Esri’s zomerstagiair vertelt (3)

In dit laatste blog van drie over mijn zomerstage deel ik de resultaten van mijn onderzoek naar 3D GIS en Building Information Modelling (BIM). In dit onderzoek ging ik op zoek naar voorbeelden van 3D GIS en BIM-projecten in het buitenland.

Het contact

Om input te krijgen voor mijn onderzoek heb ik geskypet met een viertal internationale professionals. De vraag die centraal stond was of ze bekend waren met 3D GIS en BIM-projecten in hun land. Voornamelijk in Canada en het Verenigd Koninkrijk waren er enkele projecten die gebruik maakten van 3D GIS en BIM. De andere landen waar ik mee heb gemailed en geskypet deelden ook GIS-projecten waar BIM in werd gebruikt, maar het gebruik hiervan was niet altijd duidelijk zichtbaar. De voorbeelden die ik daarom in dit blog uit wil lichten zijn de twee voorbeelden uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Verenigd Koninkrijk: High Speed Two

In het Verenigd Koninkrijk wordt BIM onder meer gebruikt in het project High Speed 2, ofwel HS2. In dit project worden het noorden en zuiden van het land verbonden door een nieuw spoorwegnetwerk. Het nieuwe spoorwegnetwerk zal Londen met Leeds en Manchester verbinden. Dit project is het vervolg op High Speed One, wat Londen met de kanaaltunnel verbond.

BIM wordt binnen dit project ingezet om de nieuwe stations te ontwerpen en in te tekenen. Daarnaast zal een groot deel van het spoorwegnetwerk door tunnels of onder het landniveau lopen, om zo de natuur het beste te beschermen. Om dit goed in kaart te brengen worden BIM modellen gebruikt om de tunnels en passages te modelleren. Om deze reden wordt ook gebruik gemaakt van 3D GIS.

Lees hier meer over

Bron: Theb1m.com

Canada: Intelligent Systems for Sustainable Urban Mobility (ISSUM)

BIM wordt in Canada onder meer gebruikt in het ISSUM-project. In dit project wordt de campus van de York University in 3D-GIS nagemaakt, om zo vluchtroutes te kunnen simuleren en te analyseren. Hier is het van belang dat de verdiepingen en obstakels binnen elk gebouw zijn opgenomen. BIM-modellen bevatten de benodigde gedetailleerde informatie.

Uiteindelijk wordt dit project op grotere schaal toegepast in Canada, om zo een bijdrage te leveren aan een betere leefbaarheid en beweegbaarheid in stedelijke gebieden in Ontario, Canada.

Lees verder

Bron: Esri Canada

Conclusie

In het buitenland is er, net als in Nederland, al veel als het gaat om Building Information Modelling in combinatie met GIS. Echter blijkt dit in landen als Canada, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op een ander niveau. Daarom is het ook van belang om de ontwikkelingen in deze (maar ook andere!) landen te blijven volgen, om hier vervolgens zelf op in te spelen.

Een issue is dat BIM-modellen vaak niet openbaar zijn. Dit komt door de aard van de projecten. Echter heb ik van enkele internationale contactpersonen gehoord dat er over een maand of zes meer GIS-BIM modellen openbaar zullen zijn, die kunnen dienen als voorbeeld. Het is dan ook maar afwachten op wat er openbaar wordt gemaakt tegen die tijd. Eén ding weet ik wel: ik kijk er naar uit!

Bekijk de volledige resultaten van mijn onderzoek in een StoryMap

Veel mensen vinden het enigszins gek dat ik een stage ben gaan lopen in de zomervakantie en vragen mij dan ook: heb jij geen behoefte aan vakantie? Dat zeker wel, maar een stage lopen vind ik leuk en leerzaam, vakantie houden doe ik later wel! In een aantal blogs deel ik mijn ervaring!

Volgend Artikel

Boek essentiële tijdswinst vanuit je dekkingsplan en KVT-kaart

Lees dit artikel