Esri’s zomerstagiair vertelt (1)

Tijdens mijn studie Geo Media & Design (HAS Hogeschool) heb ik al drie keer een fulltime stage gelopen. Ik heb er veel van geleerd. Eén van deze stages was bij Esri Canada in Toronto. Deze stage beviel mij toen zo goed, dat ik graag wilde ervaren hoe het is om bij Esri Nederland stage te lopen. Er was alleen één probleem: ik had geen stagemogelijkheden meer over tijdens mijn studie…  De oplossing: een 7-weekse zomerstage!

Bij een zomerstage hoef ik geen verantwoording te doen richting de school over de stageperiode, de stageproducten en het functioneren. Dat biedt veel meer tijd om te focussen op het leerproces en op de resultaten. Het feit dat bij een stage het leerproces centraal staat vind ik erg belangrijk. Dat is bij Esri dan ook zeker het geval.

 

Eerste indruk

Door mijn eerdere stage ben ik natuurlijk enigszins gewend om bij Esri stage te lopen, en ken ik de Esri-organisatie al goed. Toch zijn enkele dingen net iets anders:

De werkvloer ziet er bijvoorbeeld enigszins anders uit. Waar ze bij Esri Canada nog veel in ‘cubicles’ werken, zijn er bij Esri Nederland meer kantoorruimtes. Hierdoor voelt de werksfeer nét iets anders: de ruimte bij Esri Nederland is veel opener, waardoor je makkelijker met iemand een praatje maakt op de gang. Wel heerst er bij beiden een open-deur-policy, waarbij je iedereen vrijwel altijd aan kan spreken. Ik merk dat ik als stagiair meteen meetel. Er is een hele open sfeer, waardoor ik me vanaf de eerste stagedag al prettig voelde. En ik ben meteen lid geworden van EsriFun, de personeelsvereniging.

Aan de slag met 3D tijdens mijn stage

Net als bij Esri Canada focus ik me tijdens deze zomerstage op 3D. Ik heb in Canada veel gewerkt met ArcGIS Pro en Esri CityEngine, waardoor ik heb gezien wat voor mogelijkheden deze programma’s te bieden hebben. Bij Esri Nederland zal ik dit verder toepassen, mede door een onderzoek te doen naar innovatieve projecten met 3D-GIS en Building Information Modelling (BIM). De grootste vraag is hoe de complexe 3D-modellen van gebouwen gebruikt kunnen worden in de GIS-wereld.

Na de aankondiging van de samenwerking tussen Esri en Autodesk, wordt deze combinatie van 3D GIS en BIM een stuk eenvoudiger, waardoor er waarschijnlijk meer van dit soort projecten op zullen komen. Mijn doel is om deze projecten te vinden. Dit ga ik doen door professionals in het binnen- en buitenland te vragen naar bekende of onbekende openbare 3D-projecten. Ook zal ik met deze professionals in gesprek gaan over hun ervaringen met 3D GIS en BIM.

Bron: http://3dcampus.arcgis.com/EsriCampusViewer2017/

Veel mensen vinden het enigszins gek dat ik een stage ben gaan lopen in de zomervakantie en vragen mij dan ook: heb jij geen behoefte aan vakantie? Dat zeker wel, maar een stage lopen vind ik leuk en leerzaam, vakantie houden doe ik later wel! In een aantal blogs deel ik mijn ervaring!

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel