Esri’s zomerstagiair vertelt (2)

Welke mooie toepassingen van 3D zijn er in het buitenland als het gaat om Building Information Modelling (BIM)? Deze vraag was onderdeel van mijn zomerstage bij Esri Nederland. Ik kwam in contact met een aantal internationale 3D GIS en BIM-professionals en deed verassende inzichten op. Deze deel ik in dit blog.

Bron: CityEngine 2017 Highlight Reel

Input van internationale professionals

Voor mijn onderzoek ben ik in gesprek gegaan met enkele 3D GIS en BIM-professionals van over de hele wereld die bekend waren bij Esri Nederland of die via-via konden worden benaderd. Ze wonen en werken in landen als Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Ik heb met 8 mensen gemaild en met 4 mensen geskypet. Hun input was erg nuttig.

Eerste stappen

Drie vragen stonden centraal. In eerste instantie vroeg ik wat zij zelf deden met 3D GIS en BIM. De meesten bleken nog niet veel met BIM te werken. Enkelen waren al wel bezig met het importeren van BIM-modellen in ArcGIS Pro, wat makkelijker is geworden met de laatste release van ArcGIS Pro (2.2), maar hier bleef het voorlopig bij. Iedereen was wel zeer geïnteresseerd in BIM, wat steeds meer in opkomst is.

Geografische impact van ontwikkelingen

Daarnaast vroeg ik waarom 3D werd gebruikt. De twee toepassingen die het meest worden geassocieerd met 3D GIS zijn Line-of-Sight analysis en Shadow analysis. Welke zijn er nog meer? Geodesign is een methode in opkomst. Dit betekent dat planologie wordt gecombineerd met de geografische impact die ontwikkelingen hebben. Tijdens mijn onderzoek ben ik deze toepassing een aantal keer tegen gekomen in de vorm van 3D-modellen van steden. 3D is voor overheden namelijk een mooie manier om nieuwe (stedelijke) ontwikkelingen met burgers en betrokken te communiceren. Esri CityEngine is hiervoor een erg mooie tool.

Lees meer

Veel BIM-modellen niet openbaar

Ten slotte vroeg ik mijn contactpersonen of ze bekend waren met projecten op het gebied van 3D GIS en BIM. Ik heb een aantal mooie voorbeeldprojecten toegestuurd gekregen. De meeste BIM-modellen zijn echter niet openbaar. Dit omdat veel van de projecten waar BIM-modellen voor worden gebruikt grote impact hebben op de publieke leefbaarheid. In deze modellen staat dan ook veel informatie over bouwwerken in de publieke ruimte. Wanneer iedereen inzicht zou hebben in deze informatie, zou dit voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Dit heeft men natuurlijk liever niet, daarom worden deze modellen enkel gebruikt in demo’s om zo de informatie te communiceren met betrokkenen.

Wanneer worden BIM-modellen publiek?

Wel bleek dat, in voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, het doel is om deze BIM-modellen uiteindelijk openbaar te maken. Dit zal in zekere mate gebeuren wanneer de projecten zijn afgerond. Hier zullen echter nog enkele maanden of zelfs jaren overheen gaan. In mijn volgende blog ga ik meer in op de resultaten van het onderzoek en de conclusies!

Veel mensen vinden het enigszins gek dat ik een stage ben gaan lopen in de zomervakantie en vragen mij dan ook: heb jij geen behoefte aan vakantie? Dat zeker wel, maar een stage lopen vind ik leuk en leerzaam, vakantie houden doe ik later wel! In een aantal blogs deel ik mijn ervaring!

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel