Geavanceerd editen in een utility-netwerk

Het editen van assets kan nu via een desktopapplicatie en met toekomstige ArcGIS Utility Network Management-extensie releases ook via web en mobiele apps in het veld. Editen is een cruciaal proces in het actueel houden van een assetregister. Bijvoorbeeld bij een uitbreiding van een netwerk, op het hoofdnetwerk of op de aansluitingen. Editen gebeurt ook als er renovaties worden uitgevoerd en binnen stations componenten worden vervangen en installaties uitgebreid. Kortom: assets en netdelen doorlopen een levenscyclus, waarvan ze een groot gedeelte as-built zijn.

Edit Templates

Onlangs is binnen het ArcGIS-platform het Utility Network Management gelanceerd. Een ‘toekomstbestendig raamwerk’ voor de utility- en telecommarkt. De eerste release hiervan biedt veel effectieve functies ter verbetering van het editingproces. Om in een utility-netwerk assets op te voeren, biedt Esri al langere tijd voorgedefinieerde Feature Edit Templates. Binnen ArcGIS Pro zijn nu ook Group en Preset Templates te definiëren en gebruiken. Utility-bedrijven zullen hiermee hun voordeel opdoen bij het beheren van de netwerken.

Met de Group Template is het mogelijk een volledige aansluiting in een waternet of gasnet met één functie te plaatsen – het maakt daarin gebruik van alle constructiemogelijkheden om een aanboring op de hoofdleiding, de aansluitleiding of wellicht een dienstkraan op de aansluitleiding met een vast offset afstand van de aanboring en een aansluitpunt (bij de klant).

Een Preset Template werkt iets anders en heeft ook een andere functie. Hiermee kunnen uitstekend stations met hun volledige lay-out, of delen daarvan, zoals een installatie(deel) in een keer worden opgevoerd. Er wordt als het ware een bibliotheek van ‘station samenstellingsblokken’ opgebouwd voor herhaald gebruik.

Twee Preset Templates: respectievelijk voor een MS-installatie en voor een LS-installatie.

Connectiviteit en associaties

Esri heeft in de ArcGIS Utility Network Management-extensie een connectiviteitsmodel gecreëerd, om netwerk topologie te ondersteunen. Naast de traditionele expliciete of geometrische connectiviteit kan nu ook impliciete connectiviteit worden toegepast. Dit resulteert in netlogica over niet geometrisch verbonden assets.

In onderstaande figuur zijn de drie type connectiviteitsregels als properties zichtbaar van het utility-netwerk-datatype.

Wat nieuw is, is dat ook alle snapping-regels werken volgens het onderliggend connectiviteitsmodel. Waardoor de gebruiker geen verkeerde componenten of leidingen aan elkaar kan aansluiten.

Impliciete connectiviteit maakt het mogelijk twee of meer puntobjecten met elkaar te verbinden, die netlogisch verbonden zijn. Een voorbeeld kan zijn om de ondergrondse kabels te laten aansluiten op stationscomponenten, of een aantal flataansluitpunten aan het netwerk koppelen.

Twee nieuwe vormen van associatie bij het editen zijn de Container Association en de Structural Association. Wat doen deze associaties? De Container Association maakt het mogelijk om een Container view modus te openen, bijvoorbeeld voor een station en daarmee alle componenten, die daarbinnen gemuteerd worden meteen onderdeel te maken van de container, ook weer onder controle van de gedefinieerde containment-regels. Een Structural Association zou bijvoorbeeld kunnen bestaan tussen alle elektrische geleiding componenten, die zich in de mast bevinden en de ondersteunende mast zelf (structure).

Attribute Rules

Om de controle over edits nog verder te verhogen, heeft Esri Attribute Rules geïntroduceerd. Attribute Rules worden met Arcade opgezet en werken door het gehele platform heen. Door het toepassen van deze regels, die als insert, update of delete triggers werken is nog meer verfijning mogelijk. Dit kan bij het berekenen van nieuwe attribuutwaarden of in het checken en valideren van attribuutwaarden.

plaatje 3

Type van Attribute Rules die al worden ondersteund (groen), en wat er nog gaat komen.

Een betrouwbaarder netwerk

Door een aantal krachtige mogelijkheden toe te voegen aan het editen door Esri, zullen er minder incorrecte handelingen worden verricht, waardoor er een betrouwbaar utility-netwerk ontstaat en behouden blijft. Het volgende blog verdiept netwerken, met name door gebruik te maken van het nieuwe trace frame work.

Dit blog is het tweede uit een serie van vijf blogs, geschreven door Gert van Dijk. Hij is business developer utilities bij Esri Nederland. Gert heeft al 30 jaar ervaring in de sector en nu 10 jaar werkzaam bij Esri Nederland. Hiervoor was hij werkzaam bij GE en Siemens. In een eerder blog is de Esri Utility Network Management-extensie geïntroduceerd als een oplossing voor assetregistratie. In deze en volgende blogs worden de functionele ontwikkelingen belicht. Het volgende blog verdiept netwerken, met name door gebruik te maken van het nieuwe trace frame work.

Wilt u meer weten over de ArcGIS Utility Network Management-extensie? Schrijf u dan in voor de Esri GIS Tech op dinsdag 10 april via deze link. Hier zullen Gert van Dijk en zijn Amerikaanse collega Tom Brown, die aan de wieg stond van de ontwikkeling van de extensie, een presentatie geven.

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel