Even over de ArcGIS Online-update van december en de nieuwe versie van Collector for ArcGIS

Naast alle Sinterklaascadeaus kunnen ArcGIS-gebruikers deze week ook 2 Esri presentjes ‘uitpakken’: de ArcGIS Online-update van december én op iOS de nieuwe versie van Collector for ArcGIS. Naar beiden heb ik enorm uitgekeken. Dit omdat ik verwacht dat de nieuwe mogelijkheden het veldwerkproces van elke organisatie significant kan verbeteren!  

Meer type gebruikers 

Eerst ArcGIS Online: vanaf nu is er keuze uit meer type gebruikers, User Types genoemd. Naast de bekende Level 1 en Level 2-gebruikersniveaus (nu het User Type Viewer en Creator) zijn 3 nieuwe toegevoegd. Een artikel hierover legt uit hoe dit werkt.  

In ArcGIS Online kunt u nu per webmap aangeven of deze wel of niet in de app Collector for ArcGIS is te gebruiken, u doet dit door middel van een vinkje, onderaan het instellingentabblad van de webmap. Zo kunt u beter aangeven over welke kaarten veldwerkers kunnen beschikken. 

 

De nieuwe versie in een nieuwe app 

Dan de nieuwe Collector for ArcGIS-app. Belangrijk om te weten is dat de nieuwe versie ook echt als nieuwe app verschenen is. Als u niets doet, verandert er dus (bijna) niets. Enkel de naam van de app is anders, namelijk ‘Classic’. U kunt dus eerst de gevolgen van het werken met de nieuwe app onderzoeken, voordat u overstapt op de nieuwe app. De Classic-app wordt niet verder doorontwikkeld, maar blijft voorlopig gewoon beschikbaar in de App Store!  

 

De ‘Classic’ en de nieuwe Collectorapp (links) en de nieuwe interface (rechts) 

Als je het mij vraagt: het is echt een hele mooie app geworden! En boordevol nieuwe functies, waaronder: 

Automatisch synchroniseren bij offline inzetten 

De in mijn ogen belangrijkste verbetering heb ik nog niet eens genoemd: de verbeterde offline mogelijkheden! Met de oude app, moesten veldwerkers zelf een gebied en een detailniveau aangeven om offline te gaan werken en waren ze zelf verantwoordelijk voor het synchroniseren van de data. Beiden zijn nu niet meer nodig.  

U kunt van te voren een offline gebied definiëren en de app kan automatisch synchroniseren, bijvoorbeeld elke 15 minuten. Voor de meeste veldwerkprocessen maakt dat kwartiertje niet uit. En mocht de veldwerker ergens geen ontvangst hebben, wordt de data bij de volgende synchronisatie alsnog verstuurd. 

Lees meer over de ArcGIS Online-update van december

Ik hoop dat u net zoveel kansen ziet als ik met de nieuwe Collector-app en de ArcGIS Online-update. Hoe verbetert dit voor u en uw organisatie het veldwerkproces? 

Voor vragen of opmerkingen, neem contact met ons op via contact@esri.nl

Volgend Artikel

Processen automatiseren in ArcGIS – wat, wanneer en hoe?

Lees dit artikel