie kans voor iedereen die al eens naar een User Conference had willen gaan om nu toch te kunnen deelnemen, gewoon vanuit Nederland. De conferentie was al heel groot met zo’n 19.000 bezoekers, maar dit aantal valt in het niet met een vervijfvoudiging van het aantal inschrijvingen voor deze editie.

Ik was daarom heel benieuwd of een virtuele conferentie kan werken. Je gaat natuurlijk niet alleen voor de presentaties. Je gaat er ook heen om mensen te ontmoeten, om op een beurs rond te lopen, om direct te spreken met de product teams over ontwikkelingen in de software en natuurlijk om dat typische Esri-gevoel te krijgen door volledig ondergedompeld te worden in een warm bad van enthousiastelingen.

We hebben nu de eerste dag erop zitten en ik moet zeggen dat ik dat Esri-gevoel zeker heb meegekregen. Ook virtueel kun je mensen ontmoeten, je vindt elkaar zelfs makkelijker zonder hele einden te dwalen door het grote conferentiecentrum. Er is een beurs, de Expo, waar je een virtuele stand kunt bezoeken en met de standbemanning kunt spreken. Net als in het echt is er een MapGallery waar je kaarten van anderen kunt bekijken. Je kunt in chatvensters direct communiceren met de sprekers in de sessies. Je kunt ook later kijken omdat alles opgenomen wordt. En er zijn zelfs virtuele goodies die je kunt downloaden in je virtual swag bag.

Sommige onderdelen zijn vertrouwd: keynote Jack Dangermond
Als vanouds startte de eerste dag met de presentatie door Jack Dangermond over het werk van ArcGIS-gebruikende organisaties, de visie van Esri, de strategie achter het ArcGIS-platform en de nieuwe ontwikkelingen in de software. En alhoewel Jack tegen een lege zaal praatte voelde het direct vertrouwd. Met het thema “Interconnecting Our World” zette Jack zijn visie uiteen op de kracht van geografie. Geografie verbindt de wereld, organisaties, technologie, software en vooral mensen. Dat is opnieuw duidelijk geworden in deze bijzondere tijden. Het is daarom niet vreemd dat juistde Johns Hopkins University de Making-a-Difference-Award heeft gekregen. De universiteit heeft met haar COVID-19 dashboard laten zien dat geografie belangrijk is om data impact te kunnen geven. Zoveel impact zelfs dat wereldwijd honderden lokale versies van dit soort dashboards zijn gemaakt om mensen het juiste beeld te geven en met elkaar de juiste dingen te doen.

Technologie helpt daarbij. Technologie maakt het mogelijk om middels webservices onderliggende data met elkaar te verbinden en de juiste informatie in de vorm van steeds innovatievere kaarten, dashboards, StoryMaps en 3D-werelden laagdrempelig aan iedereen aan te bieden. Technologie maakt het mogelijk om dit te doen met steeds meer data, met complexere data analyses, met dynamischere cartografie, vaak realtime en volledig geïntegreerd met andere platformen. Deze nieuwe technologie leidt tot de steeds verdere ontwikkeling van de “geospatial infrastructure”. Deze op webservices gebaseerde geografische infrastructuur helpt organisaties met de transformatie naar het anders omgaan met informatie en daarmee de transformatie van die organisaties zelf.

Demo’s vanuit het Experience Center
Jack heeft, ondersteund door demonstraties, een overzicht gegeven van de nieuwe ArcGIS-ontwikkelingen, voor velen het hoogtepunt van zijn presentatie. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is het volledig cloud-native worden van ArcGIS. Hier is veel vraag naar bij veel van onze gebruikers. Op verzoek van velen heeft Jack ook een nieuwe mobiele app aangekondigd waarin het werken met geografie op een smartphone of tablet wordt geconsolideerd in één app. Iets waar nu nog meerdere apps voor gebruikt worden. Speciaal voor ontwikkelaars die niet uit de GIS-wereld komen, komen er vereenvoudigde API’s waarmee een ontwikkelaar die geen specifieke GIS-kennis heeft mee uit de voeten kan.

Voor mij zijn de live demonstraties tijdens een plenaire presentatie altijd een reden om op het puntje van mijn stoel te gaan zitten. In dit virtuele jaar was ik benieuwd of dat zoals gewoonlijk op hetzelfde podium zou gebeuren als waarvan Jack presenteert. Om de juiste afstand te kunnen houden is hier niet voor gekozen. Alle demonstraties kwamen vanuit een andere ruimte in het hoofdgebouw op de Esri-campus, het Experience Center. Alle drie de demonstraties, de nieuwe Mapviewer, voxels in ArcGIS Pro en suitability-analyses in ArcGIS Pro, laten indrukwekkende nieuwe ontwikkelingen in de software zien.

Nog veel meer de komende dagen
Anders dan in andere jaren is er voor gekozen de plenaire dag op te delen in kortere plenaire presentaties verdeeld over drie dagen. Dit heeft voordelen. Je hoeft niet een hele dag stil te zitten achter je beeldscherm. Daarnaast is dit perfect om de conferentie te volgen op verschillende plekken in de wereld zonder dat je het heel laat of heel vroeg hoeft te maken. De rest van de dag kun je vooraf of achteraf de Expo bezoeken, technische workshops doen of gebruikerspresentaties volgen. Ik kijk uit naar de rest van de conferentie!

Wist je dat je de plenaire sessies terug kunt kijken via Youtube?

Volgend Artikel

De beste projectlocaties te vinden in ArcGIS

Lees dit artikel