Faalkosten terugbrengen begint bij het bronbestand

De correcte informatie op een begrijpelijke manier bij de juiste mensen krijgen. Hoe doet u dat eigenlijk? Als customer succes manager bij Esri Nederland krijg ik dagelijks allerlei vragen die terugleiden naar dit onderwerp: informatiemanagement. In deze blog neem ik u mee in het belang van informatiemanagement en hoe GIS daaraan bijdraagt.

Fluisterspel
Om het belang van informatiemanagement aan te duiden neem ik u mee terug naar de basisschool. Voor de meesten van u is dat al even geleden, maar u kunt zich vast nog het fluisterspel herinneren. Een groepsspel waarbij er een vooraf bepaalde zin moet worden doorgefluisterd. Elke keer dat een deelnemer de zin doorfluistert verandert de zin een klein beetje. Aan het eind van de keten kan er zomaar een heel andere zin worden uitgesproken. Met andere woorden; de informatie is onjuist.

Onjuiste informatie, grote gevolgen
In ons professionele leven gaat het, hoe knullig ook, niet anders. Terwijl er belangrijke beslissingen genomen worden op basis van de informatie die we tot ons krijgen.

Stelt u zich eens voor dat bij het uitvoeren van een boomveiligheidscontrole de resultaten aan de verkeerde boom gekoppeld worden. Niet alleen wordt er mogelijk een gezonde boom gekapt. De zieke en wellicht gevaarlijke boom blijft staan. Tijdens een storm kan dit grote gevolgen hebben. Denk aan materiele schade maar ook voor een toevallige voorbijganger zijn de gevolgen niet te overzien.

ArcGIS-portaal
Bij Esri gebruiken we daarom het ArcGIS-portaal. In dit portaal wordt alle informatie afkomstig van het originele bronbestand direct opgeslagen. Het portaal is de kern van de GIS-omgeving, waaruit nieuwe informatieproducten worden ontwikkeld. Door de gehele organisatie te laten werken met bestanden uit het ArcGIS-portaal wordt voorkomen dat er met foutieve data wordt gewerkt. Echter vereist dit wel dat het portaal wordt beheerd, zodat de datakwaliteit up-to-date blijft. De vragen die ik dus aan u wil stellen zijn:

Hoe gaat u om met informatiemanagement van geografische data?

Bent u bekend met het laaghangende fruit waardoor u met kleine stappen meerwaarde haalt uit uw huidige inrichting?

Expertscan portaalbeheer
De antwoorden op deze vragen zijn voor iedere organisatie net weer iets anders. Uw organisatie is immers uniek. Met deze reden heeft Esri de Expertscan portaalbeheer geïntroduceerd. Met de Expertscan portaalbeheer analyseert een portaalexpert van Esri Nederland in één dag uw inrichting. Met als resultaat concrete aanbevelingen om uw portaal te optimaliseren, die indien mogelijk direct worden geïmplementeerd. Zo weet u direct welke stappen u het beste kunt zetten om met uw huidige inrichting informatiemanagement te verbeteren.

Volgend Artikel

Werken bij Esri Nederland: zijn wie je wil zijn

Lees dit artikel