Drones bieden een geweldige mogelijkheid om vanuit de lucht foto’s en video’s te maken van landschappen en afgelegen gebieden, of tussen de gebouwen van steden te vliegen. Maar de dronebeelden kunnen ook geanalyseerd worden voor andere doeleinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om eigen luchtfoto’s te maken, 3D-modellen samen te stellen of de vegetatie op een akker te analyseren. Maar hoe maakt u deze luchtfoto’s? Wat heeft u nodig om 3D-modellen te creëren en wat zijn de analysemogelijkheden? In deze blog ontdekt u de mogelijkheden van het verwerken van dronebeelden binnen ArcGIS.
Drone toepassingen
Allereerst is het goed om te bedenken wat u van plan bent te doen met de dronebeelden. Om u een idee te geven van verschillende toepassingsmogelijkheden is hieronder een fictieve casus beschreven met daarin de mogelijkheden toegelicht.
Bekijk hier meer inspiratie en voorbeelden van drone toepassingen.
In de oceaan ligt een klein eiland en daarop staat een vuurtoren. Het eiland is lastig te bereiken en er kan slechts één kleine boot worden aangelegd. De gemeente, verantwoordelijk voor het onderhoud van dit eiland, heeft de opdracht gegeven om het eiland in kaart te brengen. Daarnaast vraagt de gemeente een advies over de noodzaak om de vuurtoren op te knappen en of de vegetatie op het eiland toereikend is om de biodiversiteit op peil te houden.
Om deze vraag van de gemeente te beantwoorden neem ik u mee in de stappen die ik zou nemen om tot een passend advies te komen. Met dronebeelden en technologie van Esri creëer ik verschillende resultaten die inzichten geven voor de verschillende vragen van de gemeente.
- De eerste stap is het maken van een 2D-weergave van het eiland. Hiervoor laat ik de drone foto’s maken van het eiland zodat deze in de software aan elkaar geplakt kunnen worden om een omvangrijke luchtfoto (orthomozaïek) van het eiland te maken. Het in kaart brengen is al gelukt! Het is ook mogelijk om een 3D-weergave van het eiland te genereren.
- Om te adviseren of er onderhoud nodig is aan de vuurtoren geeft een 3D-model van de vuurtoren goed inzicht. Hiervoor maakt de drone opnames door de vuurtoren vanuit verschillende hoeken vast te leggen. Dit noemen we een inspectie. Vervolgens wordt in de technologie van Esri een 3D-model gecreëerd en kan de vuurtoren (digitaal) worden geïnspecteerd. Op deze manier hoeft u geen inspecties op locatie te doen.
- Bij het verwerken van de dronebeelden is het mogelijk om van de ingewonnen data een 3D-mesh of pointcloud te maken. Om ook over de vegetatie te adviseren kan er op de mesh een classificatie toegepast worden. Hiermee kan ik verschillende soorten vegetatie onderscheiden en kan ik herkennen waar de vuurtoren staat en waar water rondom het eiland zich bevindt.
- Vervolgens analyseer ik hoeveel en welke vegetatie er aanwezig is. Dit kan ik dan vergelijken met oude data en met de maatstaven van biodiversiteit die de gemeente heeft bepaald. Zo kan ik vervolgens adviseren of er bijvoorbeeld vegetatie moet worden toegevoegd of verwijdert.
Zo zijn alle vragen van de gemeente beantwoord door optimaal gebruik te maken van dronebeelden in combinatie met ArcGIS.
Benodigdheden
Dronebeelden gebruiken voor analyses en modellen maken biedt veel mogelijkheden, maar wat heeft u nodig om daadwerkelijk een droneproject uit te voeren?
- Een drone die breedtegraad, lengtegraad en de hoogte vastlegt in de metadata van de dronebeelden.
- Vluchtplan(nen) voor uw drone die u in Site Scan Flight Planning of Site Scan Limited Edition kunt vastleggen.
- ArcGIS Drone2Map of Site Scan for ArcGIS met bijbehorende licentie.
Momenteel zijn er binnen ArcGIS twee mogelijkheden om dronebeelden te verwerken. U kunt gebruik maken van de desktopsoftware ArcGIS Drone2Map of de cloud-based (online) oplossing Site Scan for ArcGIS.
Welke applicatie u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van uw wensen en het doel.
ArcGIS Drone2Map
ArcGIS Drone2Map is een op zichzelf staande desktopsoftware die u lokaal installeert om dronebeelden te verwerken. Het voordeel van ArcGIS Drone2Map is dat er verschillende templates voor 2D en 3D verwerking te kiezen zijn om snel een passend resultaat te krijgen. ArcGIS Drone2Map is geïntegreerd met ArcGIS Online of ArcGIS Enterprise waardoor u eenvoudig gemaakte resultaten publiceert en deelt. Daarnaast zijn ArcGIS Drone2Map-projecten in ArcGIS Pro te openen waarmee u geavanceerde analyses kunt uitvoeren, zoals GeoAI. Bekijk hier de StoryMap over GeoAI.
Site Scan for ArcGIS
Site Scan for ArcGIS is de cloud-based oplossing voor het verwerken van dronebeelden. Omdat dit online staat is hiervoor geen lokale installatie nodig. Binnen Site Scan for ArcGIS is het mogelijk om vluchtplannen te maken en uw drones te beheren. Ook Site Scan for ArcGIS is volledig geïntegreerd met ArcGIS Online en ArcGIS Enterprise waardoor resultaten eenvoudig te publiceren en te delen zijn.
ArcGIS Drone2Map vs. Site Scan for ArcGIS
Het grootste verschil tussen ArcGIS Drone2Map en Site Scan for ArcGIS is dat ArcGIS Drone2Map een lokale applicatie is en dat Site Scan for ArcGIS volledig in de cloud werkt. Beide applicaties kunnen vergelijkbare resultaten produceren, maar Site Scan for ArcGIS heeft iets meer aanvullende mogelijkheden. In Site Scan for ArcGIS is het mogelijk om vluchtplannen klaar te zetten voor dronepiloten en kan worden gemonitord dat verschillende vluchten elkaar niet te veel overlappen. Daarnaast is het in Site Scan for ArcGIS mogelijk meerdere projecten tegelijk te beheren, in ArcGIS Drone2Map is dit beperkt tot één project. Omdat Site Scan for ArcGIS cloud-based is, is er altijd een online verbinding nodig om data te analyseren.
ArcGIS Drone2Map heeft als voordeel dat instellingen specifieker in te stellen zijn en rapporten van de verwerkte data gemaakt worden. Daardoor heeft u meer inzicht in de kwaliteit van de ingewonnen data. Een bijkomend voordeel van ArcGIS Drone2Map is dat offline gewerkt kan worden om analyses uit te voeren en dat ArcGIS Drone2Map projecten direct in ArcGIS Pro geopend kunnen worden.
Het verwerken van dronebeelden kan zoals u ziet op verschillende manieren. Welke technologie het best voor uw project is, is afhankelijk van uw doel, geplande projecten en geprefereerde werkwijze. In het geval van de behandelde fictieve case is zowel ArcGIS Drone2Map als Site Scan for ArcGIS geschikt om de juiste resultaten te behalen.
Wilt u de mogelijkheden van het verwerken van dronebeelden voor uw organisatie verkennen? Vul dan uw contactgegevens in en er wordt op korte termijn contact met u opgenomen.